Connect with us

Turism

Nouă destinații de excelență din țara noastră vor fi prezentate la Târgul de Turism al României

Published

on

Cele nouă destinaţii de excelenţă din România care au ocupat locul întâi în cadrul concursurilor EDEN vor fi prezente în cadrul Târgului de Turism al României, ce va începe joi la București.

Mărginimea Sibiului, Municipiul Alba Iulia, Depresiunea Horezu, Parcul Natural Apuseni, Staţiunea Geoagiu – Băi, Ţinutul Buzăului, Jurilovca, Municipiul Suceava şi Tăuţii Măgherăuş sunt cele nouă destinații de excelență care au ocupat primul loc în cadrul celor nouă ediții ale concursurilor Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Proiectul Destinaţii Europene de Excelenţă a fost lansat încă din anul 2006 de Comisia Europeană, cu scopul dezvoltării turismului durabil, decongestionării destinaţiilor clasice, reducerii sezonalităţii, redirecţionării fluxurilor de turişti către destinaţii non-tradiţionale şi încurajării pentru crearea de reţele între participanţii la proiect.

sursa foto: TTR

Turism

Sezon estival sub semnul întrebării

Published

on

Dacă statul nu vine în sprijinul turismului, peste un milion de români își vor pierde în următoarele luni locul de muncă. Este strigătul de disperare al hotelierilor și patronilor de restaurante de pe litoral în contextual în care din cauza stării de urgență deschiderea sezonului estival stă sub semnul întrebării. Mulți dintre patroni au renunțat să mai angajeze lucrători sezonieri și nici nu știu când o vor putea face.

Luna aprilie era pentru litoralul românesc momentul în care mai toți patronii începeau să se pregătească pentru deschiderea sezonului estival. Se renovau hotelurile, se amenajau terasele și se făceau angajări. Patronii căutau cu disperare angajați sezonieri. Acum nimic din toate acestea nu se mai întâmplă.

Patronii de pe litoral spun că salariații sezonieri din turism care au contracte de muncă pe perioadă determinată de 6 luni și beneficiază de somaj timp de 6 luni nu vor mai primi indemnizație de șomaj. Și asta pentru că nu vor mai îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni.

Victor Picu, președinte ANOFM:  “ este clar că nu mai caută, ba dimpotrivă au suspendat sau au încetat mulţi dintre ei. În acest moment nu se mai solicită angajări în aceste domenii. Noi gândim la o prevedere să le prelungim şomajul. “

Hotelierii nu își pierd însă speranța și cred că după data de 15 iunie lucrurile vor reveni la normal iar oamenii vor putea circula din nou fără restricții. Mai mult decât atât sunt convinși că românii vor allege să își petreacă vacanțele în România iar în acest caz va fi din nou nevoie de forță de muncă.

Pentru ca turismul să nu intre în colaps ,patronatele din domeniu cer Guvernului luarea unor măsuri de urgență pentru atenuarea daunelor generate de pandemia de coronavirus. Concret este vorba de  transformarea avansurilor primite de la turiști în vouchere valabile doi ani, amânarea plății taxelor și impozitelor operatorilor de pe litoral pentru șase luni, oferirea imediată a voucherelor de vacanță pentru acest an și linii de credit pentru companii pe termen scurt.

 

Continue Reading

Actualitate

Hotelierii, apel disperat către Guvern

Published

on

Momentul actual este unul dintre cele mai dificile pe care le traversează industria hotelieră românească, impactul negativ generat de epidemia de coronavirus afectând mai serios şi mult mai rapid industria noastră decât au făcut-o alte evenimente perturbatorii în ultimii 30 de ani.

Cel mai important aspect este reprezentat de necesitatea rezolvării cu prioritate a crizei medicale, şi de aceea hotelierii susţin măsurile luate de autorităţi. Unii dintre agenţii economici au alocat unităţi ca şi spaţii de carantină, alţii au închis porţile ca să permită angajaţilor să stea acasă, iar alţii continuă să livreze servicii pentru puţinii clienţi care însă au nevoie de hoteluri pentru sectoarele care încă funcţionează, cum ar fi cel medical, sau transport de marfă, livrare de energie sau de alimente.

Efectele aduse de criza coronavirus în turism sunt prezente serios şi în România. Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România a declarat că 62.5% din hotelurile din ţară intenţionează să-şi închidă porţile pe termen nedeterminat. Mai mult, hotelierii spun că planul de măsuri propus de Guvernul Orban să sprijine economia este departe de aşteptările industriei deoarece nu aduce prectibilitate. Un plan de măsuri valabil pentru o lună de zile nu ajută industria decât temporar şi nu va evita intrarea sectorului hotelier în colaps cu unităţi închise şi sute de mii de angajaţi disponibilizaţi şi trimişi în grija statului ca şomeri.

Călin Ile, președintele FIHR a mai declarat că : “ Sunt multe măsuri care nu sunt lămurite îndeajuns cum ar fi spre exemplu interpretarea subiectivă privind capacitatea financiară. Atât la şomajul tehnic unde iniţial plătesc operatorii ca ulterior să recupereze banii de la stat,cât şi la introducerea certificatelor de urgenţă eliberate de Ministerul Economiei, – Aduce DISCRIMINARE – între IMM şi firmele mari, între operatorii sezonieri ( care nu beneficiaza de aceleasi masuri) şi între cei activi tot anul – Nu aduce SIMPLITATE – cele mai bune măsuri acum erau cele simple şi uşor de aplicat şi de înţeles.”

Astfel, agenţii economici din turism cer ca infuzia de lichiditate în piaţă să se facă prin creditarea IMM-urilor şi prin prorogarea termenelor de plată a unor obligaţii fiscale cum ar fi impozitul specific sau impozitele pe clădire. O altă măsură pe care o cer hotelierii ar fi susţinerea acestora în relaţia cu furnizorii de utilităţi şi chirii. Mai précis, se cere ca statul să crediteze aceste servicii, deoarece nu ar fi onest ca această presiune să fie pusă numai pe furnizorii de utilităţi şi care ulterior fie să intre în dificultate fie să preseze la rândul lor restul actorilor care activează în economie.

O altă măsură menţionată în planul de măsuri şi cerută de toate structurile patronale este plata cu celeritate a tuturor datoriilor statului către operatorii economici, fie că vorbim de concedii medicale, facturi neachitate sau TVA de rambursat.

Reglementările privind şomajul ethnic, este cel mai aşteptat punct din lista de măsuri cu care statul vine în sprijinul economiei afectate de pandemia COVID 19. De aceea, lucrurile aici ar trebui să fie cât mai clare şi cât mai simple, astfel încât să nu fie loc de interpretări, spun hotelierii din turism. În acest moment operatorii hotelieri îşi pun întrebări legate de perioada în care acest sprijin va fi acordat, şi îşi pun întrebări dacă şi cum poate fi făcută evaluarea capacităţii financiare.

De asemenea, agenţii economici aşteaptă să li se comunice rapid care sunt demersurile necesare, prevăzute de metodologia pentru obţinerea Certificatului de Urgenţă pentru toţi operatorii economici. Călin ILE, președinte Federației Industriei Hoteliere din România este de părere că pentru turism trebuie gândite măsuri de susţinere şi pentru perioada care urmează stării de urgenţă.

 

Continue Reading

Actualitate

Plan urgent pentru salvarea turismului românesc

Published

on

În zilele de 21 și 22 martie, s-a reunit online, în regim de urgenţă, AGA a Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, în încercarea de a găsi soluții rapide pentru salvarea turismului românesc, soluții ce urmează să fie propuse autorităților.

„Turismul din Delta Dunării este, în acest moment, principalul motor de dezvoltare al zonei, fiind în același timp, principala sursă de venit pentru miile de oameni care trăiesc aproape în izolare în Rezervația Biosferei Delta Dunării. În ultimii 12-13 ani, turismul deltaic a avut de suferit în urma unor episoade epidemice severe. A fost gripa aviară, care a avut consecințe aproape dramatice asupra turismului, apoi a fost pesta porcină africană, iar azi ne confruntăm, alături de întreaga lume, cu pandemia provocată de noul coronavirus. După doi ani de creștere susținută și de speranță, turismul deltaic, aflat până acum în plin avânt, se lovește de o criză fără precedent, care ar putea însemna, în lipsa unor măsuri urgente, bine gândite și calibrate, sfârșitul acestei ramuri a economiei în Delta Dunării și în Dobrogea de Nord.“, a declarat Cătălin Țibuleac, președinte al AMDTDD, la începutul ședinței din 21 martie.

După cele două zile de discuţii, reprezentanţii AMDTDD au elaborat un plan de salvare a turismului ce va fi transmis autorităţilor. Iată care sunt propunerile specialiştilor:

 1. suspendarea de către bănci sau instituții financiare nebancare a rambursării împrumuturilor, atât la persoanele fizice cât și la cele juridice, până la sfârșitul anului 2020, fără costuri sau garanții suplimentare pentru clienți, inclusiv suspendarea dobânzilor, penalităților de întârziere și a comisioanelor;
 2. acordarea facilităților privind obținerea linilor de finanțare/creditare cu dobandă 0%, în vederea susținerii activității companiilor din domeniul turistic, afectate de COVID-19, cât și pentru realizarea de noi invesții, inclusiv pentru PFA-uri; acordarea simplificată și necondiționată a creditelor garantate integral de stat, inclusiv pentru dobânzi și comisioane, neplafonate și fără alte criterii restrictive de eligibilitate, cu o perioadă de grație de 1 an, cu posibilitatea de extindere;
 3. plata în regim de urgență, de către toate autoritățile contractante, până la sfârșitul lunii martie a.c. a tuturor restanțelor față de mediul privat (facturi depuse pentru serviciile și lucrările prestate, concedii medicale, TVA etc.);
 4. rambursarea imediată, până la sfârșitul lunii martie 2020 a sumelor reprezentând TVA, cu posibilitatea efectuării ulterioare a controlului, reintroducându-se astfel în circuitul economic sumele solicitate la rambursare de către agenții economici;
 5. amânarea de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, inclusiv contribuția asiguratorie de muncă, începând cu luna martie 2020, până la data de 30 iunie 2020,  pentru angajații companiilor din domeniul turistic din Delta Dunării și a activităților conexe, transport de persoane, pescuit; anularea plății contribuțiilor sociale (CAS, CASS, CAM)  aferente contractelor de muncă în derulare și acordarea din partea statului a unei indemnizații către angajați în procent de 50% din salariul minim pe economie, fără instituirea unor formalități suplimentare;
 6. deductibilitatea cheltuielilor pentru angajați (masă, cazare etc.) din cheltuielile salariale aferente lunii precedente;
 7. reglementarea unor scheme de ajutor de stat suplimentare, altele decât cele coordonate de Ministerul Finantelor Publice;
 8. suspendarea, cel puțin până la sfârșitul anului curent a plăților la utilități și acordarea ajutoarelor financiare pentru chirii aferente sediilor și punctelor de lucru ale societăților din domeniul turistic;
 9. flexibilizarea prevederilor legale referitoare la activitățile „part-time” în cadrul companiilor ai căror angajați sunt afectati de pierderea locurilor de muncă în proporție de cel putin 10%;
 10. prelungirea termenului de valabilitate al voucherelor de vacanță emise în 2019 până la data de 31 decembrie 2021;
 11. dublarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1450 lei la 3000 lei;
 12. eliminarea obligativității obținerii certificatului de urgență, reglementat de art.12 din Decretul nr.195/2020 pentru toate societățile a căror activitate a fost afectată de măsurile impuse pentru combaterea epidemiei de COVID – 19 și instituirea calificării lor de drept ca fiind în situație de urgență, întrucât eliberarea certificatului reprezintă o încărcare nejustificată a respectivei unități administrative și se impune o procedură greoaie, prin depunerea mai multor documente, dar și a unei taxe de timbru, în contextul în care activitatea respectivului solicitant este legal suspedată;
 13. plata de către stat a unor ajutoare egale cu profitul declarat în anul fiscal precedent, reprezentând despăgubiri cauzate de suspendarea activității societăților;
 14. susținerea financiară de la bugetul statului a asociațiilor sau organizațiilor de management turistic, reprezentantive din Delta Dunării.

În susţinerea propunerilor, AMDTDD precizează că celelalte state care se confruntă cu aceași situație de pandemie au luat asemenea măsuri economice, iar la nivelul Uniunii Europene s-a discutat posibilitatea unui pachet comun de stimulare fiscală pentru a impulsiona economia și a evita o recesiune.

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline