Connect with us

Cultura/Educatie

Prăznuirea Nașterii Maicii Domnului

Published

on

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, din data de 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din cursul Anului Bisericesc. În această zi, zeci de biserici parohiale și mănăstiri din țară îmbracă haine de sărbătoare. În lăcașurile sărbătorite se va săvârși slujba de hram.

Ziua sfântă este amintită în data de 8 septembrie și se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică. În ordinea anului stabilit de biserică, Nașterea Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, cunoscută de români ca Sfânta Maria Mică.

Numele de “Maria” provine din ebraicul “Aia”, care înseamnă “Domn” și se tâlcuiește “Doamnă”, deoarece ea domnește și stăpânește peste cele cerești și pământești ca Maică a lui Dumnezeu.

Nașterea Fecioarei Maria este o mare sărbătoare pentru românii care-i poartă numele. Astfel că, de Sfânta Marie Mică, aproximativ 2,2 milioane de români își vor ura ” La mulți ani!”. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.

Sărbătoarea este considerată de Părinții Bisericii drept un moment istoric divin în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoșesc. Potrivit tradiției, când Maria a împlinit vârsta de 3 ani, părinții au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de aproximativ 15 ani, informație din care unii înțeleg că i-ar aduce numele de Sfânta Maria Mică.

Pe de altă parte, alții cred că sărbătoarea este cunoscută drept Sfânta Marie Mică pentru că abia la moartea ei s-a constatat câtă însemnătate are pentru omenire Fecioara Maria, căci la nașterea ei încă nu era cunoscută astfel. Totodată, această dată reprezintă ziua sfințirii unei biserici închinată Maicii Domnului la Ierusalim, de către împărăteasa Eudoxia, la începutul secolului al V-lea.

Potrivit tradiției populare, la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare sărbătoare, nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe, nu se face curățenie în casă, că să nu se atragă răul.

De Sfânta Maria Mică, bătrânii spun că e bine să se împartă struguri și prune pentru sufletul morților, pentru ca lor să li se ierte păcatele și să primească și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

Sursa foto: playtech.ro

Cultura/Educatie

Pasiune pentru arheologie

Published

on

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța are nevoie de muzeograf și arheologi. Astfel, instituția organizează în următoarea perioadă un concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a locurilor vacante.

Cel mai mare muzeu din Constanța are nevoie de personal specializat pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie organizează un concurs de recrutare pentru ocuparea locurilor vacante. De ce este nevoie? De doi arheologi și de un muzeograf.

Să cunoști un muzeu este o artă, iar tainele arheologiei le cunosc puține persoane, însă, tocmai de o astfel de persoană are nevoie Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în următoarea perioadă.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este una dintre cele mai impozante instituții de cultură constănțene, aceasta abună de piese importante atât pentru orașul nostru, cât și pentru Dobrogea, de aceea necesitatea unui personal complet este iminentă.

Continue Reading

Cultura/Educatie

“Mica Unire”, marcată la Cumpăna

Published

on

Unirea Principatelor Române a fost marcată, ca în fiecare an, în comuna constănțeană Cumpăna. Numeroase manifestări festive s-au desfășurat atât la Monumentul Eroilor, cât și în centrul localității.

Cei 161 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Cumpăna printr-o serie de activități festive, care au demarat cu depunerea de coroane la cele două monumente ale eroilor din localitate. În cadrul ceremonialului dedicat “Micii Uniri” a avut loc și premierea veteranului de război, dl. Ion Ceapă.

De asemenea, preșcolarii și elevii Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” le-au pregătit localnicilor un moment artistic desăvârșit. A urmat și un spectacol susţinut de ansamblurile folclorice: “Muguraşii” Cumpenei, “Boboceii” Cumpenei și grupul Folk Trotter.

În mod traditional, la fel ca în fiecare an, un astfel de eveniment nu se putea încheia decât cu tradiționala Horă a Unirii.

Continue Reading

Cultura/Educatie

“Mica Unire“, marcată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Published

on

24 Ianuarie, ziua unirii Principatelor Române a fost marcată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Zeci de elevi de la mai multe școli și licee din orașul nostru au pregătit un program artistic variat, din care nu au lipsit alocuțiunile cu caracter istoric, dar și cântecele și dansurile tradiționale.

Rând pe rând, acești copii talentați i-au încântat pe toți cei prezenți în aula “Adrian Rădulescu” din incinta Muzeului de Istorie Constanța. Simpozionul aniversar a fost dedicat zilei de 24 ianuarie 1859, data la care a avut loc unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

“Noi venim cu bagajul, cu zestrea noastră, cu rădăcinile noastre și le plantăm în Uniunea Europeană ca români. Noi trebuie să ne păstrăm obiceiurile, istoria să ne-o cunoaștem, pentru că altfel am fi ca frunzele în vânt.”, declară LAVINIA DUMITRAȘCU, istoric

De altfel, săptămâna viitoare se va lansa o revistă ce va purta amprenta Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

“Este vorba despre revista “Analele Dobrogei”, care reapare după șapte ani de absență, iar evenimentele culturale vor fi multe și în acest an, vă asigur și vă invităm să fiți alături de noi!”, declară SORIN MARCEL COLESNIUC, director MINAC

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline