Connect with us

Societate

Ziua Universală a Iei, Sânzienele și semnficațiile acestora

Published

on

Ziua iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, atunci când români de pretutindeni îmbracă haine tradiționale românești și arată celorlalți portul nostru popular. Fiecare ie are o poveste a ei care dăinuie de zeci de ani și care merită promovată cu orice ocazie.

Ia este un simbol al identității românești, iar ziua iei este sărbătorită, începând cu anul 2013 în noaptea „cerurilor deschise” de Sânziene, în fiecare an, la începutul verii.

Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Aceasta a debutat la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări.

La Constanța, ziua iei a fost sărbătorită într-un cadru puțin diferit, o șezătoare urbană, cu muzică, dans și o prezentare a celor mai interesante ii, în cadrul defilării denumită sugestiv URBANIA.

Orice ie poartă cu ea o poveste, este un limbaj străvechi prin care femeile își transmit din generație în generație înțelepciunea și bucuria. Pe ie sunt cusute povești despre viață, frumusețe, natură, cosmos și credință.

Celebrată chiar în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele ori Drăgaica, cămașa din pânză impresionează cu broderiile sale și pentru a demonstra acest lucru oameni din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare.

În ceea ce privește această zi cu dublă semnificație, potrivit legendelor se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului. În aceeași zi, pe 24 iunie, se culeg flori care se prind în coronițe sau se leagă în formă de cruce și se aduc la biserică pentru a fi sfințite. Este o zi magică în care  scopul este să  atragem energiile pozitive.

Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Uneori Sânzienele sunt sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției în această zi.

În popor, se credea ca noaptea care preceda ziua de Sânziene este una magică în care toate minunile sunt posibile. Tot în această noapte atât forțele binelui cât și cele ale răului ar atinge apogeul.

Societate

Un liceu din Constanța va avea propriul radio

Published

on

Un liceu privat din Constanța va avea propria stație radio. Proiectul a început din dorința profesorilor, dar și a elevilor de a socializa, de a se integra mai mult în societate, dar cel mai important de a face și altceva în afara de ore și teme. Proiectul de suflet al liceului constănțean se va numi Light Radio. Elevii au vrut să experimenteze și altceva, iar acest post de radio este o oportunitate pentru ei.

Postul va avea atât știri, cât și muzică, dar și informații cu și despre liceul constănțean. Elevii sunt extrem de încântați de această idee, iar clubul de radio în cadrul căruia se reunesc aceștia în fiecare săptămână are un singur scop, să promoveze un altfel de radio, unul cu și despre elevi și despre ceea ce se întâmplă în liceul constănțean.

Prima emisie a postului de radio al elevilor de la liceul privat va fi chiar în această lună, iar proiectul stației radio va continua atât timp, cât cei implicați își vor da toată silința, ceea ce ne și promit deja.

Sursa foto: ssctv.ro

Continue Reading

Societate

Statistici îngrijorătoare în privința angajaților

Published

on

Angajatorii români dau un pas înapoi atunci când vine vorba să angajeze oameni ce au peste 55  de ani. Sunt prea bătrâni şi nu mai dau randamentul dorit. Acestea ar fi două din motivele pe care le invocă cei care au nevoie de forţă de muncă, însă ignoră această categorie de vârstă. Iar statisticile sunt îngrijorătoare. Sub 50% dintre românii între 55 şi 64 de ani au un loc de muncă. Clasamentul este condus de Suedia.

În Uniunea Europeană, rata angajării, în statele membre, la categoria 55-64 ajungea undeva la 70% în Suedia, Germania şi Danemarca. În România, însă, procentul nu depăşeşte 50%.

Angajatorii recunosc că este mult mai avantajos să lucreze cu personal tânăr, însă în unele companii s-au înfiinţat şi posturi speciale pentru salariaţi mai în vârstă. De altfel, o situaţie delicată cu care se confruntă ţara noastră, de câţiva ani, este deficitul forţei de muncă.

În acest context, Pactul Pentru Muncă, proiectul îndrăzneţ ce poate scoate ţara noastră din criza forţei de muncă va ajunge şi la Constanţa, în 2020.

Sursa foto: managerexpress.ro

Continue Reading

Societate

Reabilitarea continuă în Constanța

Published

on

Lucrările în municipiul Constanța continuă și săptămâna aceasta. Conform graficului de lucru, se intervine asupra zonei destinate circulației pietonilor pe bulevardul Mamaia, între strada I.G.Duca și strada Mihai Viteazul, în timp ce pe strada Rubinului din cartierul Faleză Nord se va turna covor asfaltic.

Se mai intervine și pe aleea Constantin Bobescu și străzile Titus Cergău, Cernica și Prelungirea Barbu Delavrancea. Totodată se amenajează și noi locuri de parcare pe strada Arcului și pe strada Baba Novac.

De asemenea se trasează marcaje rutiere în zona trecerilor de pietoni, în cartierul Coiciu, în zonele recent asfaltate, iar pe strada Soveja, se dezafectează cablurile neetichetate.

Municipalitatea face apel către constănțenii care locuiesc sau tranzitează zonele menționate să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil. De asemenea, conducătorii auto sunt rugați să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenție sporită în zone în care se reabilitează infrastructura rutieră.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline