Connect with us

Actualitate

Constanţa este gazda unui amplu proiect ce promovează antreprenoriatul social

Published

on

Antreprenoriatul social, un fenomen ce prinde contur în România. Dar în ce constă, mai exact, antreprenoriatul social? Ei bine, companiile sunt îndemnate să ofere o şansă şi anumitor categorii sociale: oameni fără niciun fel de venit, persoane cu dizabilităţi sau tinerilor din categorii defavorizate.

În acest context, Constanţa este gazda proiectului “Social Entrepreneurship in Erasmus+ is the KEY – SEE THE KEY II”. Astfel, timp de o săptămână, până pe 13 septembrie, nu mai puţin de 24 de tineri din ţări precum Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Grecia, Polonia, Bulgaria şi România vor participa la numeroase activităţi ce îi vor ajuta să afle cum îşi pot îmbunătăţi condiţiile de viaţă. Totodată, tinerii vor afla ce oportunităţi există în privinţa persoanelor dezavantajate sau care fac parte din categorii vulnerabile cu ajutorul antreprenoriatului social.

„Proiectul See the key este un proiect finanţat prin programul Erasmus+ Acţiunea Cheie I Mobilităţi ale lucrătorilor de tineret. Tinerii participă timp de şapte zile la un curs de formare pe antreprenoriat social. Vor lua parte la diverse ateliere de lucru şi vizite în oraşul Constanţa. Vor primi vizita unor antreprenori de succes, vor discuta cu experţi în marketing şi promovare, vor avea ateliere de redactare a unor proiecte de afaceri sociale, social businesses le numesc ei. Vom încerca împreună cu formatorii prezenţi să schiţăm câteva business plans pentru a le implementa în oraşele de provenienţă.”, declară DANIELA PRICOP-ENESCU, preşedinte Asociaţia Youth Vision

Ideea proiectului a fost identificată în cadrul training-ului „SEE THE KEY” și a venit din necesitatea de a contribui la reducerea șomajului în rândul tinerilor cu oportunități reduse prin rezolvarea problemelor comunității. Iar pe lângă toate aceste activităţi de care vor avea parte timp de o săptămână, participanţii la proiect vor avea ocazia să descopere în detaliu şi oraşul Constanţa. Alături, desigur, de cel mai reprezentativ ghid turistic al Dobrogei.

„Pe mine mă încântă foarte tare, pentru că vor fi vizitatori din opt ţări, iar pentru mine va fi un record personal faptul că voi avea din atât de multe ţări un grup organizat. Bineînţeles că voi fi bucuroasă să le prezint tot ce avem noi mai frumos, dar fără a fi naivă, voi fi realistă în prezentare, arătându-le tot ce are frumos oraşul şi o să le explic că deja suntem pe drumul cel bun. Voi pune accent pe istoria pe care o avem aici, le voi spune că noi suntem aici de aproximativ 2500 de ani, voi pune accent pe poveştile şi recordurile locale, detalii pe care poate că nici măcar locuitorii oraşului nu le cunosc atât de bine.”, declară DIANA SLAV, ghid turistic

Până în prezent, peste 150 de tineri au ajuns la Constanța prin intermediul Asociației Youth Vision, ca participanți în programele Erasmus+.

Erasmus+ este programul prin care Uniunea Europeană sprijină educația, formarea, tineretul și sportul în Europa. Dispune de un buget de 14,7 miliarde de euro, bani cu ajutorul cărora peste 4 milioane de europeni vor putea câștiga experiență și avea acces la studii, formare și voluntariat în străinătate.

Actualitate

Să îi prețuim pe seniorii constănțeni

Published

on

Celebrarea seniorilor orașului nostru este un lucru pe care cu toții trebuie să îl facem, deoarece lor le datorăm faptul că suntem în viață și că au luptat pentru ca generația actuală să aibă condițiile de astăzi.  O piatră de temelie a oricărui oraș sunt vârstnicii lui. Astăzi a fost despre ei, despre seniorii Constanței. Aceștia au premiați de către primarul Constanței într-un cadru plin de emoție la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar au avut parte și de un recital al artiștilor constănțeni, care au vrut să le aducă un zâmbet pe chip.

Prețuirea și aprecierea celor care ne-au învățat să vorbim, să citim, să socotim, cei care ne-au învățat tainele școlii și ne-au inițiat în viață sunt bunicii și străbunicii noștri. De aceea este un lucru normal, ca noi,  toți cei din generația actuală să îi celebrăm cum se cuvinte ori de câte ori avem ocazia.

În cadrul ceremoniei organizate au fost premiate 274 de persoane care au împlinit vârsta de 80 de ani, 93 de cupluri care au celebrat 50 de ani de căsătorie și 52 de persoane care au împlinit 90 de ani.

În sală a mai fost prezent pe lângă seniorii Constanței și Vasile Dămășaru, care poate fi un exemplu pentru tânăra generație. La cei 111 ani, seniorul merge de ani de zile, câte doi kilometri pe jos, prin Parcul Tăbăcărie, unde se întâlnește cu prietenii să joace table.

Secretul unei longevității unei relații sau a unei vârste venerabile nu este unul complicat, iar cuvântul esențial este cumpătarea, de care seniorii orașului nostru au dat dovadă timp de zeci de ani.

Sursa foto: wallstreet.ro

Continue Reading

Actualitate

Constanța, în sondaj

Published

on

Fundația Universitară a Mării Negre alături de Universitatea Ovidius și ISCOP au realizat împreună un sondaj de opinie, cu și despre Constanța. Sondajul intitulat- Constanța- agenda socială, economică și strategică a avut în vedere un eșantion de peste 1000 de persoane care au fost chestionate. Subiectele abordate s-au referit la modalitate prin care constănțenii văd orașul lor.

Fiecare municipiu, fiecare regiune trebuie să știe care este părerea populației despre oraș, care sunt îngrijorările oamenilor și care ar crede ei că sunt soluțiile. Toate acestea au fost chestionate, în sondajul realizat la malul mării.

Printre întrebările puse constănțenilor a fost și cea referitoare la ideea prin care Constanța ar putea să devină un oraș regal, care în ochii locuitorilor a prins foarte bine.

Timp de aproximativ o săptămână au fost culese date de la constănțeni cu privire Constanța. Punctele atinse în acest sondaj țin în mare parte de agenda socială, economică și strategică a orașului de la malul mării.

Infrastructură, sănătatea și corupția sunt punctele cele mai arzătoare care îi preocupă pe constănțeni referitor la oraș.

Sursa foto: theescapers.ro

Continue Reading

Actualitate

Constanţa prinde culoare

Published

on

Campania “Constanţa veselă” prinde contur! După ce au dat culoare mai multor parcuri din oraşul nostru, zeci de voluntari s-au mutat de această dată în curtea şcolii. Alături de alţi voluntari europeni, dar şi de elevii Şcolii Nr. 18 “Jean Bart”, tinerii şi-au pus imaginiaţia la contribuţie şi au pictat multicolor aleile din curtea instituției.

A fost o adevărată mobilizare de forţe în curtea Şcolii “Jean Bart” din Constanţa. Pe aleile din beton au prins contur picturi ce rememorează jocuri ale copilăriei precum șotronul, plicul, omizi cu cifre cu ajutorul cărora elevii vor învăța să adune, să împartă, să scadă sau să înmulțească.

“Această acţiune a fost gândită împreună cu Asociaţia „Creative Plus”, împreună cu Primăria Constanţa, iar acum avem alături de noi şi grupul de lucru de la „Capitala Tineretului din România”, Constanţa fiind practic finalistă în această competiţie şi mai avem un grup de tineri, tineri europeni care vin din cinci ţări ale Uniunii Europene, vin din Spania, din Italia, Bulgaria, Croaţia, etc.”, declară DANIELA PRICOP ENESCU, preşedinte Asociaţia Youth Vision

Implicaţi şi foarte creativi, elevii şi tinerii români s-au bucurat din plin de acest schimb de experienţă alături de voluntarii europeni.

“Este o experienţă foarte plăcută pentru mine, cred că tinerii români sunt foarte plăcuţi şi buni. Mie îmi face mare plăcere să lucrez cu el. Facem un desen pentru această şcoală şi suntem foarte mândri că ne ajutăm recipric.”, spune o tânără din Spania

“Sunt foarte fericită să fiu aici! Sunt din sudul Spaniei, din Malaga şi îmi place foarte mult România.”

Iniţiatorii proiectului au promis că vor continua aceste acţiuni, iar desenele pe asfalt vor prinde contur şi în alte instituţii de învăţământ din Constanţa.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline