Connect with us

Actualitate

Regal al muzicii şi dansurilor tradiţionale, la Tulcea

Published

on

Explozie de culoare şi un veritabil mozaic interetnic şi cultural! Tulcea este, în acest weekend, gazda Festivalului Internaţional „Peştişorul de Aur”, un regal al muzicii şi dansurilor tradiţionale… de pe întreg mapamondul.

30 de ansambluri folclorice, 1500 de participanți, 13 țări, trei continente. Sau, cu alte cuvinte, un veritabil regal artistic și cultural. Ajuns deja la cea de-a 27 ediție, Festivalul Internațional “Peştişorul de Aur” a debutat cu o paradă spectaculoasă a portului şi dansului popular.

La fel ca în fiecare an, mii de tulceni şi turişti au asistat la paradă. Au făcut poze, au filmat cele mai frumoase momente şi au rămas cu o amintire memorabilă.

“Până în prezent, ne place totul. Toate ţările mi-au plăcut! Argentina, Grecia, toate au ceva frumos.”, spune o localnică

“Costumele tradiţionale mi-au plăcut foarte mult. Cred că toate ţările sunt frumoase.”, spune un localnic

Spectacolul a continuat apoi în Piaţa Civică din Tulcea, unde toate cele 30 de ansambluri au încheiat defilarea.

“Faptul că, iată, componenţa este atât de diversă şi atât de valoroasă, dovedeşte că acest festival are un nume şi un renume şi încă o dată este un regal folcloric pe care noi îl oferim tulcenilor şi nu numai. Pentru că ce poate fi mai frumos încât să putem oferi o multitudine de dansuri, de port, de limbă, de abordări culturale.”, declară CONSTANTIN HOGEA, primarul municipiului Tulcea

Prezenţe exotice am putea spune, artiştii sosiţi din ţări precum Argentina, Vietnam sau Norvegia au fost apoi provocaţi la o horă tradiţională de către organizatorii festivalului.

“Ne place tare mult această ţară. Sunteţi pentru prima dată în România, la acest festival? Eu am mai fost aici în urmă cu cinci ani. Eu nu am mai fost în România până acum, este pentru prima dată.”, spune reprezentanta Norvegiei

“Am pregătit o secţiune de tango, 3 sau 4 dansuri, iar în partea a doua am pregătit dansuri tradiţionale din oraşul nostru, Santiago del Estero. Personajele principale în aceste dansuri sunt Gaucho, bărbatul, iar Chin este femeia.”, spune reprezentantul Argentinei

“Am încercat de fiecare dată să aducem noutăţi, să oferim publicului cultură tradiţională românească, să oferim cultură tradiţională mondială, iar aici la gurile Dunării să aducem copii de pretutindeni care să arate ce înseamnă pentru fiecare comunitate şi popor folclorul.”, declară ŞTEFAN COMAN, manager Ansamblul „Baladele Deltei” Tulcea

Iar pe tulceni şi pe turişti, deopotrivă, îi aşteaptă o nouă săptămână de sărbătoare. Pe 15 şi 16 august, artişti români de seamă îi vor încânta pe spectatori, de zilele municipiului Tulcea.

Actualitate

Au fost aprobate cuantumurile pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic

Published

on

Într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că:

,,Au fost stabilite cuantumurile aferente Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ), pentru anul de cerere 2019, urmând ca, începând din 11 decembrie 2019, să fie demarat procesul de autorizare la plată a acestor scheme.

În conformitate cu prevederile art.1 alin( 2 ) din Hotărârea de Guvern nr.842/2019 pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2019, publicată în Monitorul Oficial nr.992 din data de 10 decembrie 2019, în tabelul de mai jos sunt prezentate cuantumurile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic:

 

 

Schema de plată

 

Plafon

Număr  capete/kg gogoși  

Cuantum rezultat

euro nr.capete/kg euro
1 2

3=(1/2)

SCZ – sprijin cuplat categoria bivolițe de lapte

1.610.000

9.786

164,5207

SCZ – sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne și metișii acestora

12.600.000

53.065

237,4446

SCZ – sprijin cuplat categoria vaci de lapte

94.999.500

250.186

379,7155

SCZ – viermi de matase

27.000

345

78,2609

 

Plaţile se acordă de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate cu aceasta destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2019 şi 2020, la capitolul 83.01 – Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare, titlul 58 –  Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, articolul 58.13 – Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Plăţile se efectuează în lei, la un curs de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr.329 din 1 octombrie 2019.”.

 

 

 

 

Continue Reading

Actualitate

Caz halucinant la Constanța

Published

on

Un comandant de navă cere ajutor statului român după ce a devenit prizonierul echipajului navei pe care o conducea, marinari care s-au dovedit a fi traficanţi de droguri. Acum bărbatul este arestat în Italia de mai bine de un an și a ajuns la capătul puterilor. A stat în închisoare, iar ulterior a fost plasat la domiciliu însă procesul lui nu pare să se apropie de un sfârșit. Acasă, familia este disperată și speră că măcar în cel de-al 12- lea ceas autoritățile române să îl aducă acasă pe bărbat.

Problemele comandantului au început o dată cu plecarea în voiaj, anul trecut. O firmă mică din Malta, unde mai lucrase i-a propus un nou contract pe bani frumoși. Bărbatul are 65 de ani și o pensie mică, iar oferta de lucru i s-a părut bună și de nerefuzat. A ajuns în Malta unde era nava și a doua zi a ridicat ancora plecând către Tunisia.

Din acel moment nava și-a schimbat drumul: în loc să se ducă spre Libia, s-a dus către Maroc. După câteva zile de mers au oprit în largul mării și au încărcat de la mai multe șalupe mici niște pachete care păreau a fi  droguri.

În Marea Mediterană, o nava a Gărzii de Coastă italiene i-a văzut și a intrat în dialog cu ei. Italienii voiau să știe cine sunt, ce transportă și unde se duc. Comandantul fiind păzit în permanență de 2 marinari s-a gândit la o stratagemă: le-a spus prin radio italienilor că vine dinspre Gibraltar, deși în realitate se vedea ca nava merge spre Gibraltar. Românul spera să atragă atenția în felul acesta.  Românul a fost aruncat în pușcărie alături de alți delicvenți de drept comun. A stat acolo luni de zile, fără ca cineva să se intereseze de el.

Rând pe rând, o parte dintre marinari au fost judecați și condamnați la ani grei de închisoare pentru trafic de droguri. Împotriva comandantului român nu s-a găsit nicio probă de vinovăție, și totuși justiția italiană nu l-a achitat. Îl ține în arest la domiciliu pe banii lui, de un an de zile. Adrian Florin Tănase imploră ajutorul statului român. Nu știe cum l-ar putea ajuta țara lui, dar speră într-un miracol.

Sursa foto: pxhere.com

Continue Reading

Actualitate

21.000 de puieţi, plantaţi prin proiectul ”Adoptă un copac!”

Published

on

Campania iniţiată de ViitorPlus, asociaţia pentru dezvoltare durabil a ajuns la final. Peste 21.000 de puieţi au fost plantaţi în două localităţi din sudul României, în judeţele Dolj şi Călăraşi, cu ajutorul celor 700 de voluntari din companiile partenere şi comunităţilor locale.

În contextul actual, având în vedere că anul acesta în România s-au semnalat primele tornade, a fost secetă din mai până în noiembrie, la nivel mondial s-a înregistrat cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor, iar Naţiunile Unite au declarat anul 2019 ca fiind unul al “urgenţei climatice”, există o nevoie susţinută de acţiuni colective ce trebuie să se realizeze imediat pentru a proteja mediul, iar printre astfel de demersuri se regăseşte şi crearea de noi păduri şi perdele forestiere.

“Adoptă un copac!” este un proiect al asociaţiei ViitorPlus care se concentrează pe plantarea unor noi perdele forestiere, care aduc atât beneficiile realizării unei păduri, cât şi beneficii sociale şi economice, protejând localităţi din câmpie de înzăpeziri şi reducând cheltuielile de deszăpeziri. Acest proiect se derulează prin atragere de fonduri din mediul privat – companii – şi donaţii de la persoane fizice.

11 companii şi mai mulţi donatori persoane fizice s-au implicat toamna aceasta şi au contribuit direct la plantarea arborilor ce vor deveni în câţiva ani perdelele forestiere şi vor proteja localităţile respective de înzăpeziri, viscol, degradarea solului şi deşertificare.

sursa foto: drreddys.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline