Connect with us

Actualitate

Emoţii şi surprize, în prima zi a noului an şcolar, la Saraiu

Published

on

Clopoţelul a sunat şi, voioşi, elevii s-au adunat în prima zi a noului an şcolar în comuna constănţeană Saraiu. Cu zâmbetul pe chip şi încrezători, micuţii au îmbrăcat din nou uniformele şcolare şi au promis să aibă rezultate cât mai bune la învăţătură.

La fel ca în fiecare an, prima zi de şcoală a fost un moment emoţionant, dar plin de bucurie pentru elevii din comuna Saraiu. După o vacanţă de vară în care s-au bucurat de multe surprize şi de o tabără la munte, copiii s-au întors voioşi la şcoală. Iar la festivitatea ce a marcat deschiderea noului an şcolar, toţi elevii au primit în dar un ghiozdan complet echipat cu rechizite.

“Am primit un penar, caiete, de toate. Şi ghiozdanul îmi place, este mov. O să învăţ bine anul acesta.”, spune o elevă

“În ghiozdan am un bloc de desen, am penar, un set de pensule, trusă de geometrie şi caiete, multe caiete. Intru în clasa a opta, aşa că mă aşteaptă un examen greu la final.”, spune un alt elev

“În vacanţa de vară am fost în tabără, la Azuga, cu ceilalţi colegi. A fost tare frumos!”, completează un elev

“Iată, ziua de 9 septembrie este ziua în care am deschis noul an şcolar. Ne-am dedicat acestor copii printr-un program pilot intitulat „Ghiozdanul pentru şcoală”, ghiozdane pentru cei 185 de copii.”, declară DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

“Ei sunt viitorul acestui judeţ şi viitorul acestei ţări! Copii, spor la învăţătură, să învăţaţi cât mai bine şi de fiecare dată când vin la dvs. în Saraiu, să îmi arătaţi diplomele cu care vă mândriţi!”, declară 

Iar înainte de a reveni în sălile de clasă, toţi aceşti elevi au mai avut parte de o surpriză. Începutul noului an şcolar a coincis şi cu inaugurarea oficială a sălii de sport, una dintre principalele investiţii ce a prins deja contur în Saraiu.

“Un obiectiv foarte important pentru întreaga comunitate, cât şi pentru toţi copiii din Saraiu. În curând, ne străduim cu sprijinul consiliului local să achiziţionăm tot ce este necesar pentru această sală de educaţie fizică şcolară. Mai exact, vom înfiinţa un club sportiv pentru toţi copiii de aici, cât şi pentru competiţii cu copiii din localităţile limitrofe.”, completează DORINELA IRIMIA, primarul comunei Saraiu

Cum aceşti elevi sunt deja conştienţi că învăţătura le poate deschide noi orizonturi şi perspective, iar condiţiile pe care le au în noul an şcolar sunt remarcabile, cu toţii au promis că vor avea rezultate cât mai bune la învăţătură.

Actualitate

Alocațiile pentru copii ar putea crește anual din 2020

Published

on

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate anual, în raport cu indicele de inflație, începând cu anul 2020, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi.

Acesta susține că măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020, iar cheltuielile aferente majorării alocațiilor vor fi incluse în bugetul din anul următor.

De la 1 aprilie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități este de 300 de lei, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârstă de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestor cursuri.

De asemenea, alocația pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani în cazul celor cu dizabilități este de 300 de lei.

Sursă foto: click.ro

Continue Reading

Actualitate

A început programul „Casa Verde”

Published

on

Noul program „Casa Verde”, destinat instalării panourilor fotovoltaice și-a dat startul săptămâna aceasta.  Programul este adresat persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, și producători de energie electrică.

Conform datelor Ministerului Mediului, prin bugetul alocat pentru programul „Casa Verde” vor putea fi finanțate proiecte pentru circa 33.000 de unități locative.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista cu cele 260 de firme de instalatori de panouri fotovoltaice, la nivel național, prin care se va derula programul de instalare propriu-zisă în urma căruia 33.000 de locuinţe din România vor avea câte un sistem fotovoltaic subvenţionat cu până la 20.000 de lei.

De la începutul lunii septembrie, persoanele fizice care au fost interesate de instalarea unor astfel de panouri s-au putut înscrie în program, la una dintre aceste 260 de firme, care vor semna contractele cu Administrația Fondului pentru Mediu.

Sursa foto: economica.net

Continue Reading

Actualitate

Ziua Internațională a Democrației, celebrată în toată lumea

Published

on

Pe 15 septembrie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Democrației. Conform Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia. Declaraţia afirmă principiile democraţiei, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Marcată pentru prima dată în 2008, decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezoluția A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.

Națiunile Unite încurajează guvernele să consolideze programele naționale consacrate promovării și consolidării democrației.

Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Ziua Internațională a Democrației reprezintă o reafirmare a angajamentului comunității internaționale de a construi societăți participative și deschise, bazate pe statul de drept și pe drepturile fundamentale ale omului.

Sursa foto: totpal.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline