Connect with us

Actualitate

Vizita Bricului Mircea în porturile dunărene româneşti

Published

on

Premieră pentru echipajul navei-şcoală „Mircea”. Seria evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii celor 80 de ani de la primul voiaj, se va încheia cu un marş de instrucţie pe Dunăre. Vizita în cele trei oraşe dunărene Tulcea, Galaţi şi Brăila va fi practic o noutate în itinerariul Bricului Mircea.

După revenirea în ţară, în urma voiajului de celebrare a celor 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, Bricul Mircea va desfăşura în perioada 14-23 septembrie un marş de instrucţie pe Dunăre. Astfel, pe 15 septembrie, nava-şcoală va intra pe braţul Sulina, urmând să acosteze în Portul Tulcea, unde va fi organizată o scurtă ceremonie. Localnicii din municipiul Tulcea pot vizita Bricul Mircea duminică, între orele 17.00-19.00, dar şi în ziua de luni, între orele 09.00-13.00, respectiv 15.00-19.00.

Marţi, pe 17 septembrie, nava-şcoală „Mircea” îşi va continua traseul pe Dunăre şi va poposi la Galaţi, în Zona Palatului Navigaţiei. Acolo, gălăţenii sunt invitaţi să urce la bordul navei între orele 17.30-19.00, dar şi miercuri, între orele 09.00-13.00 şi 15.00-19.00.

În cele din urmă, Bricul Mircea îşi va încheia marşul în portul din Brăila, unde va acosta pe 19 septembrie, în jurul orei 10.00. Aşadar, brăilenii sunt aşteptaţi şi ei să viziteze nava în ziua de joi, între orele 11.00-13.00, respectiv 15.00-19.00, dar şi vineri, între orele 09.00-13.00 şi 15.00-19.00.

Vizita în cele trei porturi dunărene reprezintă practic o premieră pentru echipajul Bricului Mircea. Făcând o incursiune în timp, ne amintim că, în urmă cu opt decenii, după sosirea în ţară, la Constanţa, primul marş de instrucţie a fost făcut pe Dunăre până la Galaţi, unde echipajul a participat la festivitatea de lansare la apă a primei nave de luptă ce a fost construită în ţara noastră, puitorul de mine “Amiral Ioan Murgescu”. În 1939, nava-şcoală Mircea doar a ancorat în Zona Palatului Navigaţiei din Galaţi şi nu a efectuat niciun alt marş de instrucţie în celelalte porturi româneşti de la Dunăre.

 

Actualitate

Alocațiile pentru copii ar putea crește anual din 2020

Published

on

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate anual, în raport cu indicele de inflație, începând cu anul 2020, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi.

Acesta susține că măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020, iar cheltuielile aferente majorării alocațiilor vor fi incluse în bugetul din anul următor.

De la 1 aprilie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități este de 300 de lei, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârstă de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestor cursuri.

De asemenea, alocația pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani în cazul celor cu dizabilități este de 300 de lei.

Sursă foto: click.ro

Continue Reading

Actualitate

A început programul „Casa Verde”

Published

on

Noul program „Casa Verde”, destinat instalării panourilor fotovoltaice și-a dat startul săptămâna aceasta.  Programul este adresat persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, și producători de energie electrică.

Conform datelor Ministerului Mediului, prin bugetul alocat pentru programul „Casa Verde” vor putea fi finanțate proiecte pentru circa 33.000 de unități locative.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista cu cele 260 de firme de instalatori de panouri fotovoltaice, la nivel național, prin care se va derula programul de instalare propriu-zisă în urma căruia 33.000 de locuinţe din România vor avea câte un sistem fotovoltaic subvenţionat cu până la 20.000 de lei.

De la începutul lunii septembrie, persoanele fizice care au fost interesate de instalarea unor astfel de panouri s-au putut înscrie în program, la una dintre aceste 260 de firme, care vor semna contractele cu Administrația Fondului pentru Mediu.

Sursa foto: economica.net

Continue Reading

Actualitate

Ziua Internațională a Democrației, celebrată în toată lumea

Published

on

Pe 15 septembrie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Democrației. Conform Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia. Declaraţia afirmă principiile democraţiei, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Marcată pentru prima dată în 2008, decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezoluția A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.

Națiunile Unite încurajează guvernele să consolideze programele naționale consacrate promovării și consolidării democrației.

Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Ziua Internațională a Democrației reprezintă o reafirmare a angajamentului comunității internaționale de a construi societăți participative și deschise, bazate pe statul de drept și pe drepturile fundamentale ale omului.

Sursa foto: totpal.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline