Connect with us

Actualitate

Hotelierii, apel disperat către Guvern

Published

on

Momentul actual este unul dintre cele mai dificile pe care le traversează industria hotelieră românească, impactul negativ generat de epidemia de coronavirus afectând mai serios şi mult mai rapid industria noastră decât au făcut-o alte evenimente perturbatorii în ultimii 30 de ani.

Cel mai important aspect este reprezentat de necesitatea rezolvării cu prioritate a crizei medicale, şi de aceea hotelierii susţin măsurile luate de autorităţi. Unii dintre agenţii economici au alocat unităţi ca şi spaţii de carantină, alţii au închis porţile ca să permită angajaţilor să stea acasă, iar alţii continuă să livreze servicii pentru puţinii clienţi care însă au nevoie de hoteluri pentru sectoarele care încă funcţionează, cum ar fi cel medical, sau transport de marfă, livrare de energie sau de alimente.

Efectele aduse de criza coronavirus în turism sunt prezente serios şi în România. Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România a declarat că 62.5% din hotelurile din ţară intenţionează să-şi închidă porţile pe termen nedeterminat. Mai mult, hotelierii spun că planul de măsuri propus de Guvernul Orban să sprijine economia este departe de aşteptările industriei deoarece nu aduce prectibilitate. Un plan de măsuri valabil pentru o lună de zile nu ajută industria decât temporar şi nu va evita intrarea sectorului hotelier în colaps cu unităţi închise şi sute de mii de angajaţi disponibilizaţi şi trimişi în grija statului ca şomeri.

Călin Ile, președintele FIHR a mai declarat că : “ Sunt multe măsuri care nu sunt lămurite îndeajuns cum ar fi spre exemplu interpretarea subiectivă privind capacitatea financiară. Atât la şomajul tehnic unde iniţial plătesc operatorii ca ulterior să recupereze banii de la stat,cât şi la introducerea certificatelor de urgenţă eliberate de Ministerul Economiei, – Aduce DISCRIMINARE – între IMM şi firmele mari, între operatorii sezonieri ( care nu beneficiaza de aceleasi masuri) şi între cei activi tot anul – Nu aduce SIMPLITATE – cele mai bune măsuri acum erau cele simple şi uşor de aplicat şi de înţeles.”

Astfel, agenţii economici din turism cer ca infuzia de lichiditate în piaţă să se facă prin creditarea IMM-urilor şi prin prorogarea termenelor de plată a unor obligaţii fiscale cum ar fi impozitul specific sau impozitele pe clădire. O altă măsură pe care o cer hotelierii ar fi susţinerea acestora în relaţia cu furnizorii de utilităţi şi chirii. Mai précis, se cere ca statul să crediteze aceste servicii, deoarece nu ar fi onest ca această presiune să fie pusă numai pe furnizorii de utilităţi şi care ulterior fie să intre în dificultate fie să preseze la rândul lor restul actorilor care activează în economie.

O altă măsură menţionată în planul de măsuri şi cerută de toate structurile patronale este plata cu celeritate a tuturor datoriilor statului către operatorii economici, fie că vorbim de concedii medicale, facturi neachitate sau TVA de rambursat.

Reglementările privind şomajul ethnic, este cel mai aşteptat punct din lista de măsuri cu care statul vine în sprijinul economiei afectate de pandemia COVID 19. De aceea, lucrurile aici ar trebui să fie cât mai clare şi cât mai simple, astfel încât să nu fie loc de interpretări, spun hotelierii din turism. În acest moment operatorii hotelieri îşi pun întrebări legate de perioada în care acest sprijin va fi acordat, şi îşi pun întrebări dacă şi cum poate fi făcută evaluarea capacităţii financiare.

De asemenea, agenţii economici aşteaptă să li se comunice rapid care sunt demersurile necesare, prevăzute de metodologia pentru obţinerea Certificatului de Urgenţă pentru toţi operatorii economici. Călin ILE, președinte Federației Industriei Hoteliere din România este de părere că pentru turism trebuie gândite măsuri de susţinere şi pentru perioada care urmează stării de urgenţă.

 

Actualitate

Antibiotice Iaşi reia producţia de Paracetamol şi Novocalmin

Published

on

Până la sfârşitul lunii aprilie, Antibiotice Iaşi va livra către farmaciile şi spitalele din România, Paracetamol şi Novocalmin (metamizol sodic).Decizia de a relua producţia pentru aceste medicamente a fost luată, pe lângă alte măsuri asumate de companie, pentru a susţine sistemul de sănătate românesc, greu încercat în această perioadă.

Antibiotice Iaşi a reluat fabricarea acestor produse în regim de urgenţă, în contextul în care atât Paracetamolul, cât şi Metamizolul sodic (medicament care se eliberează pe bază de prescripţie medicală, alternativă terapeutică pentru Paracetamol), au fost incluse în cele mai multe din ghidurile naţionale de tratament în UE, ca primă opţiune la iniţierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecţia cu COVID 19.

,,Suntem permanent vigilenţi la nevoile pacienţilor şi medicilor români şi ne adaptăm planurile de producţie pentru a răspunde prompt cererii de medicamente din piaţă. Antibiotice Iaşi dispune de resurse importante precum APP-uri (autorizaţii de punere pe piaţă), materii prime, know-how-ul de fabricaţie, pentru a fi capabilă în orice moment să producă şi să livreze o întreagă gamă de medicamente pentru milioane de pacienţi, inclusiv pentru tratamentul simptomatic COVID19. Astfel, decizia de a reintroduce Paracetamolul şi Novocalminul în fabricaţie a fost luată pentru că suntem şi vom rămâne solidari faţă de sistemul medical românesc, faţă de toţi pacienţii români.”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi.

Atât Paracetamolul cât şi Metamizolul sodic, fac parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de analgezice şi antipiretice. Ele ameliorează durerea şi reduc temperatura corpului, în caz de febră. Metamizolul sodic este recomandat pe bază de prescripţie medicală atât în durere cât şi în combaterea febrei, atunci când aceasta este refractară la alt tratament.

Continue Reading

Actualitate

Platformă de Studii Științifice COVID-19

Published

on

Yunus Emre Enstitüsü prin intermediul Proiectului de Cooperare Academică și Științifică din Turcia (TABİP), proiect desfășurat sub auspiciile Preşedinţiei Republicii Turcia, a creat o platformă științifică pentru ca toți cei ce lucrează pentru a găsi soluții împotriva Coronavirusului, să poată urmări cele mai recente studii științifice și evoluții tehnologice din cele mai de încredere surse. „Covid-19 Hub” oferă tuturor sute de articole și analize gratuite în diverse categorii.

Institutul Yunus Emre își propune să contribuie la lupta științifică și tehnologică împotriva coronavirusului cu această platformă cuprinzătoare compilarea celor mai actualizate dezvoltări, date și constatări din cele mai de încredere și importante surse și prezentarea acestora oamenilor de știință, medici, producători de echipamente medicale și toate celelalte părți interesate care se află într-o întrecere împotriva timpului pentru a salva viața a sute de mii a pacienților și prevenirea răspândirii acestui virus.

Prin urmare, centrul propune să ajute lupta științifică și tehnologică împotriva coronavirusului câștiga mai mult impuls. Centrul prezintă cele mai bune practici și dezvoltări, în special din Turcia și cu ajutorul rețelei sale răspândite din întreaga lume, din țări precum Germania, Coreea de Sud, SUA, Japonia etc., pentru bunăstarea umanității într-o perioadă în care nu putem tolerează cea mai mică pierdere de timp.

Contribuția tuturor  informațiilor este prețioasă pentru lupta împotriva coronavirusului, care stăpânește întreaga lume în același mod.

Continue Reading

Actualitate

S-a reluat depunerea online a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020

Published

on

Într-un comunicat de presă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează că pentru a veni în sprijinul  beneficiarilor și pentru a minimiza pe cât posibil efectele negative, asupra activităților din sectorul agricol, ale epidemiei de coronavirus, a instituit o serie de măsuri menite să asigure flexibilizarea interacțiunii cu fermierii:

,,Prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.89/03.04.2020  fost aprobată primirea cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 prin utilizarea aplicației IPA online, mijloacelor electronice de comunicații și sistemului IACS, începând cu data de 06 aprilie 2020.

De asemenea, a fost aprobat ca centrele județene/locale APIA să primească și să administreze cererile de plată/deconturile justificative/acorde viza rentierilor agricoli aferente anului 2020 prin utilizarea mijloacelor electronice (telecomunicații).

Astfel, documentele care se prezintă la depunerea cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit la APIA, de către fermier/rentier, prin mijloace electronice (telecomunicații).

Potrivit dispozițiilor ordinului ante-menționat, documentele care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția solicitanților se transmit la APIA, fie de către fermier prin mijloace electronice disponibile sau prin solicitarea online de către centrele județene/locale APIA a adeverințelor privind înscrierea în Registrul agricol și trimiterea acestora de către Primării pe adresele e-mail ale centrelor județene/locale APIA.

Totodată, documentele specifice schemelor de plată pentru sectorul zootehnic (inclusiv Pachetul 8 din Măsura10) se transmit la APIA, prin mijloace electronice (telecomunicații) disponibile, de către fermier sau de către Oficiile județene ale Agenției Naționale pentru Zootehnie (Adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea şi menținerea Registrului genealogic al rasei, Adeverința care certifică metisul cu rasa de carne, Adeverința prin care se confirmă respectarea raportului de maximum 35 femele ovine/caprine neînscrise și neînregistrate într-un Registru Genealogic la un berbec/țap cu certificat de origine, Adeverință eliberată de Asociația care conduce registrul genealogic al rasei solicitate la plata Pachetul 8 din Măsura10).

Documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă se transmit la APIA, prin mijloace electronice (telecomunicații) disponibile, de către rentier/împuternicit/mandatar/curator sau prin solicitarea online de către centrele județene/locale APIA a documentelor la primării (contractul/ele de arendare, adeverințe de reziliere, adeverinţe de confirmare a suprafeţei totale existente în proprietatea rentierului).

Cererile de plată aferente ajutoarelor de stat și deconturile justificative privind masura Măsura 14 Bunăstarea animalelor se transmit la APIA prin mijloace electronice.

În ceea ce privește Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, Formularul cererii de plată va fi transmis către fermieri prin mijloace electronice de către funcţionarii Centrelor Judetene  (CJ) ale APIA.

Depunerea cererilor de plată de către fermieri se va efectua prin mijloace electronice. Documentele aferente cererilor de plată pentru Masura privind bunastarea animalelor, documentele aferente Ajutorului de stat în sectorul cresterii animalelor si cele pentru Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură vor fi scanate şi încărcate de către fiecare fermier  pe un server extern (FTP) pus la dispoziție de către APIA, unde vor avea drepturi doar de încărcare. 

Fermierii vor crea un director cu denumirea societății și județul unde vor încărca formularul de cerere de plată și documentele aferente  perioadei pentru care solicită plată.

Funcționarii APIA CJ vor avea acces la serverul extern (FTP) și vor descărca documentele aferente fiecărui fermier. Aceste documente vor sta la baza operării datelor în aplicația electronică de gestionare a sprijinului financiar și efectuării verificărilor administrative ulterioare.

După finalizarea verificărilor administrative şi aprobarea cantităților de motorină prin ordin MADR funcționarii din cadrul CJ APIA (SMS) vor emite Decizia de plată care va fi  transmisă prin mijloace electronice (poșta electronică) fermierilor.

Pentru informații detaliate privind măsurile instituite prin Ordinul nr.89/03.04.2020 accesați pagina de internet a  agenției, la adresa www.apia.org.ro.”.

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline