Connect with us

Societate

Creștinați în zi de sărbătoare

Published

on

În zi de mare sărbătoare, patru copii aflați în grija asistenților maternali au primit taina sfântului botez la Cumpăna. Părinții spirituali sunt oameni cu suflet mare care au avut emoții atunci când micuții au fost scăldați în apa sfințită de Arhiepiscopul Tomisului. Două fetițe au primit numele de Maria și vor fi ocrotite de acum înainte de Maica Domnului. Și pentru că a fost și hramul bisericii din localitate, lăcașul de cult a fost neîncăpător.

David Andrei și Mario Dominic sunt numele celor doi băieței care au fost creștinați în zi de mare sărbătoare. Cele mai mari emoții le-au avut nașii micuților, dar și asistenții maternali în grija cărora se află cei doi. Cu lacrimi în ochi, mama socială a lui David Andrei ne vorbește despre micuțul pe care a ajuns să-l iubească la fel ca pe propriul copil. Băiețelul a ajuns în brațele ei în urmă cu două luni, după ce mama adevărată    l-a abandonat.

Un viitor strălucit îi doresc și părinții spirituali, cei care promit să-i călăuzească pașii și să-l protejeze pentru tot restul vieții. Mai mult, nașa dorește ca micuțul să urmeze o carieră în muzică.

Alături de cei doi băieței au mai fost creștinate și două fetițe care au primit numele Sfintei Fecioare Maria. Cei patru bebeluși, toți din centre de plasament constănțene, au fost botezați de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, care a ținut o slujbă impresionantă alături de un sobor de preoți. Printre sărbătoriții zilei s-a numărat și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. Biserica din Cumpăna a fost neîncăpătoare pentru localnicii care au venit la marea sărbătoare, cu atât mai mult cu cât astăzi este și hramul lăcașului de cult Adormirea Maicii Domnului.

“Cu fiecare botez pe care îl realizăm împreună cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța în sufletul meu, în mintea mea am nu numai bucuria de a vedea creștinați acești îngeri, acești copilași părăsiți și îl rugăm pe bunul Dumnezeu, pe Maica Domnului și Sfinții ocrotitori ai comunei noastre să apere copiii, să ne apere comuna de tot ce este rău de toate vitregiile naturii și să ne țină sănătoși”, a declarat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Cu ocazia marii sărbători, credincioșii cumpăneni s-au putut ruga la Moaștele Sfântului Efrem aduse de la mănăstirea Târgușor, județul Constanța si la Veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Societate

18 microbuze noi pentru Constanța

Published

on

Constănțenii vor circula în condiții optime în următoarea perioadă. Flota actuală a CT Bus se va îmbogăți cu încă 18 microbuze ce vor deservi  transportul în comun pe străzile mici în care autobuzele tradiționale nu pot pătrunde. 10 milioane de lei au fost virați de către Direcția Financiară a Primăriei municipiului Constanța pentru majorarea capitalului social al CT Bus S.A.

Măsura a fost luată deoarece în municipiul de la malul mării s-a înregistrat o creștere a cererii de servicii de mobilitate și de aceea, trebuie înființate noi trasee deservite cu vehicule adaptate nevoilor cetățenilor. Autobuzele CT BUS sunt de dimensiuni care nu permit accesul pe străzile înguste sau aglomerate, iar microbuzele vor putea deservi aceste zone extrem de tranzitate de către constănțeni.

Astfel se dorește conectarea traseelor tradiționale ale CT Bus cu cele ale celor 18 noi microbuze, ce vor prelua fluxul de călători de pe străzile unde autobuzele de 15 metri nu au acces. Prin achiziționarea noilor microbuze se vor reduce timpii de imobilizare a autobuzelor vechi și se poare asigura un număr sporit de mijloace de transport pe toate traseele.

Cele două noi trasee vor face legătura dintre zona industrială din sudul Constanței și cartierele situate în zona de nord a municipiului, tranzitând zona Casei de Cultură, Spitalul Județean, Universitatea Ovidius, Inspectoratul Județean de Poliție. Lungimea celor două trasee va fi de 29 de km, respectiv 27 de km și vor avea o capacitate de 500 de călători pe oră cu o ritmicitate de 6 până la 10 minute.

Sursa foto: adevarul.ro

Continue Reading

Societate

Bani pentru dezinfectanți

Published

on

Toate unitățile de învățământ de la nivelul municipiului Constanța vor fi dotate cu material igienico sanitare. 1,6 milioane lei au fost alocați din bugetul local, pentru achiziționarea produselor. Măsura vine în contextul epidemiei de hepatită A, cu care se confruntă mai multe școli din oraș.

Având în vedere faptul că în mai multe școli din municipiu a fost declarată epidemie de hepatita A, edilul Constanței a propus o rectificare bugetară în ceea ce privește dotarea cu material igienico-sanitare a tuturor unităților de învățământ, care a fost și aprobată.

„Știți foarte bine că în unitățile de învățământ constănțene a fost și din păcate încă este epidemie de hepatita A. Cu toate că am făcut apel la toți factorii externi din unitățile școlare, mi-am dat seama că nu este suficient și am făcut echipă mixtă de control în care am mers în fiecare grădiniță, creșă, școli și licee pentru a verifica dotarea cu materiale sanitare, dezinfectanți, nu doar elementele de igienă”, a menționat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Suma repartizată pentru achiziționarea acestor materiale, dar și pentru cheltuieli materiale sau investiții urgente depășește 1 milion de lei. Termenul limită pentru achiziționare  ar trebui să fie sfârșitul acestui an.

Sursa foto: digi24.ro

Continue Reading

Societate

Scrieri care dăinuie

Published

on

Un eveniment emoționant și plin de încărcătură i-a reunit pe cei care l-au cunoscut, au lucrat, dar cel mai important l-au cunoscut pe Virgil Coman, o personalitate a orașului pontic ce s-a stins mult prea devreme. Despre o lansare de carte a fost vorba, pe care apropiații istoricului au tipărit-o pentru a-i cinsti memoria.

Onestitate, sinceritate, prietenie, muncă, istorie, arhivistică, el a fost Virgil Coman. La mai bine de trei ani de la dispariția istoricului și omului de cultură constănțean, prietenii, dar și cei care l-au cunoscut și apreciat pe acesta s-au reunit în cadrul unui eveniment emoționant. O lansare de carte, ce și-a dorit un singur lucru. Să îl omagieze pe cel care a plecat prea devreme dintre noi. Cu ajutorul profesorului Robert Stănciugel, teza de doctorat a lui Virgil Coman a fost transformată într-un veritabil volum ce abundă de informații despre istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Prezenți la această lansare de carte, prietenii și cei care l-au cunoscut pe marele istoric și-au abținut cu greu emoțiile atunci când s-a vorbit despre el, despre realizările sale și despre cercetările și cărțile pe care Virgil Coman le-a lăsat drept moștenire constănțenilor.

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline