Connect with us

Societate

Învățământul profesional, obligatoriu?

Published

on

Învățământul profesional poate deveni obligatoriu pentru elevii care obțin medii sub nota 5 la Evaluarea Națională. Proiectul de ordin pentru admiterea de liceu 2020, realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, propune ca elevii care nu obţin minimum media 5 la Evaluarea Naţională 2020 să nu mai intre la repartizarea computerizată pentru locurile la licee, ci să meargă în învăţământul profesional sau dual.

Piaţa muncii se confruntă, în prezent, cu o criză acută de meseriaşi. Lipsesc specialişti în diverse meserii, iar firmele sunt nevoite să recruteze angajaţi încă de pe băncile şcolii. Din păcate, fie din cauza mentalităţii învechite, fie pur şi simplu din dorinţa de a face mai mult, majoritatea preferă să meargă la un liceu, unde ies cu o diplomă, în loc să înveţe o meserie.

Ministerul Educației Naționale a propus un proiect în legătură cu admiterea la liceu. Potrivit proiectului elevii care nu obţin minimum media 5 la Evaluarea Naţională 2020 să nu mai intre la repartizarea computerizată pentru locurile la licee, ci să meargă în învăţământul profesional sau dual.

Astfel, elevii slabi vor face trei ani de şcoală şi nu vor mai fi nevoiţi să treacă prin examenul de bacalaureat, pe care, oricum au şanse destul de mici să îl promoveze. Însă, continuarea învăţământului obligatoriu într-o școală profesională nu îl obligă pe un elev să rămână definitiv cu studii medii. Ulterior, el poate să-şi continue studiile, să facă un an în plus de liceu, să ia bacalaureatul şi chiar să meargă și la facultate.

Totuși, reprezentanții elevilor nu au o părere foarte bună despre această decizie, deoarece spun că există riscul ca unii elevi să ajungă în domenii către care nu au nicio înclinaţie sau aplecare și să nu se descurce la viitorul loc de muncă, ajungând din nou șomeri.

Sursa foto: jewishboston.com

Societate

Avantajele educației măsurate în ore de muncă și venituri

Published

on

Românii cu „carte” puţină lucrează mai mult decât cei cu studii superioare. Asta este concluzia unei cercetări despre condiţiile de viaţă ale populaţiei din România.

Raportul arată faptul că cu cât nivelul de studii al unei persoane este mai ridicat, cu atât timpul său de lucru săptămânal ajunge să fie mai scurt.

Cercetarea  mai arată faptul că peste 90% dintre persoanele cu studii superioare stau la serviciu, în mod obişnuit, între 30 şi 40 de ore, în timp ce 37% din cei cu studii primare sau fără şcoală muncesc peste 40 de ore pe săptămână.

Concret, nivelul de instruire absolvit este o caracteristică individuală importantă, care influenţează accesul, poziţia pe piaţa forţei de muncă şi venitul obţinut prin muncă, conform cercetătorilor.

Sociologii consideră că nivelul de pregătire „dictează” poziţia pe piaţa muncii, precum şi respectarea drepturilor angajaţilor, cei cu studii superioare fiind mai bine văzuţi de către angajatori.

Munca de birou poate fi făcută, o parte dintre ea, de acasă. Angajatorii sunt mai flexibili şi ţin cont la orarul de muncă al celor cu studii superioare, mai ales că aceştia şi îşi cunosc mai bine drepturile, comparativ cu ceilalţi.

Cei educaţi şi cu meserii mai solicitate pe piaţa muncii, sunt mai puţini vulnerabili comparativ cu persoanele cu studii minime. Oamenii cu un nivel redus de educaţie, precum şi cei fără studii şi din mediul rural tind să accepte de multe ori, condiţii de muncă care nu au nicio legătură cu prevederile din contract.

Totodată, potrivit studiului, bărbaţii muncesc mai mult decât femeile, aceştia ajungând la un program obişnuit de lucru care depăşeşte 40 ore săptămânal, respectiv 20,8%, în comparație cu al femeilor, care este în procent de 15%.

Sursa foto: lucruridestiut.ro

Continue Reading

Societate

O planetă atipică

Published

on

Recent oamenii de știință au descoperit  pentru prima oară apă pe o planetă potențial locuibilă. Aceasta se află la aproximativ 110 ani-lumină distanță de Pământ.

Planeta a fost denumită K2-18B și este luată în cosiderare ca fiind o planetă ce ar putea susține viața extraterestră.

Potrivit specialiștilor în următorii 10 ani s-ar putea determina dacă planeta K2-18B ar putea conține gaze produse de organisme vii.

Omul de ştiinţă care a condus echipa de cercetare, profesorul Giovanna Tinetti din cadrul University College London  a declarat  faptul că descoperirea este una „extraordinară”.

Tot potrivit oamenilor de știință, zona locuibilă circumstelară reprezintă o regiune în jurul unei stele unde temperaturile sunt potrivite pentru a permite existenţa apei în formă lichidă pe suprafaţa unei planete.

Sursa foto: stiri.tvr.ro

Continue Reading

Societate

Noaptea Internațională a Liliecilor

Published

on

Un eveniment inedit va avea loc în după-amiaza acestei zile, la Constanța. Noaptea Internațională a Liliecilor se va desfășura între 18.00 și 22.00 pe Faleza Cazino din orașul de la malul mării.

Noaptea Liliecilor face parte dintr-o serie de evenimente organizate în zeci de țări la nivel global, sub egida UNEP/EUROBATS, pentru informarea și sensibilizarea publicului vizavi de lilieci și protecția acestora.

La eveniment, constănțenii sunt așteptați cu ateliere de selfi-uri, traseu audio și video al liliecilor, expoziție tematică cu și despre lilieci, materiale informative despre aceste animale nocturne, dar și un atelier de creație pentru copii mici și mari.

Evenimentul se organizează inclusiv sub egida Săptămâna Ariilor Protejate.

Sursa foto: Primăria Constanța

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline