Connect with us

Actualitate

Carniprod: calitate și tradiție

Published

on

V-aţi întrebat vreodată cum se fabrică delicioasele mezeluri şi preparate din carne pe care le savurăm la mic dejun, prânz sau cină? Ei bine, noi am mers în judeţul Tulcea, la Carniprod, cel mai important producător de profil din Dobrogea şi am asistat, pas cu pas, la întregul proces de fabricare a produselor enunţate mai sus.

În procesul de prelucrare a cărnii, principalele elemente cu influenţă majoră asupra preparatelor obţinute sunt materiile prime şi auxiliare, materialele şi procesul tehnologic. Iar procesul tehnologic este cât se poate de complex.

“Ne aflăm în zona de recepţie a materiei prime în formă de carcasă cumpărată de la furnizori sau porci vii, sacrificaţi în abatorul societăţii.”, declară MIHAELA GHEORGHIU, director de producție
Atenția deosebită pentru selecția materiei prime și folosirea ingredientelor naturale reprezintă garanția unor produse de calitate superioară.

“După o depozitare temporară a carcaselor de porc, intrăm în faza următoare, de tranşare. Aici urmează dezosarea şi alegerea cărnii potrivite pentru diverse reţete ale produselor din procesare sau carnea care poate fi vândută şi în stare crudă.”, declară MIHAELA GHEORGHIU, director de producție

Astfel, primele rezultate din tranşare sunt comercializate ca atare: pulpă proaspătă, ceafă proaspătă, cotlet, scăriţă, fie sunt destinate procesării pentru a obţine alte produse.

“Ne aflăm în zona de ambalare a cărnii proaspete. Aici avem trei maşini de ambalare a cărnii în atmosferă modificată. Pregătim pentru clienţii noştri carne tocată, ceafă feliată la casoletă, pulpă, cotlet şi multe alte sortimente.”, completează MIHAELA GHEORGHIU, director de producție

Și pentru a crea produse autentice, distincte prin gust, ingredientele folosite sunt esențiale.

“Suntem în spaţiul unde se pregătesc mix-urile de condimente pe şarje de producţie, foarte bine identificate în loturi şi cantitate, astfel încât trasabilitatea produsului se realizează în condiţii perfecte.”, mai spune MIHAELA GHEORGHIU, director de producție

Iar procesul de producție continuă. De data aceasta, într-o altă hală special amenajată.

“Ne aflăm în zona de umplere. Aici, pasta este introdusă în membrane colagenice sau naturale, urmând a fi promovate în faza de tratament termic, adică fierbere şi afumare. Apoi, în zona de fierbere şi afumare a produselor, observaţi produse foarte gustoase, care urmează a fi fierte şi afumate.”, susţine MIHAELA GHEORGHIU, director de producție

După ce sunt maturate și tratate termic în cel mai delicat mod și apoi afumate prin utilizarea lemnului de esență tare, aceste produse ajung în zona de ambalare.

“Iată-ne ajunşi în zona de ambalare a produselor. Aici, pregătim produsele vidate, feliate sau batoane ca atare, în formă vrac.”, susţine MIHAELA GHEORGHIU, director de producție

Urmează apoi procesul de livrare. Zinlic, sute de sortimente și produse din carne sunt încărcate în mașinile care le transportă apoi către numeroasele magazine Carniprod din Dobrogea.

“Produsele noastre sunt din carne şi nu sunt alte elemente în produsele noastre decât ceea ce trebuie să fie în aceste produse pe care noi le oferim consumatorilor.”, declară NICOLAE CIULEAC, director general SC CARNIPROD SRL

În timp ce toate aceste sortimente de mezeluri și produse din carne ajung pe mesele românilor, specialiștii Carniprod lucrează la noi și noi sortimente și preparate.

“Echipa noastră de specialişti proiectează şi implementează permanent produse noi, care să satisfacă cele mai exigente criterii de calitate pentru o gamă cât mai largă de consumatori. O atenţie deosebită o acordăm şi reţetelor de fabricaţie, unde ingredientul principal este carnea, fapt dovedit şi pe etichetele finale ale produselor. În speţă, avem buline informative cu 70%-80%-90% carne, în funcţie de reţetă.”, declară MĂDĂLINA PAVEL, inginer tehnolog cercetare-dezvoltare produse

“Ne străduim permanent ca şi calitatea produselor noastre să ocupe un loc cât mai bun şi să fie pe placul consumatorilor, astfel că ne străduim în continuare să dezvoltăm şi alte produse tradiţionale pentru consumatori.”, declară NICOLAE CIULEAC, director general SC CARNIPROD SRL

Și, ca să ne facem o idee de ansamblu, putem evidenția cifrele, care sunt grăitoare. An de an, producția pieței a crescut, ajungând, la nivelul anului 2015, de exemplu, la nu mai puțin de zece mii de tone.

Actualitate

Atenţie la ce mâncaţi!

Published

on

În ultimele două săptămâni, peste 250 de persoane au ajuns la camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, după ce au consumat diverse tipuri de alimente alterate. Cadrele medicale susțin că în majoritatea cazurilor a fost vorba despre toxiinfecții alimentare și a fost nevoie de internare.

„De curând, avem şi compartiment propriu de Terapie Intensivă, cu linie de gardă, care funcționează la capacitate maximă. Noi primim toți pacienții, indiferent cum vin și de unde vin, tratăm inclusiv turiștii. Toți pacienții care vin trebuie să aibă la ei documentele necesare: act de identitate, card de asigurat și/sau  bilet de trimitere.”, a declarat dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanţa.

Medicii fac apel la turiști, dar și la constănțeni, să fie atenți la alimentele pe care le consumă și asta pentru că multe dintre ele sunt mai periculoase în timpul verii, crescând astfel riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare. Este vorba despre brânzeturi, creme de patiserie, ouă sau carne de pui, preparate insuficient termic.

 

 

 

Continue Reading

Actualitate

Carpathian MTB Epic, aventură de poveste în Munţii Făgăraş

Published

on

Între 1 și 4 august, Munții Făgăraș devin teren de joacă pe 2 roţi, pentru aventurieri din toată lumea. Participanți din peste 22 de țări, vor traversa pe biciclete 2 arii protejate din zona de sud a Carpaților, la Carpathian MTB Epic. Concurenții vor pedala prin parcul Piatra Craiului și situl Leaota, două dintre ultimele regiuni sălbatice din Europa.

Carpathian MTB Epic este un concurs mountain bike pe etape, de tip full-service, care se desfăşoară pe o distanţă de 173 km, cu o diferenţă de nivel de 8,050 m, într-un peisaj natural deosebit, cu startul şi finish-ul în complexul Cheile Gradiştei Fundata.

Evenimentul este dedicat sportivilor acreditati de UCI (Uniunea Ciclistă Internaţională), pasionaţilor de ciclism, experimentaţi, precum şi riderilor amatori. Pentru a participa la aventura 4-day EPIC sau 1-day Challenge, concurenţii trebuie să aibă cel puţin vârsta de 19 ani. Categoriile de concurs sunt:

UCI S2 Elite | 4-day EPIC

  • Elite Feminin, 19+ ani;
  • Elite Masculin, 19+ ani;

Amatori | 4-day EPIC

  • Amatori Feminin, 19-39 ani şi 40+ ani;
  • Amatori Masculin, 19-39 ani, 40-49 ani şi 50+ ani;

Amatori | 1-day Challenge

  • Feminin, 19-39 ani şi 40+ ani;
  • Masculin, 19-39 ani, 40-49 ani şi 50+ ani;

Cursa 4-day EPIC include un Prolog şi 3 etape de concurs. Prologul (joi, 1 august) este o cursă de tip XCT (cross-country time trial) ale cărei rezultate vor fi folosite pentru a determina ordinea concurenţilor la linia de Start din prima etapă. Fiecare dintre etape va avea loc pe un traseu distinct:

  • Etapa 1, vineri (2 august), 43 km – cu diferenţă de nivel de 2,150 m;
  • Etapa 2, sâmbătă (3 august), 60 km – cu diferenţă de nivel de 2,850 m;
  • Etapa 3, duminică (4 august), 60 km – cu diferenţă de nivel 2,500 m.

Întreaga lungime a fiecărui traseu va fi marcată de o echipă experimentată, condusă de multiplul campion naţional la mountain bike, Răzvan Jugănaru. Punctele de control, staţiile de prim ajutor, staţiile de asistenţă mecanică, precum şi punctele de alimentare vor fi amplasate în mai multe zone, pe fiecare dintre trasee.

 

Continue Reading

Actualitate

Reguli pentru eliberarea actelor de identitate

Published

on

Termenul de valabilitate al actelor de identitate este extrem de important. În momentul în care acesta expiră cetățenii trebuie să se prezinte la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor la care sunt arondați pentru demararea demersurilor în vederea eliberării actului de identitate.

Câteva reguli simple trebuie respectate în momentul în care cartea de identitate expiră.  Cetățenii au obligația să se legitimeze pe teritoriul României cu un act de identitate. Acesta este documentul care se eliberează cetățeanului român  și care servește drept dovadă a identității, a cetățeniei și domiciliului, necesare la valorificarea drepturilor și obligațiilor prevăzute de Constituție.

În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate, cetățenii se pot prezenta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor care arondează localitatea de domiciliu sau reședință cu cel mult 180 de zile înainte, cât și nu mai puțin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.

În ceea ce privește valabilitatea cărții de identitate, constănțenii trebuie să știe că pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, termenul de valabilitate este de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani este de șapte ani. În privința persoanelor care împlinesc vârsta de 25 de ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 10 ani, iar după vârsta de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța face un apel către cetățenii municipiului Constanța de a-și verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situațiilor neplăcute în care pot deveni contravenienți la prevederile legii.

Sursa foto: reperul.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline