Connect with us

Cultura/Educatie

Anduranţă pentru performanţă

Published

on

Sportul de performanţă presupune, întâi de toate, sacrificiu, anduranţă şi disciplină. Astfel, pentru a ajunge sportivi cu performanţe notabile, copiii, încă de la cele mai fragede vârste învaţă să deprindă cele trei calităţi esenţiale.

Sportul reprezintă o activitate utilă şi sănătoasă pentru noi toţi. Pentru mulţi dintre noi, însă, acesta poate deveni chiar o meserie. Iar cariera unui sportiv de performanţă depinde foarte mult de antrenamentele pe care le face. Cu alte cuvinte, sportivii de performanţă au un regim riguros de antrenament.

“Regulile sunt mult mai stricte, vorbim de alimentaţie, de odihnă, de antrenamente dure, de explozie, de anduranţă, rezistenţă. Aşa cum bine ştiţi, fight înseamnă luptă, deci perseverenţă, aşa că întotdeauna luptăm ca să ajungem unde vrem. Iar performance înseamnă performanţă. Conceptul este nou, încercăm să ajutăm sportivii de performanţă, antrenorii.”, declară PAUL GĂMAN, ambasador Fight Performance

Juniorii lotului olimplic de box sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Iar pentru a ne convinge de perseverenţa acestor adolescenţi talentaţi pasionaţi ai sportului de contact, am asistat şi noi la o astfel de şedinţă de pregătire.

“În primul rând, avem nevoie de disciplină. În al doilea rând, avem nevoie de şcoală şi în al treilea rând, vine performanţa. Pentru a face sport de performanţă, este nevoie de foarte mult sacrificiu, avem nevoie de copii inteligenţi pentru a atinge înalta performanţă, ca să luăm medalii la olimpiadă.”, declară GEORGE MIHAI PERŢEA, antrenor lotul naţional de box juniori

Pentru Olimpiada din 2024 se pregătesc temeinic majoritatea sportivilor din aceste imagini. Iar mulţi dintre ei au obţinut deja rezultate notabile în ringul de box.

“Am 16 ani şi sunt vicecampion european la box juniori, la categoria 46 kg. De ce ai ales boxul şi de câţi ani faci box? Practic box de trei ani. Am ales boxul pentru că îmi place fiind un sport de contact. Aş vrea să mai câştig mai multe titluri, nu numai acesta. Mi-aş dori şi o medalie la Mondiale, la Olimpiadă.”, declară CRISTINEL MĂZĂREANU, vicecampion european

“Cât de dure sunt antrenamentele? Mă antrenez din greu, avem peste 20 de antrenamente pe săptămână, e destul de greu. Mai ai timp şi pentru şcoală? Îmi fac timp şi pentru şcoală, mă descurc, sigur. Pe viitor ce aştepţi de la tine? Momentan mă gândesc la Campionatul Mondial de anul viitor, dar şi la Campionatul European, iar apoi vreau să ajung la Olimpiada din 2024.”, declară ION DEACONU, sportiv

Sprijinul Federaţiei Române de Box este semnificativ pentru reuşitele acestor tineri talentaţi. Iar nouă nu ne rămâne decât să le ţinem pumnii, pentru ca ei să facă cinste ţării noastre peste hotare.

Actualitate

Constanţa prinde culoare

Published

on

Campania “Constanţa veselă” prinde contur! După ce au dat culoare mai multor parcuri din oraşul nostru, zeci de voluntari s-au mutat de această dată în curtea şcolii. Alături de alţi voluntari europeni, dar şi de elevii Şcolii Nr. 18 “Jean Bart”, tinerii şi-au pus imaginiaţia la contribuţie şi au pictat multicolor aleile din curtea instituției.

A fost o adevărată mobilizare de forţe în curtea Şcolii “Jean Bart” din Constanţa. Pe aleile din beton au prins contur picturi ce rememorează jocuri ale copilăriei precum șotronul, plicul, omizi cu cifre cu ajutorul cărora elevii vor învăța să adune, să împartă, să scadă sau să înmulțească.

“Această acţiune a fost gândită împreună cu Asociaţia „Creative Plus”, împreună cu Primăria Constanţa, iar acum avem alături de noi şi grupul de lucru de la „Capitala Tineretului din România”, Constanţa fiind practic finalistă în această competiţie şi mai avem un grup de tineri, tineri europeni care vin din cinci ţări ale Uniunii Europene, vin din Spania, din Italia, Bulgaria, Croaţia, etc.”, declară DANIELA PRICOP ENESCU, preşedinte Asociaţia Youth Vision

Implicaţi şi foarte creativi, elevii şi tinerii români s-au bucurat din plin de acest schimb de experienţă alături de voluntarii europeni.

“Este o experienţă foarte plăcută pentru mine, cred că tinerii români sunt foarte plăcuţi şi buni. Mie îmi face mare plăcere să lucrez cu el. Facem un desen pentru această şcoală şi suntem foarte mândri că ne ajutăm recipric.”, spune o tânără din Spania

“Sunt foarte fericită să fiu aici! Sunt din sudul Spaniei, din Malaga şi îmi place foarte mult România.”

Iniţiatorii proiectului au promis că vor continua aceste acţiuni, iar desenele pe asfalt vor prinde contur şi în alte instituţii de învăţământ din Constanţa.

Continue Reading

Cultura/Educatie

O bibliotecă atipică, la Constanța

Published

on

Elevii Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța beneficiază de o bibliotecă diferită, chiar pe holurile unității de învățământ. De trei ani, profesorul de fizică, Ion Băraru aduce cărți, extrem de valoroase din biblioteca personală și le așează pe pervazurile ferestrelor, dar și pe caloriferele din colegiu, pentru ca elevii să le ia, să le citească și să își îmbogățească cunoștințele.

Volume de beletristică și cărți de știință pot găsi elevii Colegiului Național Mircea Cel Bătrân pe holurile instituției de învățământ constănțene. Pe caloriferele și pervazurile colegiului stau teancuri de cărți în așteptarea celor care au nevoie de răspunsuri la întrebări.

De trei ani, cel care se preocupă cu adevărat de adusul cărților la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” este profesorul de fizică, Ion Băraru. Dascălul, fost elev al instituției, dăruiește cu aceeași generozitate cărți, extrem de valoroase, din biblioteca sa personală, colegilor și elevilor săi. Dacă sunt sau nu utile elevilor, aflăm chiar de la ei.

Biblioteca atipică este alcătuită din peste 2000 de volume din diverse domenii, de la manuale școlare, la științe și literatură. Acestea sunt luate zilnic de pe caloriferele și pervazurile colegiului, din pasiune pentru cunoaștere și lectură.

Unicitatea acestei biblioteci pe lângă locul în care se regăsesc cărțile mai stă în faptul că cei care iau cărțile  acasă, le pot păstra dacă doresc acest lucru. Și nu puține sunt volumele care dispar de pe pervazurile colegiului, în fiecare zi.

Chiar dacă numărul cărților scade de la o zi, la alta, profesorul Băraru, le completează cu noi volume, pentru elevii colegiului.

Continue Reading

Cultura/Educatie

Unde vor să învețe viitorii studenți?

Published

on

În fiecare an, mii de elevi aleg să studieze în străinătate, pentru ca studiile la o universitate de top de peste hotare le oferă mai multe oportunități de  angajare, dar și de dezvoltare. O demonstrează și numărul mare de elevi constănțeni care au luat cu asalt un târg educațional de oferte la care au participat unități de învățământ de elită din Marea  Britanie, Olanda sau Elveția. Iar Brexitul nu pare să îi sperie deloc, ba dimpotrivă,  guvernul Marii Britanii, a anunțat că va acorda și în anul universitar următor împrumutul anual pentru elevii străini care merg la studii acolo.

Să studiezi în limba engleză nu este chiar așa de dificil. Pentru primele luni, începem să învățăm în engleză, iar după trei luni, mi-am dat seama că pot să gândesc deja în limba engleză, ceea ce a fost puțin surprinzător pentru mine. Învătând aici, în Olanda, este ceva deosebit. Mediul este extrem de primitor, mai ales pentru studenții români. Nivelul din România este unul înalt, dar aici în Olanda se depășesc anumite bariere. Aici avem parte atât de educație, cât și de distracție, îmbinate”, a spus un student român care învață în Olanda. 

Ca acest tânăr sunt mii în România care preferă să părăsească sistemul educațional intern în favoarea unor licee sau facultăți din străinătate. Nici nu este de mirare, în condițiile în care cele mai multe universități de peste hotare le oferă posibilitatea să facă practică în timpul școlii la diverse companii, iar ulterior să se și angajeze acolo. Iar guvernele oferă și reduceri substanțiale la taxele de școlizare.

Marea Britanie este de departe țara pe care tot mai mulți tineri  o aleg pentru a-și continua studiile. Motivele sunt simple însă principalul criteriu este oferta educațională. Specializările sunt mult mai bine definite decât în România, iar studenții se pot pregăti în domenii de actualitate.

Brexitul nu pare să fie un impediment pentru tinerii care aleg să studieze în Marea Britanie. Ba dimpotrivă. Instituțiile de învățământ de acolo au înregistrat creșteri substanțiale ale numărului de tineri care au ajuns la studii.

„Educația noastră este despre punerea în valoare a studentului. Este vorba despre dezvoltarea lui, dar și despre dezvoltarea academică a acestuia. Așadar, ceea ce oferim noi, este un program cu multe opțiuni, care dezvoltă caracterul și personalitatea studentului”, a menționat Mark Heywood, director liceu Marea Britanie.

6000 de români pleacă anual în străinătate cu preponderență în Marea Britanie ca să își continue studiile și în general pe cele superioare. Guvernul britanic le oferă împrumuturi cu care își achită taxele de școlarizare. Banii îi returnează, după finalizarea studiilor, în primul an după angajare.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline