Connect with us

Actualitate

Fii salvator!

Published

on

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul unui retailer din România şi al Fundaţiei pentru SMURD, a lansat programul naţional ,,Punct de prim ajutor. Fii salvator!”. În cadrul proiectului, vor fi dotate mai multe spaţii publice, intens tranzitate, cu un echipament extrem de performant, care, prin tehnica avansată folosită, este un adevărat punct de prim ajutor, menit să salveze pe cei aflaţi în situaţii critice, până la sosirea echipajelor medicale SMURD sau a serviciilor de ambulanţă.

Punctul de prim ajutor are încorporat un defibrilator automatic, pulsoximetru pentru măsurarea pulsului şi a saturaţiei de oxigen din sânge, un aparat de electrocardiogramă şi o sursă de oxigen. Aparatul, imediat ce a fost mutat din locul unde este în mod normal amplasat, apelează automat numărul de urgenţă 112, pentru a semnala folosirea lui şi pentru a pune în legătură persoana care acordă îngrijiri la faţa locului cu un medic care o poate ghida.

Acest tip de echipament, care poate acorda primul ajutor pacienţilor cu diferite afecţiuni, poate fi utilizat cu minimă pregătire sau pe baza indicaţiilor date de aparat sau dispecerat.

,,Acest proiect este vital pentru dezvoltarea viitoare a sistemului integrat de intervenţie în situaţii de urgenţă. (…). Prezenţa acestui echipament avansat în locuri aflate la îndemâna populaţiei şi folosit de către oamenii obişnuiţi este foarte importantă, având în vedere că odată cu fiecare minut pierdut şansele de supravieţuire scad cu 10% în cazul neacordării primului ajutor în situaţii de stop cardio-respirator.” a declarat dr. Raed Arafat, şeful DSU.

La nivel naţional, vor fi dotate, cu acest tip de aparat, 370 de spaţii publice şi comerciale. Dintre acestea, 105 echipamente medicale avansate vor fi instalate în Bucureşti (27), Iaşi (12), Timişoara (12), Cluj (12), Constanţa (12), Oradea (10), Sibiu (10) şi Târgu Mureş (10), restul fiind amplasate în toate magazinele retailer-ului, partener în cadrul programului. Prima etapă a proiectului, va fi demarată în noiembrie 2019, prin instalarea a 40 de echipamente medicale în Bucureşti.

Actualitate

Alocațiile pentru copii ar putea crește anual din 2020

Published

on

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate anual, în raport cu indicele de inflație, începând cu anul 2020, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi.

Acesta susține că măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020, iar cheltuielile aferente majorării alocațiilor vor fi incluse în bugetul din anul următor.

De la 1 aprilie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități este de 300 de lei, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârstă de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestor cursuri.

De asemenea, alocația pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani în cazul celor cu dizabilități este de 300 de lei.

Sursă foto: click.ro

Continue Reading

Actualitate

A început programul „Casa Verde”

Published

on

Noul program „Casa Verde”, destinat instalării panourilor fotovoltaice și-a dat startul săptămâna aceasta.  Programul este adresat persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, și producători de energie electrică.

Conform datelor Ministerului Mediului, prin bugetul alocat pentru programul „Casa Verde” vor putea fi finanțate proiecte pentru circa 33.000 de unități locative.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista cu cele 260 de firme de instalatori de panouri fotovoltaice, la nivel național, prin care se va derula programul de instalare propriu-zisă în urma căruia 33.000 de locuinţe din România vor avea câte un sistem fotovoltaic subvenţionat cu până la 20.000 de lei.

De la începutul lunii septembrie, persoanele fizice care au fost interesate de instalarea unor astfel de panouri s-au putut înscrie în program, la una dintre aceste 260 de firme, care vor semna contractele cu Administrația Fondului pentru Mediu.

Sursa foto: economica.net

Continue Reading

Actualitate

Ziua Internațională a Democrației, celebrată în toată lumea

Published

on

Pe 15 septembrie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Democrației. Conform Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia. Declaraţia afirmă principiile democraţiei, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Marcată pentru prima dată în 2008, decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezoluția A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.

Națiunile Unite încurajează guvernele să consolideze programele naționale consacrate promovării și consolidării democrației.

Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Ziua Internațională a Democrației reprezintă o reafirmare a angajamentului comunității internaționale de a construi societăți participative și deschise, bazate pe statul de drept și pe drepturile fundamentale ale omului.

Sursa foto: totpal.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline