Connect with us

Cultura/Educatie

Situație îngrijorătoare

Published

on

Avem un procent alarmant de mare de analfabeți funcțional. Milioane de tineri termină liceul fără să aibă cunoştinţe de bază. Studiile în domeniu arată că aproape 40% dintre ei nu înţeleg un text pe care îl citesc la prima vedere şi nu pot face deducţii logice simple. În clasamentul european al analfabetismului funcţional, România ocupă în ultimii 19 ani printre  locurile codașe.

Încă din anul 2000, de când nivelul de alfabetizare funcțională este testat în România, țara noastră nu a reușit să depășească condiția de codaș al Europei. Cu toate că procentele s-au îmbunătăţit, România rămâne pe ultimele locuri când vine vorba despre capacitatea elevilor de 14-15 ani să înţeleagă ceea ce citesc sau să rezolve exerciţii simple de matematică şi ştiinţe.  Statisticile spun faptul că în 2018, 39% dintre elevii de clasa a VIII-a, erau analfabeţi funcţional.

Testele PISA la care sunt supuși elevii, însă, nu ar putea fi considerate generaliste, deoarece eșantionul acestora este de 5 mii de elevi, iar la nivelul țării noastre sunt zeci de mii de elevi, atât din instituții de învățământ care se află în mediile urbane  cât și rurale.

Una din principalele cauze care au dus la această situație ar fi dependența tot mai îngrijorătoare a copiilor de gadgeturi.

În opinia specialiştilor, principala cauză pentru care s-a ajuns în această situaţie este metoda de învăţare bazată pe memorare şi nu pe înţelegerea conceptelor. Aşadar, schimbarea din temelii a programelor şcolare este soluţia pe care o propun specialiştii în politici de educaţie.

Sursa foto: g4media.ro

Cultura/Educatie

Documentarul istoric “Maria-Inima României” ajunge la Sibiu

Published

on

Documentarul istoric “Maria-Inima României”, vizionat de peste 5 milioane de oameni pe parcursul a doi ani, de la Bucureşti până la Munchen şi Chicago, ajunge şi la Sibiu.

Documentarul istoric de succes “Maria-Inima României”, în varianta integrală a regizorului (1h 20 min) vine la Sibiu în cadrul unei proiecţii speciale realizate în data de 23 ianuarie, joi, ora 20.00, în sala mare a Centrului Cultural “Ion Besoiu”.

Documentarul prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puţin strălucitoare ale vieţii Reginei. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, în 1945, au şters-o din istorie.

Evenimentul organizat la Sibiu este realizat cu suportul Centrului Cultural “Ion Besoiu” şi ESTE FILM, Sibiul fiind prima destinaţie în anul 2020 din cadrul Turneului Naţional, debutat în toamna lui 2019 şi desfăşurat pe parcursul a 6 luni pentru a ajunge în 15 oraşe ale ţării.

Documentarul a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmări în 9 ţări şi o documentare realizată în 14 arhive naţionale. Oferă şansa publicului de a auzi vocea originală a Reginei şi de a vedea filmări şi imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne şi prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experţi pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Vizionarea este gratuită publicului, iar accesul în sală se face pe baza locurilor rezervate.

sursa foto: iscodescu.ro

Continue Reading

Cultura/Educatie

“Eminescu – poezie, sunet, culoare”

Published

on

Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei româneşti, a fost omagiat la Cumpăna printr-o serie de activităţi artistice şi culturale  puse în scenă de elevii liceului “Nicolae Dumitrescu” din localitate. Cu acest prilej, la Cumpăna a fost marcată şi Ziua Culturii Naţionale.

A fost un veritabil regal de poezie pe scena Casei de Cultură din Cumpăna. În faţa unui public numeros, elevii Liceului “Nicolae Dumitrescu” au recitat cele mai frumoase creaţii în cadrul spectacolului intitulat sugestiv “Eminescu – poezie, sunet, culoare”.

Fascinaţi de fantezia poetică şi epică a celui mai mare poet român, elevii s-au pregătit temeinic pentru a pune la punct un spectacol din care nu au lipsit momentele lirice, dansul şi multe alte surprize.

“Poezie, muzică, culoare, dar mai ales suflet pentru Eminescu. Şi tot astăzi, aniversăm şi Ziua Naţională a Culturii. Este un dar pe care elevii Liceului “Nicolae Dumitrescu” o oferă poetului naţional Mihai Eminescu.”, declară MARIANA GÂJU, primarul comunei Cumpăna

De la un asemenea spectacol emoţionant nu au lipsit nici invitaţii de seamă.

“Ar trebui să onorăm aceste date, care ne aduc în istoria noastră, care ne aduc în faţă valorile noastre, ar trebui să nu le uităm şi să ne găsim identitatea, să o regăsim.”, declară DANIELA VLĂDESCU, director TNOB “Oleg Danovski”

Anul acesta, românii celebrează 170 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti şi zece ani de la marcarea “Zilei Culturii Naţionale”.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Cele mai citite cărți ale anului

Published

on

În 2019, preferinţele cititorilor care au trecut pragul librăriilor şi bibliotecilor acoperă o paletă largă de domenii: de la ficţiune la ştiinţă, eseu şi chiar autobiografie. În fruntea topului se află „Tatuatorul de la Auschwitz” și biografia lui Michelle Obama. Oamenii au ales să ofere în dar o carte, iar vânzările, numai în luna decembrie au crescut și cu 40% față de o lună obișnuită. Potrivit editurilor,  thrillerul pare să fi fost din nou rege anul trecut, iar cartea de nonficțiune a avut şi ea cei mai mulți cititori români.

În topul vânzărilor se situează şi „Sapiens, istoria omenirii” de Harari care pentru al  doilea an consecutiv se situează pe primul loc cu câteva zeci de mii de exemplare cumpărate.

Nimic nu se compară cu felul în care se simte o carte în mâini și cu mirosul inconfundabil al hârtiei. Nicio alternativă digitală nu poate înlocui aceste sentimente. Totuși, fie că vorbim despre cărți tipărite sau în format electronic, cititul are numeroase beneficii.

Sursa foto: shopniac.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline