Connect with us

Actualitate

Se caută voluntari! Au început înscrierile în echipa ,,Zilele Clujului”

Published

on

Creativ, dinamic, colorat, multicultural, evenimentul ,,Zilele Clujului” îşi aşteaptă voluntarii. Clujenii care doresc să se implice în organizarea sărbătorii oraşului, se pot înscrie online, pentru cea de a 9-a ediție, care va avea loc în perioada 27-30 septembrie. Condițiile pentru înscriere sunt:

  • 18 ani împliniți cu cel puțin o zi înainte de eveniment;
  • disponibilitate în perioada evenimentului.

Cei care doresc să facă parte, ca voluntar, din echipa ,,Zilele Clujului 2019” trebuie să completeze un formular, până la data de 2 septembrie, ce poate fi accesat la adresele web: http://bit.ly/FormularvoluntarZC2019 şi https://primariaclujnapoca.ro/servicii-online/depune-cereri.

Formularele sunt disponibile și la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, din Calea Moţilor nr. 7. De asemenea, acestea pot fi trimise prin email la adresa zileleclujului@primariaclujnapoca.ro sau pot fi depuse la Registratura Primăriei, din Str. Moţilor nr. 7. Fiecare aplicație trebuie să fie însoțită de o poză tip buletin (poză portret).

Despre eveniment

An de an, timp de 4 zile, sărbătoarea orașului reuneşte mii de clujeni și turiști la peste 100 de evenimente, care se desfășoară în 30 de locuri din Cluj-Napoca. Anul acesta, evenimentul are şi o însemnătate istorică. Astfel, Zilele Clujului 2019 vor marca, prin temă şi evenimente speciale, aniversările centenare ale unor instituții clujene.

În 1919, Vasile Pârvan rostea, în deschiderea anului universitar, celebrul discurs „Datoria vieții noastre”, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (atunci Universitatea Românească). În același an, Facultatea Românească de Medicină și Academia de Agricultură au început să contureze profilul actualelor universități: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

De asemenea, trei instituții de învățământ preuniversitar sărbătoresc, în 2019, o sută de ani de existenţă: Colegiul Național „George Coșbuc”, Colegiul Național „Emil Racoviță” și Colegiul Național „George Barițiu”.

Tot în 1919, își începeau activitatea culturală două instituţii importante: Teatrul Național Cluj-Napoca și Opera Română Cluj-Napoca. În același an, este inaugurată actuala Academie de Muzică „Gheorghe Dima”.

Unul dintre cele mai importante cluburi sportive din România, atât prin diversitatea sporturilor practicate și a rezultatelor obținute, cât și prin constanță, Universitatea Cluj își serbează de asemenea centenarul. Şi Jandarmeria Ardeleană și-a început activitatea, tot în 1919.

 

 

 

Actualitate

Alocațiile pentru copii ar putea crește anual din 2020

Published

on

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate anual, în raport cu indicele de inflație, începând cu anul 2020, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi.

Acesta susține că măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020, iar cheltuielile aferente majorării alocațiilor vor fi incluse în bugetul din anul următor.

De la 1 aprilie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități este de 300 de lei, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârstă de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestor cursuri.

De asemenea, alocația pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani în cazul celor cu dizabilități este de 300 de lei.

Sursă foto: click.ro

Continue Reading

Actualitate

A început programul „Casa Verde”

Published

on

Noul program „Casa Verde”, destinat instalării panourilor fotovoltaice și-a dat startul săptămâna aceasta.  Programul este adresat persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, și producători de energie electrică.

Conform datelor Ministerului Mediului, prin bugetul alocat pentru programul „Casa Verde” vor putea fi finanțate proiecte pentru circa 33.000 de unități locative.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista cu cele 260 de firme de instalatori de panouri fotovoltaice, la nivel național, prin care se va derula programul de instalare propriu-zisă în urma căruia 33.000 de locuinţe din România vor avea câte un sistem fotovoltaic subvenţionat cu până la 20.000 de lei.

De la începutul lunii septembrie, persoanele fizice care au fost interesate de instalarea unor astfel de panouri s-au putut înscrie în program, la una dintre aceste 260 de firme, care vor semna contractele cu Administrația Fondului pentru Mediu.

Sursa foto: economica.net

Continue Reading

Actualitate

Ziua Internațională a Democrației, celebrată în toată lumea

Published

on

Pe 15 septembrie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Democrației. Conform Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia. Declaraţia afirmă principiile democraţiei, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Marcată pentru prima dată în 2008, decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezoluția A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.

Națiunile Unite încurajează guvernele să consolideze programele naționale consacrate promovării și consolidării democrației.

Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Ziua Internațională a Democrației reprezintă o reafirmare a angajamentului comunității internaționale de a construi societăți participative și deschise, bazate pe statul de drept și pe drepturile fundamentale ale omului.

Sursa foto: totpal.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline