Connect with us

Actualitate

Constănțenii sunt conștiincioși în privința plăților datoriilor

Published

on

Constănțenii încep cu dreptul noul an. Plata impozitului, dar și dările locale au fost prioritare pentru aceștia. Încă din primele zile lucrătoare ale anului 2020, constănțenii s-au așezat la rând pentru a-și îndeplini obligațiile cetățenești. Singura diferență față de anii trecuți este faptul că impozitele atât pentru locuințe, dar și pentru mașini sunt mai mari.

O prioritate în primele zile ale anului pentru constănțeni și nu numai este plata dărilor locale. Oamenii au vrut să intre în noul an fără datorii și ca să fie siguri de acest lucru încă de la primele ore ale dimineții aceștia s-au așezat la rând pentru a scăpa de griji.

Serviciul de impozite și taxe Constanța oferă contribuabililor atât plata tradițională la ghișeele instituțiilor, cât și online pe site-ul ghișeul punct ro. , în benzinării și la Poșta Română. Chiar dacă mulți dintre contribuabili pot avea opțiunea de a scăpa de cozi și de a efectua plățile online, marea majoritate alege să meargă personal în instituțiile care se ocupă de acest lucru și să nu apeleze la mediul virtual. Totuși, în comparație cu anii trecuți,  o parte din constănțeni au dat votul de încredere plății online. Există însă și o veste bună. Dacă contribuabilii își plătesc dările locale până la sfârșitul lunii martie beneficiază de câteva reduceri.

Noutatea acestui an este faptul că atât impozitele pentru locuințe, cât și cele pentru mașini sunt mai mari în comparație cu anul trecut. În medie cu 5 lei, adică aproximativ 5%.

În prima zi de lucru cu publicul în anul 2020, la ghișeele Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanta s-au prezentat aproximativ 2.000 de contribuabili. Încasările acestei zile fiind în cuantum de 944.362 lei. Modalitatea de plată pentru care majoritatea a optat în această zi a fost cea clasică.

Actualitate

Weekend cu mult soare pe litoral

Published

on

Meteorologii anunţă temperaturi normale, cu mult soare şi briză uşoară pe litoral.

Sâmbătă, cerul va fi senin şi vântul doar va adia, dinspre est. Maxima termică va atinge 28 de grade Celsius. Peste noapte, norii se ţin departe şi termomtrele vor indica minimum 28 de grade. Duminică, va fi ceva mai cald, cu valori termice cuprinse între 18 şi 30 de grade.

Pentru luni, însă, este prognozată o răcire semnificativă. Vom avea doar 22 de grade ziua şi 16 noaptea şi vor averse izolate. Apoi, se va încălzi din nou.
Sursa: ANM

Continue Reading

Actualitate

Controale în stațiuni, la ceas de seară

Published

on

Peste  300 de polițiști, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai organelor abilitate de control din județul Constanța au acționat, noaptea trecută, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectarii cu virusul Covid-19, în principalele zone aglomerate din județul Constanța, respectiv stațiunile din nordul și sudul litoralului, cu precădere în stațiunile Mamaia și Vama Veche.
În același context, polițiști de investigare a criminalităţii economice și ordine publică, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară și cei de la Protecția Consumatorului, au desfășurat o acțiune de amploare în zona turistică a plajei din comuna Tuzla, sub coordonarea Instituției Prefectului, pentru verificarea legalității funcționării actelor de comerț.
S-au verificat toate construcțiile existente atât pe plajă, cât și pe zona costieră, pentru care nu existau autorizații de construcție, iar activitatea comercială și de turism nu era autorizată. În urma controalelor au fost identificate 13 locații, în care 2 persoane juridice, respectiv 11 persoane fizice desfășurau activități de tip beach-bar, camping și terasă pentru care nu aveau autorizație de funcționare.
Cu ocazia controalelor de pe litoral au fost verificate, în total, 189 de societăți comerciale și au fost aplicate 82 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 142.000 de lei, dintre care 8 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 9 pentru activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 30 pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și 4 pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare.
Scopul acestor activități demarate de oamenii legii este responsabilizarea cetățenilor privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și a normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.
Sursa: IPJ Constanța
Sursa foto: evz.ro

Continue Reading

Actualitate

Palatul reginei Maria din stațiunea Mamaia revine patrimoniului național

Published

on

Decizie fermă în privința unui monument istoric: Tribunalul Constanța a anulat contractul de vânzare a Palatului Reginei Maria din stațiunea Mamaia, iar monumentul revine patrimoniului național. Procesul a fost deschis în instanță de Ministerul Culturii după ce presa locală a scris că Palatul fusese vândut fără acordul statului.

De aproape un secol, în centrul staţiunii Mamaia tronează fosta reşedinţă de vară a Reginei Maria, locul pe care aceasta l-a adorat. Lucrările măreţei clădiri au început în 1923 şi s-au încheiat trei ani mai târziu.

“Castelul de la Mamaia este un edificiu conceput de un arhitect profesionist, dar după gândurile reginei Maria” o1:55 +++ o2:1o “Este un castel care este deja intrat în istoria factuală și în istora mare a țării.”, declară DOINA PĂULEANU – istoric de artă

Palatul cu mansardă avea centrală termică, bucătărie modernă, garderobă, spălătorie, bufet, iar în curte a fost amenajat un părculeţ în mijlocul căruia a fost ridicată o fântână. Mai tarziu, comuniștii au construit o piscină în locul parcului botanic. În anul 2003, societatea care deținea castelul l-a vândut unei firme private contra unei sume mai mult decât modice: 700 de mii de lei. Terenul, însă, era al Primăriei. Un an mai târziu, după ce Radu Mazăre a câștigat al doilea mandat de edil, Primăria Constanța a vândut terenul aferent Palatului Reginei Maria din Mamaia.  Profitul noilor proprietari  a fost uriaș. În 2012, clădirea a fost cuprinsă de un incendiu devastator, iar acum palatul reginei Maria stă să se prăbușească.

“Are spații generoase, acestea ar putea fi săli de conferință. Ar putea fi un Centru Cultural, cred, si sunt convinsă că ar fi mare nevoie de el; este plasat în Mamaia, cu atât mai mult, adică cred că și pentru stațiune ar fi un plus de valoare.”, declară MAGDALENA TIȚA – Directia Județeană de Cultură

După ce a descoperit Balchik-ul, regina Maria a cerut ca şi acolo să fie construit un castel identic cu cel de la Mamaia. Acolo şi-a mutat ulterior reşedinţa de vară. Bulgarii au înțeles cât de importantă este istoria unui popor și cât de mult se poate câștiga de pe urma ei. În tot acest timp, Castelul Reginei din Mamaia zace în ruină.

“Era ok dacă ar fi fost deschis și pus în valoare. Din păcate este închis, bănuiesc că nu e restaurat.”, spune un turist

“S-au schimbat proprietarii până nu s-a mai putut, acum nu mai știm cine e. Oricum, în situația asta jalnică e de ani de zile.”, completează o turistă

Clădirea monument de la Balchik este bine conservată și e vizitată de mii de turiști. Numai din vânzarea de bilete si suveniruri la castel,  bulgarii încasează anual aproximativ 1,5 milioane de euro.

sursa foto: youtube.com

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline