Connect with us

Administratie/politica

Mesaj pentru localnicii din Mihail Kogălniceanu

Published

on

În contextul pandemiei de coronavirus, primăriile din județul Constanța au luat măsuri sporite de siguranță. Este și cazul localității Mihail Kogălniceanu, unde oamenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe prevederile ordonanței militare. De asemenea, edilul localității, Anca Belu, face apel la calm și solidaritate, în perioada următoare.

“Începând de astăzi, 25 martie, cetățenii nu mai au voie să iasă din casă, decât pentru urgențe, aprovizionare curentă, numai în baza declarațiilor pe propria răspundere sau pentru a merge la serviciu, în baza adeverinței oferite de angajator. Categoric, persoanele în vârstă de peste 65 de ani nu au voie să iasă, cumpărăturile absolut necesare de alimente sau medicamente fiind făcute de rude, prieteni sau reprezentanți ai Primăriei. Ca în toate celelalte localități, Armata va ieși pe străzi alături de Jandarmerie și Poliție pentru a gestiona mai bine situația din teren. Îi rog pe toți locuitorii din Mihail Kogălniceanu să nu ia în glumă acest virus periculos și să nu uite că sănătatea este bunul cel mai de preț al nostru!”, declară ANCA BELU, primarul localității Mihail Kogălniceanu

Actualitate

Palatul reginei Maria din stațiunea Mamaia revine patrimoniului național

Published

on

Decizie fermă în privința unui monument istoric: Tribunalul Constanța a anulat contractul de vânzare a Palatului Reginei Maria din stațiunea Mamaia, iar monumentul revine patrimoniului național. Procesul a fost deschis în instanță de Ministerul Culturii după ce presa locală a scris că Palatul fusese vândut fără acordul statului.

De aproape un secol, în centrul staţiunii Mamaia tronează fosta reşedinţă de vară a Reginei Maria, locul pe care aceasta l-a adorat. Lucrările măreţei clădiri au început în 1923 şi s-au încheiat trei ani mai târziu.

“Castelul de la Mamaia este un edificiu conceput de un arhitect profesionist, dar după gândurile reginei Maria” o1:55 +++ o2:1o “Este un castel care este deja intrat în istoria factuală și în istora mare a țării.”, declară DOINA PĂULEANU – istoric de artă

Palatul cu mansardă avea centrală termică, bucătărie modernă, garderobă, spălătorie, bufet, iar în curte a fost amenajat un părculeţ în mijlocul căruia a fost ridicată o fântână. Mai tarziu, comuniștii au construit o piscină în locul parcului botanic. În anul 2003, societatea care deținea castelul l-a vândut unei firme private contra unei sume mai mult decât modice: 700 de mii de lei. Terenul, însă, era al Primăriei. Un an mai târziu, după ce Radu Mazăre a câștigat al doilea mandat de edil, Primăria Constanța a vândut terenul aferent Palatului Reginei Maria din Mamaia.  Profitul noilor proprietari  a fost uriaș. În 2012, clădirea a fost cuprinsă de un incendiu devastator, iar acum palatul reginei Maria stă să se prăbușească.

“Are spații generoase, acestea ar putea fi săli de conferință. Ar putea fi un Centru Cultural, cred, si sunt convinsă că ar fi mare nevoie de el; este plasat în Mamaia, cu atât mai mult, adică cred că și pentru stațiune ar fi un plus de valoare.”, declară MAGDALENA TIȚA – Directia Județeană de Cultură

După ce a descoperit Balchik-ul, regina Maria a cerut ca şi acolo să fie construit un castel identic cu cel de la Mamaia. Acolo şi-a mutat ulterior reşedinţa de vară. Bulgarii au înțeles cât de importantă este istoria unui popor și cât de mult se poate câștiga de pe urma ei. În tot acest timp, Castelul Reginei din Mamaia zace în ruină.

“Era ok dacă ar fi fost deschis și pus în valoare. Din păcate este închis, bănuiesc că nu e restaurat.”, spune un turist

“S-au schimbat proprietarii până nu s-a mai putut, acum nu mai știm cine e. Oricum, în situația asta jalnică e de ani de zile.”, completează o turistă

Clădirea monument de la Balchik este bine conservată și e vizitată de mii de turiști. Numai din vânzarea de bilete si suveniruri la castel,  bulgarii încasează anual aproximativ 1,5 milioane de euro.

sursa foto: youtube.com

Continue Reading

Actualitate

Cadastru şi Cartea Funciară, subiectele întâlnirii ACoR Constanţa

Published

on

Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România, prin reprezentantul legal, ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a organizat vineri, 26 iunie, începând cu ora 11:00, o întâlnire de lucru în cadrul Instituției Prefectului – Județul Constanța, Sala ,,Remus Opreanu”, cu următoarea ordine de zi:

  • ENS (Registrul Electronic Național de Nomenclatură Stradală) și RAN (Registrul Agricol Național)- integrare automată;
  • Cadastru Sistematic și Integrarea acestuia în GIS (Sistem Informațional Geografic);
  • Directiva Comisiei Europene – INSPIRE;
  • Digitalizarea instituțiilor publice;
  • Stadiul lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor, realizate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, cu evidențiere a situațiilor problematice de la nivelul comunelor;
  • Predarea a 900 de cărți funciare deschise gratuit pentru cetățeni, pentru imobilele situate în extravilan, urmare a finalizării lucrărilor de înregistrare sistematică inițiate de comunele Cumpăna și Gârliciu, din judetul Constanta.

La eveniment au participat: Laurențiu-Alexandru Blaga – președinte al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Ileana Spiroiu – director general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Grecu-Dorin Sasu – director general al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, Aura Bozdoacă –subprefectul județului Constanța, alături de reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța.

Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România a fost reprezentată de un număr de 34 de unități teritorial administrative.

Cei prezenți au fost informați cu privire la noutățile legislative din domeniul cadastrului imobiliar, posibilitățile de finanțare pentru cadastrul sistematic, precum și publicarea în Monitorul Oficial nr.553 din 26 iunie 2020 – Partea I a Ordinului ANCPI nr.1445/2020 privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al ANCPI nr.16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI și instituțiile sale subordonate.

Continue Reading

Actualitate

Horia Constantinescu se întoarce la Constanţa!

Published

on

Pe surse, am aflat că Horia Constantinescu va reveni la conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanţa.

Reamintim că, în urmă cu 10 zile, acesta a fost delegat ,,la ordin”, în capitală, la ANPC.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline