Connect with us

Societate

Se modifică prețul gigacaloriei la Constanța

Published

on

Constănțenii ar putea plăti mai puțin  pentru energia termică. Astfel că prețul gigacaloriei pentru municipiul Constanța se va modifica în scurt timp. Constănțenii nu trebuie să se alarmeze deoarece prețul acesteia nu va crește, ci dimpotrivă va scădea. În câteva zile consilierii locali municipali urmează să fie convocați pentru ședința din luna iulie. Pe ordinea de zi urmează să figureze și un proiect privind prețul gigacaloriei.

Locuitorii minicipiului Constanța ar putea beneficia de un preț mai scăzut în ceea ce privește energia termică. Prețul gigacaloriei ar putea fi micșorat cu aproximativ 14 lei în comparație cu luna iulie a anului trecut.

Astfel că, dacă în luna ianuarie, prețul gigacaloriei ajunsese la suma de 534,35 lei, suma de 275 de lei fiind subvenționtă de către Primărie, acum constănțenii vor scoate mai puțin din buzunar.

„Ca urmare a acestor acțiuni, am adresat Consiliului local municipal solicitarea de a aproba prețul local al energiei termice  care urmează a fi discutat și aprobat în prima ședință de Consiliu local. Începând cu 1 iulie, constănțenii vor plăti un preț mai mic al energiei termice furnizate în sistem centralizat”, a menționat directorul Companiei de Distribuție a Energiei Termice Constanţa, Liviu Dorel Popa.

Ordonanța de urgență dată de Guvern în  data de 14 decembrie 2018 a hotărât să se stabilească un preţ fix pentru gazele pe care le foloseşte populaţia şi un preţ la liber pentru non-casnici. Având în vedere această plafonare a preţului pentru casnici, ANRE a stabilit un preţ mai scăzut. Din calculele Companiei de Distribuție a Energiei Termice Constanța, ar rezulta un preț mai mic în comparație cu anul trecut.

Consilierii municipiului Constanța vor fi convocați în scurt timp pentru a valida, printre altele și proiectul privind prețul gigacaloriei, care se află momentan la stadiul de discuții în comisiile de specialitate de la nivelul Consiliului Municipal Constanța.

Societate

18 microbuze noi pentru Constanța

Published

on

Constănțenii vor circula în condiții optime în următoarea perioadă. Flota actuală a CT Bus se va îmbogăți cu încă 18 microbuze ce vor deservi  transportul în comun pe străzile mici în care autobuzele tradiționale nu pot pătrunde. 10 milioane de lei au fost virați de către Direcția Financiară a Primăriei municipiului Constanța pentru majorarea capitalului social al CT Bus S.A.

Măsura a fost luată deoarece în municipiul de la malul mării s-a înregistrat o creștere a cererii de servicii de mobilitate și de aceea, trebuie înființate noi trasee deservite cu vehicule adaptate nevoilor cetățenilor. Autobuzele CT BUS sunt de dimensiuni care nu permit accesul pe străzile înguste sau aglomerate, iar microbuzele vor putea deservi aceste zone extrem de tranzitate de către constănțeni.

Astfel se dorește conectarea traseelor tradiționale ale CT Bus cu cele ale celor 18 noi microbuze, ce vor prelua fluxul de călători de pe străzile unde autobuzele de 15 metri nu au acces. Prin achiziționarea noilor microbuze se vor reduce timpii de imobilizare a autobuzelor vechi și se poare asigura un număr sporit de mijloace de transport pe toate traseele.

Cele două noi trasee vor face legătura dintre zona industrială din sudul Constanței și cartierele situate în zona de nord a municipiului, tranzitând zona Casei de Cultură, Spitalul Județean, Universitatea Ovidius, Inspectoratul Județean de Poliție. Lungimea celor două trasee va fi de 29 de km, respectiv 27 de km și vor avea o capacitate de 500 de călători pe oră cu o ritmicitate de 6 până la 10 minute.

Sursa foto: adevarul.ro

Continue Reading

Societate

Bani pentru dezinfectanți

Published

on

Toate unitățile de învățământ de la nivelul municipiului Constanța vor fi dotate cu material igienico sanitare. 1,6 milioane lei au fost alocați din bugetul local, pentru achiziționarea produselor. Măsura vine în contextul epidemiei de hepatită A, cu care se confruntă mai multe școli din oraș.

Având în vedere faptul că în mai multe școli din municipiu a fost declarată epidemie de hepatita A, edilul Constanței a propus o rectificare bugetară în ceea ce privește dotarea cu material igienico-sanitare a tuturor unităților de învățământ, care a fost și aprobată.

„Știți foarte bine că în unitățile de învățământ constănțene a fost și din păcate încă este epidemie de hepatita A. Cu toate că am făcut apel la toți factorii externi din unitățile școlare, mi-am dat seama că nu este suficient și am făcut echipă mixtă de control în care am mers în fiecare grădiniță, creșă, școli și licee pentru a verifica dotarea cu materiale sanitare, dezinfectanți, nu doar elementele de igienă”, a menționat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

Suma repartizată pentru achiziționarea acestor materiale, dar și pentru cheltuieli materiale sau investiții urgente depășește 1 milion de lei. Termenul limită pentru achiziționare  ar trebui să fie sfârșitul acestui an.

Sursa foto: digi24.ro

Continue Reading

Societate

Scrieri care dăinuie

Published

on

Un eveniment emoționant și plin de încărcătură i-a reunit pe cei care l-au cunoscut, au lucrat, dar cel mai important l-au cunoscut pe Virgil Coman, o personalitate a orașului pontic ce s-a stins mult prea devreme. Despre o lansare de carte a fost vorba, pe care apropiații istoricului au tipărit-o pentru a-i cinsti memoria.

Onestitate, sinceritate, prietenie, muncă, istorie, arhivistică, el a fost Virgil Coman. La mai bine de trei ani de la dispariția istoricului și omului de cultură constănțean, prietenii, dar și cei care l-au cunoscut și apreciat pe acesta s-au reunit în cadrul unui eveniment emoționant. O lansare de carte, ce și-a dorit un singur lucru. Să îl omagieze pe cel care a plecat prea devreme dintre noi. Cu ajutorul profesorului Robert Stănciugel, teza de doctorat a lui Virgil Coman a fost transformată într-un veritabil volum ce abundă de informații despre istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Prezenți la această lansare de carte, prietenii și cei care l-au cunoscut pe marele istoric și-au abținut cu greu emoțiile atunci când s-a vorbit despre el, despre realizările sale și despre cercetările și cărțile pe care Virgil Coman le-a lăsat drept moștenire constănțenilor.

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline