Connect with us

Actualitate

Regal de măiestrie, la Tulcea

Published

on

Municipiul Tulcea se află în zile de sărbătoare. Pe lângă două zile incendiare, cu concerte ale unor artiști consacrați, pe timp de zi, tulcenii, dar și turiștii pot vizita târgul de meșteri populari din Piața Civică, ce are ca scop punerea în valoare a obiceiurilor locale și naționale.

Artiști meșteșugari din toate colțurile țării participă zilele acestea la Tulcea la Târgul de meșteri populari. Obiecte de artizanat, ii, linguri de lemn, scaune decorative, potcoave și tot ceea însemnă lumea satului românesc pot regăsi tulcenii, dar și turiștii care vizitează târgul.

„Cu acest prilej de sărbătoare, am deschis și târgul meșterilor populari în Piața Civică. Acolo sunt nu mai puțin de 70 de meșteri populari din aproape toate județele țării. Este un regal de artă autohtonă și artă veritabilă pe care acești oameni o pun la dispoziția tuturor tulcenilor și nu numai”, a menționat Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea.

Toate cele 70 de standuri ale meșterilor populari care se regăsesc în Piața Civică în cadrul târgului aduc un strop din tradițiile românești, la Tulcea.

Cu multă pasiune și iscusință, descoperită la o vârstă fragedă sau chiar transmisă din generație în generație, taina cioplirii sau a țesutului la război sunt pentru meșterii populari nu doar pasiune, ci și o profesie.

Un adevărat regal de măiestrie a satului românesc este simbolizat la Tulcea, acolo unde nu poți să pleci de la târg fără să cumperi un obiect decorativ pentru casă.

Târgul de meșteri populari poate fi vizitat până sâmbătă, atunci când își va închide porțile pentru a putea poposi în alt oraș, unde să transmită mai departe iubirea pentru tradiție.

Actualitate

Alocațiile pentru copii ar putea crește anual din 2020

Published

on

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate anual, în raport cu indicele de inflație, începând cu anul 2020, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi.

Acesta susține că măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020, iar cheltuielile aferente majorării alocațiilor vor fi incluse în bugetul din anul următor.

De la 1 aprilie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități este de 300 de lei, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârstă de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestor cursuri.

De asemenea, alocația pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani în cazul celor cu dizabilități este de 300 de lei.

Sursă foto: click.ro

Continue Reading

Actualitate

A început programul „Casa Verde”

Published

on

Noul program „Casa Verde”, destinat instalării panourilor fotovoltaice și-a dat startul săptămâna aceasta.  Programul este adresat persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, și producători de energie electrică.

Conform datelor Ministerului Mediului, prin bugetul alocat pentru programul „Casa Verde” vor putea fi finanțate proiecte pentru circa 33.000 de unități locative.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista cu cele 260 de firme de instalatori de panouri fotovoltaice, la nivel național, prin care se va derula programul de instalare propriu-zisă în urma căruia 33.000 de locuinţe din România vor avea câte un sistem fotovoltaic subvenţionat cu până la 20.000 de lei.

De la începutul lunii septembrie, persoanele fizice care au fost interesate de instalarea unor astfel de panouri s-au putut înscrie în program, la una dintre aceste 260 de firme, care vor semna contractele cu Administrația Fondului pentru Mediu.

Sursa foto: economica.net

Continue Reading

Actualitate

Ziua Internațională a Democrației, celebrată în toată lumea

Published

on

Pe 15 septembrie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Democrației. Conform Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia. Declaraţia afirmă principiile democraţiei, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Marcată pentru prima dată în 2008, decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezoluția A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.

Națiunile Unite încurajează guvernele să consolideze programele naționale consacrate promovării și consolidării democrației.

Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Ziua Internațională a Democrației reprezintă o reafirmare a angajamentului comunității internaționale de a construi societăți participative și deschise, bazate pe statul de drept și pe drepturile fundamentale ale omului.

Sursa foto: totpal.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline