Connect with us

Cultura/Educatie

Schimbări la Evaluarea Națională în anul școlar 2019-2020

Published

on

Îi aşteaptă un an greu pe elevii de claselor a a II-a, a IV-a și a VI-a  dar și a VIII-a. Aceştia se pregătesc de Evaluarea Naţională. Chiar dacă examenele par încă departe, pregătirea nu trebuie lăsată pentru ultimele luni. Elementul de noutate din anul școlar 2019-2020 se referă la faptul că notele examenelor după contestații, nu trebuie să depășească cu un punct, nota inițială.

În anul școlar 2019-2020, evaluările naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în perioada 11-28 mai 2020, potrivit Ministerului Educației. Conform Legii Educației rezultatele au ca scop elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor și prioretizarea școlară.

Noutatea în următorul an școlar se referă la notarea elevilor. Mai exact, în cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.

Totodată, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc în perioada 11 – 14 mai. Probele scrise la Limba română şi Limba maternă sunt programate în 11 mai, fiind urmate a doua zi de testele de citire la cele două discipline.

Proba de Matematică este prevăzută pentru data de 13 mai, în timp ce proba de Limbă română, scris şi citit, pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în data de 14 mai.

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar, la finalul clasei a IV-a are următorul calendar, limba română, în data de 19 mai, matematica și limba maternă în următoarele două zile ale lunii mai.

Elevii claselor a VI-a vor susţine evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului, în  27 și 28 mai, la limbă și comunicare, respectiv matematică.

În ce priveşte calendarul Evaluării Naţionale 2020, la clasa a VIII-a, formula de desfășurare a probelor scrise este asemănătoare celei de anul acesta. Astfel, proba scrisă la limba şi literatura română va avea loc pe 15 iunie 2020, faţă de 18 iunie, cum a fost în 2019. Proba scrisă la matematică este programată pe 17 iunie, iar proba scrisă la limba şi literatura maternă, pentru elevii care au studiat această disciplină, se va desfăşura pe 18 iunie 2020.

Sursa foto: gds.ro

Cultura/Educatie

Documentarul istoric “Maria-Inima României” ajunge la Sibiu

Published

on

Documentarul istoric “Maria-Inima României”, vizionat de peste 5 milioane de oameni pe parcursul a doi ani, de la Bucureşti până la Munchen şi Chicago, ajunge şi la Sibiu.

Documentarul istoric de succes “Maria-Inima României”, în varianta integrală a regizorului (1h 20 min) vine la Sibiu în cadrul unei proiecţii speciale realizate în data de 23 ianuarie, joi, ora 20.00, în sala mare a Centrului Cultural “Ion Besoiu”.

Documentarul prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puţin strălucitoare ale vieţii Reginei. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, în 1945, au şters-o din istorie.

Evenimentul organizat la Sibiu este realizat cu suportul Centrului Cultural “Ion Besoiu” şi ESTE FILM, Sibiul fiind prima destinaţie în anul 2020 din cadrul Turneului Naţional, debutat în toamna lui 2019 şi desfăşurat pe parcursul a 6 luni pentru a ajunge în 15 oraşe ale ţării.

Documentarul a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmări în 9 ţări şi o documentare realizată în 14 arhive naţionale. Oferă şansa publicului de a auzi vocea originală a Reginei şi de a vedea filmări şi imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne şi prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experţi pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Vizionarea este gratuită publicului, iar accesul în sală se face pe baza locurilor rezervate.

sursa foto: iscodescu.ro

Continue Reading

Cultura/Educatie

“Eminescu – poezie, sunet, culoare”

Published

on

Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei româneşti, a fost omagiat la Cumpăna printr-o serie de activităţi artistice şi culturale  puse în scenă de elevii liceului “Nicolae Dumitrescu” din localitate. Cu acest prilej, la Cumpăna a fost marcată şi Ziua Culturii Naţionale.

A fost un veritabil regal de poezie pe scena Casei de Cultură din Cumpăna. În faţa unui public numeros, elevii Liceului “Nicolae Dumitrescu” au recitat cele mai frumoase creaţii în cadrul spectacolului intitulat sugestiv “Eminescu – poezie, sunet, culoare”.

Fascinaţi de fantezia poetică şi epică a celui mai mare poet român, elevii s-au pregătit temeinic pentru a pune la punct un spectacol din care nu au lipsit momentele lirice, dansul şi multe alte surprize.

“Poezie, muzică, culoare, dar mai ales suflet pentru Eminescu. Şi tot astăzi, aniversăm şi Ziua Naţională a Culturii. Este un dar pe care elevii Liceului “Nicolae Dumitrescu” o oferă poetului naţional Mihai Eminescu.”, declară MARIANA GÂJU, primarul comunei Cumpăna

De la un asemenea spectacol emoţionant nu au lipsit nici invitaţii de seamă.

“Ar trebui să onorăm aceste date, care ne aduc în istoria noastră, care ne aduc în faţă valorile noastre, ar trebui să nu le uităm şi să ne găsim identitatea, să o regăsim.”, declară DANIELA VLĂDESCU, director TNOB “Oleg Danovski”

Anul acesta, românii celebrează 170 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti şi zece ani de la marcarea “Zilei Culturii Naţionale”.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Cele mai citite cărți ale anului

Published

on

În 2019, preferinţele cititorilor care au trecut pragul librăriilor şi bibliotecilor acoperă o paletă largă de domenii: de la ficţiune la ştiinţă, eseu şi chiar autobiografie. În fruntea topului se află „Tatuatorul de la Auschwitz” și biografia lui Michelle Obama. Oamenii au ales să ofere în dar o carte, iar vânzările, numai în luna decembrie au crescut și cu 40% față de o lună obișnuită. Potrivit editurilor,  thrillerul pare să fi fost din nou rege anul trecut, iar cartea de nonficțiune a avut şi ea cei mai mulți cititori români.

În topul vânzărilor se situează şi „Sapiens, istoria omenirii” de Harari care pentru al  doilea an consecutiv se situează pe primul loc cu câteva zeci de mii de exemplare cumpărate.

Nimic nu se compară cu felul în care se simte o carte în mâini și cu mirosul inconfundabil al hârtiei. Nicio alternativă digitală nu poate înlocui aceste sentimente. Totuși, fie că vorbim despre cărți tipărite sau în format electronic, cititul are numeroase beneficii.

Sursa foto: shopniac.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline