Connect with us

Societate

Solstițiu de vară

Published

on

Solstiţiul de vară va debuta anul acesta astăzi, la ora 18.54, fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice.

După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea.

Conform legendelor se spune că există interdicţii pentru femei, care nu au voie să lucreze în gospodărie, la câmp şi, în general, pentru oameni, de a nu umbla la răscruce de drumuri, în apropierea apelor, prin locuri ascunse, acolo un Zânele te ameţesc prin dansurile lor lascive, ajungând să-ţi ia minţile.

Solstiţiul de vară este din vechime legat de strângerea recoltei. Încep să se aprindă focurile pentru Noaptea de Sânziene. Se fac la răspântii, pe locul cel mai înalt, lângă ape stătătoare, pentru îndepărtarea bolilor şi a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torţe aprinse se poartă pe câmpuri, pentru a îndepărta dăunătorii. În plus, este o perioadă bună din an pentru organizarea nunţilor.

Sursa foto: fanatik.ro

 

Societate

Un liceu din Constanța va avea propriul radio

Published

on

Un liceu privat din Constanța va avea propria stație radio. Proiectul a început din dorința profesorilor, dar și a elevilor de a socializa, de a se integra mai mult în societate, dar cel mai important de a face și altceva în afara de ore și teme. Proiectul de suflet al liceului constănțean se va numi Light Radio. Elevii au vrut să experimenteze și altceva, iar acest post de radio este o oportunitate pentru ei.

Postul va avea atât știri, cât și muzică, dar și informații cu și despre liceul constănțean. Elevii sunt extrem de încântați de această idee, iar clubul de radio în cadrul căruia se reunesc aceștia în fiecare săptămână are un singur scop, să promoveze un altfel de radio, unul cu și despre elevi și despre ceea ce se întâmplă în liceul constănțean.

Prima emisie a postului de radio al elevilor de la liceul privat va fi chiar în această lună, iar proiectul stației radio va continua atât timp, cât cei implicați își vor da toată silința, ceea ce ne și promit deja.

Sursa foto: ssctv.ro

Continue Reading

Societate

Statistici îngrijorătoare în privința angajaților

Published

on

Angajatorii români dau un pas înapoi atunci când vine vorba să angajeze oameni ce au peste 55  de ani. Sunt prea bătrâni şi nu mai dau randamentul dorit. Acestea ar fi două din motivele pe care le invocă cei care au nevoie de forţă de muncă, însă ignoră această categorie de vârstă. Iar statisticile sunt îngrijorătoare. Sub 50% dintre românii între 55 şi 64 de ani au un loc de muncă. Clasamentul este condus de Suedia.

În Uniunea Europeană, rata angajării, în statele membre, la categoria 55-64 ajungea undeva la 70% în Suedia, Germania şi Danemarca. În România, însă, procentul nu depăşeşte 50%.

Angajatorii recunosc că este mult mai avantajos să lucreze cu personal tânăr, însă în unele companii s-au înfiinţat şi posturi speciale pentru salariaţi mai în vârstă. De altfel, o situaţie delicată cu care se confruntă ţara noastră, de câţiva ani, este deficitul forţei de muncă.

În acest context, Pactul Pentru Muncă, proiectul îndrăzneţ ce poate scoate ţara noastră din criza forţei de muncă va ajunge şi la Constanţa, în 2020.

Sursa foto: managerexpress.ro

Continue Reading

Societate

Reabilitarea continuă în Constanța

Published

on

Lucrările în municipiul Constanța continuă și săptămâna aceasta. Conform graficului de lucru, se intervine asupra zonei destinate circulației pietonilor pe bulevardul Mamaia, între strada I.G.Duca și strada Mihai Viteazul, în timp ce pe strada Rubinului din cartierul Faleză Nord se va turna covor asfaltic.

Se mai intervine și pe aleea Constantin Bobescu și străzile Titus Cergău, Cernica și Prelungirea Barbu Delavrancea. Totodată se amenajează și noi locuri de parcare pe strada Arcului și pe strada Baba Novac.

De asemenea se trasează marcaje rutiere în zona trecerilor de pietoni, în cartierul Coiciu, în zonele recent asfaltate, iar pe strada Soveja, se dezafectează cablurile neetichetate.

Municipalitatea face apel către constănțenii care locuiesc sau tranzitează zonele menționate să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil. De asemenea, conducătorii auto sunt rugați să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenție sporită în zone în care se reabilitează infrastructura rutieră.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline