Connect with us

Sanatate

Decizie în privința examenului de rezidențiat

Published

on

Aproximativ 6.000 de absolvenți nu își vor da examenul de rezidențiat la timp în acest an.

Examenul de rezidențiat se amână din pricina faptului că nu avem ministru al Educației. După ce inițial acesta trebuia susținut în 17 noiembrie, o decizie a fost luată în acest sens, și, astfel, examenul de rezidențiat se amână pentru data de 8 decembrie.

Studenții de la Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România care reprezintă în total peste 24.000 de studenți la medicină, au tras  un semnal de alarmă asupra situației în care se afla examenul de rezidențiat programat în data de 17 noiembrie 2019, în condițiile în care nu există ministru al Educației. Într-un comunicat de presă, studenții arătau că “în momentul de față acest examen nu poate fi realizat din cauza absenței ministrului Educației și a faptului că instituțiile statului pasează între ele responsabilitatea soluționării acestei crize”.

Conform Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, Ministerul Sănătății organizează concursul național pentru admiterea în rezidențiat pe locuri și pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut, în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea
din anul acesta.

Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau ministru interimar, se află în imposibilitate de a emite aceste acte normative.

Actualitate

Importanța endoscopiei digestive superioare

Published

on

Dacă ne supără stomacul sau avem arsuri este important să facem regulat endoscopie digestivă superioară Aceasta este o manevră minim invazivă ce permite medicului specialist să examineze esofagul, stomacul și prima porțiune a duodenului.

„Endoscopia digestivă superioară reprezintă investigația prin care putem diagnostica cancerul gastric și putem preleva testul pentru helicobacter pylori. Acesta este un test rapid, testul ureazei, care este o enzimă secretată de această bacterie ce îi permite să supraviețuiască în mediul acid din stomac prin degradarea ureei de la nivelul sucului gastric în amoniac și dioxid de carbon permițându-i astfel să alcalinizeze mediul gastric”, dr. Carmen Anda Hanu Achim, medic specialist gastroenterologie .

Endoscopia digestivă superioară permite diagnosticarea afecțiunilor ușoare precum gastrita, ulcerul gastric până la cele severe precum cancerul localizat la nivelul tubului digestiv superior.

Sursa foto: newsmed.ro

Continue Reading

Sanatate

Ateroscleroza, cauze și tratament

Published

on

O problemă extrem de importantă de sănătate în acest moment este ateroscleroza, o boală sistemică progresivă ce se dezvoltă încă din viața intrauterină și constă în acumularea de lipide și colesterol la nivelul vaselor de sânge. Ateroscleroza duce și la apariția bolilor cardiovasculare.

Ateroscleroza este o boală sistemică progresivă, ce se dezvoltă încă din viața intrauterină. Aceasta constă în acumularea de lipide și colesterol în interiorul vaselor de sânge ducând la apariția bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare. Se consideră limită de vârstă pentru apariția riscului de boală cardiovasculară, la 45 de ani la bărbați și 55 de ani la femei. Majoritatea factorilor de risc cardiovasculari au o prevalență mai mare odată cu înaintarea în vârstă precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, la care se adaugă și istoricul familiei”, a declarat  dr. Adelina Manea, medic specialist cardiologie.

Ateroscleroza reprezintă rezultatul acțiunii cumulate a factorilor de risc cardiovascular ce trebuie identificați la fiecare individ.În privința tratamentului, medicii specialiști sunt alături de fiecare pacient în parte asigurându-i servicii medicale la standarde înalte.

Sursa foto: doc.ro

Continue Reading

Sanatate

Măsuri speciale la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Published

on

40 de cazuri de gripă s-au înregistrat de la începutul sezonului rece la Constanța. Din această cauză Spitalul Municipal de Boli Infecțioase Constanța ia măsuri speciale pentru reducerea riscului de îmbolnăviri prin afecțiuni respiratorii acute.

Sezonul rece și-a intrat cu adevărat în drepturi, iar de la începutul lui, la Constanța s-au înregistrat câteva zeci de cazuri de gripă.  Din această cauză Spitalul Municipal de Boli Infecțioase Constanța ia măsuri drastice.

La Constanța s-au înregistrat 17 cazuri de gripă de tip A și B, cât și 30 de cazuri înregistrate la testele rapide.

Conform specialiștilor, gripa are perioadă de incubație foarte scurtă, iar  cei care intră în contact cu virusul prezintă febra, tuse, dureri musculare și osoase. Sfatul medicilor este ca la apariția primelor simptome este bine ca pacienții să se prezinte la medic pentru stabilirea tratamentului adecvat.

Sursa foto: realitateadeconstanta.net

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline