Connect with us

Cultura/Educatie

“Mica Unire”, marcată la Cumpăna

Published

on

Unirea Principatelor Române a fost marcată, ca în fiecare an, în comuna constănțeană Cumpăna. Numeroase manifestări festive s-au desfășurat atât la Monumentul Eroilor, cât și în centrul localității.

Cei 161 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Cumpăna printr-o serie de activități festive, care au demarat cu depunerea de coroane la cele două monumente ale eroilor din localitate. În cadrul ceremonialului dedicat “Micii Uniri” a avut loc și premierea veteranului de război, dl. Ion Ceapă.

De asemenea, preșcolarii și elevii Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” le-au pregătit localnicilor un moment artistic desăvârșit. A urmat și un spectacol susţinut de ansamblurile folclorice: “Muguraşii” Cumpenei, “Boboceii” Cumpenei și grupul Folk Trotter.

În mod traditional, la fel ca în fiecare an, un astfel de eveniment nu se putea încheia decât cu tradiționala Horă a Unirii.

Cultura/Educatie

Copiii, îndemnați să facă mișcare și să participe la competiții sportive

Published

on

România ocupă locul 16 în Uniunea Europeană privind numărul de ore obligatorii de educaţie fizică şi sport în şcolile primare şi gimnaziale, cu 59, respectiv 49 de ore pe an, mult sub media Uniunii Europene, de 67, respectiv 64 de ore de educaţie fizică pe an, potrivit unui studiu al Parlamentului European. În timp ce majoritatea activităţilor sportive şcolare obligatorii, în România, sunt atletismul, jocurile cu mingea şi gimnastica, majoritatea ţărilor europene mai oferă elevilor activităţi în aer liber şi aventură, înotul şi sporturile de iarnă.

În acest context, Asociaţia Sportivă SanaSport consideră că sănătatea copiilor ar trebui să fie prioritatea zero şi astfel ar trebui regândite noi strategii şi politici publice pentru relansarea educaţiei fizice în şcoli. Şi în acest an, în cadrul evenimentului internaţional Maratonul Nisipului, vor fi organizate campaniile sportiv-educative “Campionii Şcolii” şi “Cursa Family Run”, în parteneriat cu şcoli din Constanţa şi cu părinţii acestora, pentru relansarea sportului la nivel de şcoală primară şi gimnazială şi pentru dezvoltarea spiritului competiţional, precum şi a obiceiului copiilor de a participa la competiţii sportive.

“Din nefericire, au trecut inadmisibil de mulţi ani de când România nu a mai descoperit o Nadie Comăneci, un Gheorghe Hagi, un Ilie Năstase, Ivan Patzaichin sau o Gabriela Szabo. Acest lucru se întâmplă nu pentru că spiritul lor a murit, încă există în fiecare copil talentat din această ţară, însă din păcate nu ne mai alocăm atât atenţia, cât şi resurse pentru sprijinirea lor şi pentru a revedea România pe podiumurile campionatelor mondiale, europene sau jocurilor olimpice. Prin organizarea curselor “Campionii Şcolii” şi “Family Run”, în cadrul Maratonului Nisipului, ne dorim să construim o punte solidă pentru viitorii noştri atleţi, ne dorim să dezvoltăm o comunitate sportivă puternică la Constanţa, iar acest lucru nu se poate decât prin încurajarea sportului de masă. Contribuţiile de participare la aceste curse se vor întoarce în şcoli, pentru renovarea sălilor de sport şi pentru achiziţionarea logisticii specifice”, a declarat DANIEL ANTONARU, iniţiator Maratonul Nisipului

Contribuţiile de participare la cursa “Family Run”, care se va desfăşura pe distanţa de 1 km, vor fi donate integral pentru susţinerea acestui proiect social derulat de Asociaţia “Dăruieşte Aripi” din Constanţa. Campaniile “Circuitul încrederii şi al speranţei” sprijină copiii diagnosticaţi cu boli cronice grave, onco-hematologice sau boli rare din regiunea Dobrogei şi familiile acestora, prin oferirea de vizite la domiciliu de către personalul medical specializat al Centrului Medical Focus. Lansat în februarie 2018, acesta este singurul program de tratament şi monitorizare la domiciliu oferit de către o secţie de onco-pediatrie din ţară.

Evenimentul internaţional “Maratonul Nisipului”, fiind una dintre primele competiţii sportive de anduranţă din Europa care se desfăşoară integral pe nisip, este şi un mijloc inedit de promovare a sportului de masă şi a litoralul românesc la nivel internaţional, adunând, la start, peste 1.800 participanţi din peste 20 ţări. Evenimentul va avea loc în perioada 28-29 martie 2020, pe plaja din staţiunea Mamaia.

sursa foto: merglamare.ro

Continue Reading

Cultura/Educatie

Elevul de „aur” al Constanței

Published

on

Edis Memiș, un elev de 17 ani al Liceului Internațional de Informatică din Constanța. Aparent un elev la fel ca toți ceilalți, însă, de fapt, unul de aur. La prestigioasele concursuri, competiții și olimpiade la care a participat Edis, reprezentând Constanța, a strâns distincții care îl onorează. Are un palmares bogat, impresionant și greu de egalat cu numeroase premii, medalii și trofee naționale și internaționale.

Pasiunea lui pentru matematică a început de mic, atunci când a fost atras de tot ceea înseamnă cifrele, iar împreună cu părinții și profesorii săi, care l-au îndrumat de-a lungul anilor, a ajuns astăzi să fie singurul elev din Constanța care a fost admis la Universitatea Harvard din SUA, acolo unde va studia în continuare tainele matematicii.

Rezultatele extraordinare obţinute îi asigură clasarea în primii 15 elevi-matematicieni din lume și împlinirea visului, acela de a fi admis și acceptat la Harvard, cea mai prestigioasă universitate din lume. Despre performanțele și premiile pe care le-a dobândit ne spune chiar Edis, dar și profesorii ce l-au îndrumat.

Edis este singurul elev din România care a obținut cel mai mare punctaj la Olimpiada Internațională de Matematică din ultimii 14 ani pentru România și face parte din elitele oamenilor de știință, fiind în top 15 mondial! În afară de matematică, Edis mai are și alte pasiuni, pe care le-a împărtășit și cu noi.

Concursurile, olimpiadele naționale, dar și cele internaționale sunt deja ceva obișnuit pentru Edis, care, am putea spune, le domină fără probleme, iar prin rezultatele sale spectaculoase și greu de egalat, a adus Constanței un spectaculos renume și prestigiu.

Sursa foto: facebook.com

Continue Reading

Cultura/Educatie

Cum ne petrecem timpul liber la Constanța la sfârșit de săptămână

Published

on

Dacă vreți să ieșiți în oraș la acest sfârșit de săptămână, aveți de unde alege deoarece instituțiile de cultură constănțene vă oferă spectacole de marcă.

Evenimentul „Folk de colecție”  aduce în prim plan trei nume sonore ale muzicii folk care vor evolua pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța, vineri, 14 februarie, de la ora 19:00. Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi și Victor Socaciu invită publicul  „La un ceai”, într-o „Noapte fără anotimp”, să-i ofere o ”Floare de colţ”.

Iar sâmbătă, de la ora 19:00, sunteți invitați la comedia „Barza domnului ministru!”, o producție a Teatrului Principal.

Iubitorii operei și operetei sunt invitați duminică, de la ora 18.30 la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, acolo unde va fi pus în scenă spectacolul „Traviata” a cărui muzică a fost compusă de Giuseppe Verdi.

Și micii spectatori sunt invitați în această săptămână în sala de spectacole a Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, pentru a se întâlni cu personaje de poveste. Duminică, 16 februarie, de la ora 10.00, prichindeii se vor întâlni cu Mica Sirenă, descinsă și dintr-o poveste a celebrului scriitor danez.

Așadar, spectacole de excepție pentru toate categoriile de vârstă, la Constanța, în acest weekend.

Sursa foto: culturaconstanta.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline