Connect with us

Cultura/Educatie

9 septembrie, ziua în care șase sfinți sunt prăznuiți de creștinii ortodocși

Published

on

Zi importantă pentru creștinii ortodocși. Sfinții si Drepții părinți Ioachim si Ana, Sfântul Cuvios Dimitrie de la Vorona, Sfântul Mucenic Severian, Cuviosul Teofan Mîrturisitorul și Sfântul Petru Claver, preot, sunt sărbătoriți astăzi, 9 septembrie.

Sfinţii Ioachim şi Ana sunt prăznuiți astăzi, doar la câteva zile de la sărbătoarea nașterii Maicii Domnului.  Potrivit tradiției, părinţii fecioarei Maria, din cauza lipsei copiilor, erau consideraţi blestemaţi, pentru că în societatea iudaică, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvântarea dumnezeiască. După rugăciuni îndelungi, a apărut pe lume Fecioara Maria.

Sfântul Mucenic Severin făcea parte din cei 40 de  mucenici, prinși de Agricola și aruncați în temniță. Chiar dacă a trecut prin niște chinuri groaznice, credința sa în Dumnezeu l-a întărit și l-a făcut să reziste oricăror asupriri.

Despre Cuviosul Teofan Mîrturisitorul se spune că după ce a fost dus în surghiun în insula Samatraciei, a trăit numai 23 de zile, pentru ca mai apoi să treacă de la izgonirea pământească, la pomenirea cerească. Cuviosul Teofan Mărturisitorul a fost supranumit „Mărturisitor al pătimirii” datorită chinurilor prin care a trecut, dar care nu l-au făcut să își piardă credința în Dumnezeu.

De asemenea astăzi, credincioșii îl mai cinstesc și pe Sfântul Petru Claver, cel supranumit „pentru totdeauna sclavul Negrilor”, care timp de ani de zile, într-un oraș portuar a încercat prin orice mijloace ca prin exemplul său să arate faptul că nicio asuprire nu poate stinge iubirea pentru Dumnezeu.

Conform tradiției, astăzi este zi de rugăciune și de smerenie, iar în popor se spune că cei care muncesc în data de 9 septembrie pot fi pedepsiți.

Sursa foto: basilica.ro

Cultura/Educatie

Documentarul istoric “Maria-Inima României” ajunge la Sibiu

Published

on

Documentarul istoric “Maria-Inima României”, vizionat de peste 5 milioane de oameni pe parcursul a doi ani, de la Bucureşti până la Munchen şi Chicago, ajunge şi la Sibiu.

Documentarul istoric de succes “Maria-Inima României”, în varianta integrală a regizorului (1h 20 min) vine la Sibiu în cadrul unei proiecţii speciale realizate în data de 23 ianuarie, joi, ora 20.00, în sala mare a Centrului Cultural “Ion Besoiu”.

Documentarul prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puţin strălucitoare ale vieţii Reginei. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, în 1945, au şters-o din istorie.

Evenimentul organizat la Sibiu este realizat cu suportul Centrului Cultural “Ion Besoiu” şi ESTE FILM, Sibiul fiind prima destinaţie în anul 2020 din cadrul Turneului Naţional, debutat în toamna lui 2019 şi desfăşurat pe parcursul a 6 luni pentru a ajunge în 15 oraşe ale ţării.

Documentarul a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmări în 9 ţări şi o documentare realizată în 14 arhive naţionale. Oferă şansa publicului de a auzi vocea originală a Reginei şi de a vedea filmări şi imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne şi prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experţi pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Vizionarea este gratuită publicului, iar accesul în sală se face pe baza locurilor rezervate.

sursa foto: iscodescu.ro

Continue Reading

Cultura/Educatie

“Eminescu – poezie, sunet, culoare”

Published

on

Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei româneşti, a fost omagiat la Cumpăna printr-o serie de activităţi artistice şi culturale  puse în scenă de elevii liceului “Nicolae Dumitrescu” din localitate. Cu acest prilej, la Cumpăna a fost marcată şi Ziua Culturii Naţionale.

A fost un veritabil regal de poezie pe scena Casei de Cultură din Cumpăna. În faţa unui public numeros, elevii Liceului “Nicolae Dumitrescu” au recitat cele mai frumoase creaţii în cadrul spectacolului intitulat sugestiv “Eminescu – poezie, sunet, culoare”.

Fascinaţi de fantezia poetică şi epică a celui mai mare poet român, elevii s-au pregătit temeinic pentru a pune la punct un spectacol din care nu au lipsit momentele lirice, dansul şi multe alte surprize.

“Poezie, muzică, culoare, dar mai ales suflet pentru Eminescu. Şi tot astăzi, aniversăm şi Ziua Naţională a Culturii. Este un dar pe care elevii Liceului “Nicolae Dumitrescu” o oferă poetului naţional Mihai Eminescu.”, declară MARIANA GÂJU, primarul comunei Cumpăna

De la un asemenea spectacol emoţionant nu au lipsit nici invitaţii de seamă.

“Ar trebui să onorăm aceste date, care ne aduc în istoria noastră, care ne aduc în faţă valorile noastre, ar trebui să nu le uităm şi să ne găsim identitatea, să o regăsim.”, declară DANIELA VLĂDESCU, director TNOB “Oleg Danovski”

Anul acesta, românii celebrează 170 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti şi zece ani de la marcarea “Zilei Culturii Naţionale”.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Cele mai citite cărți ale anului

Published

on

În 2019, preferinţele cititorilor care au trecut pragul librăriilor şi bibliotecilor acoperă o paletă largă de domenii: de la ficţiune la ştiinţă, eseu şi chiar autobiografie. În fruntea topului se află „Tatuatorul de la Auschwitz” și biografia lui Michelle Obama. Oamenii au ales să ofere în dar o carte, iar vânzările, numai în luna decembrie au crescut și cu 40% față de o lună obișnuită. Potrivit editurilor,  thrillerul pare să fi fost din nou rege anul trecut, iar cartea de nonficțiune a avut şi ea cei mai mulți cititori români.

În topul vânzărilor se situează şi „Sapiens, istoria omenirii” de Harari care pentru al  doilea an consecutiv se situează pe primul loc cu câteva zeci de mii de exemplare cumpărate.

Nimic nu se compară cu felul în care se simte o carte în mâini și cu mirosul inconfundabil al hârtiei. Nicio alternativă digitală nu poate înlocui aceste sentimente. Totuși, fie că vorbim despre cărți tipărite sau în format electronic, cititul are numeroase beneficii.

Sursa foto: shopniac.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline