Connect with us

Cultura/Educatie

Weekend presărat cu evenimente culturale de marcă

Published

on

Se anunţă un weekend presărat cu evenimente culturale, atât la malul mării, cât şi în capitală. Dacă la Constanţa, publicul este invitat să urmărească premiera spectacolului „Memoria apei”, în Bucureşti, pe scena Operei Naţionale, va avea loc spectacolul „Oedipe”.

Pe litoral, constănţenii sunt invitaţi să se delecteze cu o comedie tristă! Teatrul de Stat Constanţa a pregătit o surpriză publicului de la malul mării, astfel că propune premiera celui mai nou spectacol, intitulat „Memoria Apei”. Avanpremiera va avea loc vineri, 20 septembrie, iar premiera, sâmbătă, 21 septembrie, începând cu orele 19.00.

„Memoria apei” este primul mare succes al scriitoarei Shelagh Stephenson din Marea Britanie. Piesa a fost montată în premieră la Hampstead Theatre din Londra în 1996 și a câștigat premiul „Laurence Olivier” pentru cea mai bună comedie.

Din distribuţie nu lipsesc nume sonore precum: Dana Dumitrescu, Liviu Manolache, Alina Manțu, Georgiana Rusu, Laura Iordan-Adrian sau Andu Axente.

Iar dacă sunteţi din Bucureşti, atunci nu trebuie să rataţi spectacolul „Oedipe”, ce va avea loc în cadrul Festivalului „George Enescu”. Publicul este, astfel, aşteptat în număr cât mai mare la Opera Naţională, sâmbătă, 21 septembrie, începând cu orele 19.00.

Despre opera “Oedipe”, singura creaţie de acest gen ce se regăseşte în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu afirma: “Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârşită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă şi ani de nelinişte. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simţeam, ce gândeam, în aşa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aş spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe şi compunând, notă cu notă, această operă imensă”.

Aşadar, toate motivele să vă completaţi agenda de weekend cu un spectacol fascinant, unic în peisajul cultural din ţara noastră.

sursa foto: Teatrul de Stat Constanţa

Cultura/Educatie

Pasiune pentru arheologie

Published

on

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța are nevoie de muzeograf și arheologi. Astfel, instituția organizează în următoarea perioadă un concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a locurilor vacante.

Cel mai mare muzeu din Constanța are nevoie de personal specializat pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie organizează un concurs de recrutare pentru ocuparea locurilor vacante. De ce este nevoie? De doi arheologi și de un muzeograf.

Să cunoști un muzeu este o artă, iar tainele arheologiei le cunosc puține persoane, însă, tocmai de o astfel de persoană are nevoie Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în următoarea perioadă.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este una dintre cele mai impozante instituții de cultură constănțene, aceasta abună de piese importante atât pentru orașul nostru, cât și pentru Dobrogea, de aceea necesitatea unui personal complet este iminentă.

Continue Reading

Cultura/Educatie

“Mica Unire”, marcată la Cumpăna

Published

on

Unirea Principatelor Române a fost marcată, ca în fiecare an, în comuna constănțeană Cumpăna. Numeroase manifestări festive s-au desfășurat atât la Monumentul Eroilor, cât și în centrul localității.

Cei 161 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Cumpăna printr-o serie de activități festive, care au demarat cu depunerea de coroane la cele două monumente ale eroilor din localitate. În cadrul ceremonialului dedicat “Micii Uniri” a avut loc și premierea veteranului de război, dl. Ion Ceapă.

De asemenea, preșcolarii și elevii Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” le-au pregătit localnicilor un moment artistic desăvârșit. A urmat și un spectacol susţinut de ansamblurile folclorice: “Muguraşii” Cumpenei, “Boboceii” Cumpenei și grupul Folk Trotter.

În mod traditional, la fel ca în fiecare an, un astfel de eveniment nu se putea încheia decât cu tradiționala Horă a Unirii.

Continue Reading

Cultura/Educatie

“Mica Unire“, marcată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Published

on

24 Ianuarie, ziua unirii Principatelor Române a fost marcată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Zeci de elevi de la mai multe școli și licee din orașul nostru au pregătit un program artistic variat, din care nu au lipsit alocuțiunile cu caracter istoric, dar și cântecele și dansurile tradiționale.

Rând pe rând, acești copii talentați i-au încântat pe toți cei prezenți în aula “Adrian Rădulescu” din incinta Muzeului de Istorie Constanța. Simpozionul aniversar a fost dedicat zilei de 24 ianuarie 1859, data la care a avut loc unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

“Noi venim cu bagajul, cu zestrea noastră, cu rădăcinile noastre și le plantăm în Uniunea Europeană ca români. Noi trebuie să ne păstrăm obiceiurile, istoria să ne-o cunoaștem, pentru că altfel am fi ca frunzele în vânt.”, declară LAVINIA DUMITRAȘCU, istoric

De altfel, săptămâna viitoare se va lansa o revistă ce va purta amprenta Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

“Este vorba despre revista “Analele Dobrogei”, care reapare după șapte ani de absență, iar evenimentele culturale vor fi multe și în acest an, vă asigur și vă invităm să fiți alături de noi!”, declară SORIN MARCEL COLESNIUC, director MINAC

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline