Connect with us

Uncategorized

Trenuri directe spre Grecia şi Turcia

Published

on

Începând de vineri, 7 iunie, au intrat în circulaţie trenurile directe de la Bucureşti  către  Salonic,  Halkali/Istanbul, Sofia, şi retur.

Pasagerii care doresc să ajungă cu trenul în Grecia, în perioada 7 iunie – 7 octombrie 2019, vor putea călători din Bucureşti Nord către Salonic, şi retur,  o dată pe săptămână, cu plecare vineri la ora 12:40 din Bucureşti şi sosire în Salonic sâmbăta la ora 6:59. Întoarcerea se face duminica, cu plecare din Salonic la ora 23:19 și sosire în Bucureşti Nord, luni la ora 18:55. Un bilet de călătorie Bucureşti – Salonic, costă aproximativ 44 euro la vagon clasa a 2-a, 55 euro la vagon cuşetă de 6 locuri şi 61 euro la vagon cuşetă de 4 locuri.

Trenul care circulă spre Sofia pleacă zilnic la ora 12:40 și ajunge la ora 22:20. Un bilet de călătorie costă aproximativ 29 euro la clasa a 2-a. De la Sofia, plecarea este la 8:55 și sosirea în stația București Nord la ora 18:55.

Trenul către Turcia circulă zilnic, între 9 iunie – 7 octombrie 2019, şi are în compunere un vagon cuşetă. Acesta pleacă din stația Bucureşti Nord la ora 12:40 şi soseşte în stația Halkali dimineaţa, la ora 7:40. Din staţia Halkali trenul pleacă la ora 21.40 şi ajunge în staţia Bucureşti Nord  la ora 18.55, a doua zi.

Între Halkali şi gara Sirkeci, din centrul oraşului Istanbul, compania feroviară turcă (TCDD) asigură transport auto, astfel:

 • plecare din Halkali la ora 8:00  și sosire în Istanbul la ora 9:00.
 • plecare din Istanbul la ora 20:00 și sosirea în Halkali la ora 21:00.

O călătorie către  Halkali/Istanbul costă aproximativ 53 euro, la  vagon cuşetă cu 4 locuri. Preţurile pot varia în funcţie de cursul valutar.

Pentru cei care doresc să călătorească nelimitat cu trenul, spre Grecia şi Turcia, într-o anumită perioadă, este recomandată oferta tarifară internaţională InterRail. Biletele de călătorie pot fi achiziţionate din staţiile şi agenţiile CFR Călători deschise traficului internaţional.

 

Continue Reading

Uncategorized

Lebedele la ele acasă. Seară magică pe malul lacului Siutghiol, la Ovidiu

Published

on

Lacul Lebedelor, cel mai frumos şi cel mai celebru spectacol de balet al tuturor timpurilor, se va juca, în premieră în aer liber, sâmbătă, 22 iunie, la ora 21:00, pe scena amenajată pe malul lacului Siutghiol, din oraşul Ovidiu.

Seara magică este rodul colaborării dintre Primăria Ovidiu şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet ,,Oleg Danovski” Constanţa.

,, Muzica este limbajul universal care ne poate aduna, aşa cum ne-a adunat şi pe noi, teatrul şi primăria Ovidiu. Am găsit puncte comune , în primul rând iubirea pentru oameni, pentru că tot ce se întâmplă este pentru oameni, şi apoi iubirea pentru muzică şi pentru frumos.”, a declarat Daniela Vlădescu, director TNOB.

Este primul an în care primăria Ovidiu organizează evenimente culturale pe scena de pe malul lacului Siutghiol. Ideea şi iniţiativa pentru acest spectacol aparţin lui  George Scupra, primarul oraşului Ovidiu.

,, Suntem onoraţi de această colaborare cu teatrul Oleg Danovschi, şi am fost încântaţi atunci când ne-au spus că o acceptă. Am toată încrederea că şi publicul tânăr va primi foarte bine acest spectacol. Prin colaborarea pe care deja o avem cu TNOB, dorim să prezentăm în această vară, pe aceeaşi scena de pe lac, un concert pop-rock-simfonic, care să prindă la generaţia tânără obişnuită cu un alt ritm, alt stil de viaţă şi mai ales cu altă muzică.”, a spus George Scupra.

Libretul baletului Lacul Lebedelor, de Piotr Ilici Ceaikovski, a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 la renumitul Teatru Bolșoi, din Moscova. Coregraful Julius Reisinger a avut ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, datorită numelor personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart ș.a.) care a corespuns pretențiiilor compozitorului rus.

După moartea compozitorului, la cererea conducerii teatrului Mariinsky, din Sankt Petersburg, Marius Petipa și Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii. În noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 şi s-a bucurat de un succes răsunător.

 

Continue Reading

Uncategorized

Emoții pentru elevii de gimnaziu

Published

on

Săptămână de foc pentru 5.527 de elevi din Constanța care s-au înscris pentru a susține probele scrise din cadrul Evaluării Naționale în 177 centre de examen. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale, în data de 20 iunie, elevii vor susține proba scrisă la matematică, iar săptămâna aceasta mai au trecut un prag, în 21 iunie atunci când se va evalua limba și literatura maternă.

Subiectele  au fost elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, care au ținut cont de următoarele cerinţe: să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluarea Naţională, să aibă un nivel mediu de dificultate și să permită rezolvarea în 120 de minute.

În ceea ce privește subiectele de la limba română, la primul subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment din opera „Ultima cursă“, a lui Horia Lovinescu. Punctul B le cerea elevilor să realizeze o compunere de maximum 150 de cuvinte în care să demonstreze apartenența textului la genul dramatic.

Textul celui de-al doilea subiect a fost un extras „A fost odată un scriitor foarte încăpățânat“, de Alin Nelega. Candidații au avut de rezolvat șase cerințe pe baza acestui text. De asemenea, elevii au mai avut de redactat o narațiune de 150 – 300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură.

Primul subiect este notat cu 40 de puncte, iar cel de al doilea cu 36 de puncte. Elevii vor mai primi 14 punte pentru redactarea întregii lucrări şi alte 10 puncte din oficiu.

Săptămâna viitoare, elevii claselor a VIII vor afla primele rezultate la Evaluarea Națională, în 25 iunie, iar în următoarele zile vor putea depune contestații.

După aflarea rezultatelor finale de la evaluarea națională, în 29 iunie, elevii de gimnaziu își vor putea îndrepta privirile către liceele la care vor să studieze.

Admiterea în învăţământul liceal se va face pe baza calcului mediei ponderate între media generală la evaluarea naţională susţinută de elevii clasei a VIII-a (80%) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

Sursa foto: idevice.ro

Continue Reading

Actualitate

163 de milioane de euro pentru ,,a doua şansă”

Published

on

Ministerul Fondurilor Europene lansează în consultare publică ghidul solicitantului pentru programul „Măsuri de educație de tip a doua șansă”. Proiectele finanțate vor susține tinerii și adulții, care nu au finalizat studiile obligatorii, să reintre în sistemul de educație și formare.

Bugetul propus este de 163 milioane de euro, din care aproximativ 145 milioane sunt alocate regiunilor mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia), iar 18,45 milioane pentru regiunea București-Ilfov.

Banii sunt destinaţi finanţării activităţilor de dezvoltare şi furnizare a programelor de tip „A doua șansă”, şi serviciilor de consiliere și orientare a carierei. În cadrul programului, pot depune proiecte:

 • agenţii, structuri/alte organisme aflate în subordinea/coordonarea Ministerului Educației Naționale şi alte organisme publice, cu atribuţii în domeniul educaţiei şi formării profesionale, inclusiv asigurarea calităţii în învăţământul preuniversitar;
 • instituţii de învăţământ acreditate, publice şi private, din reţeaua şcolară naţională;
 • furnizori de servicii de orientare, consiliere, mediere şcolară şi servicii alternative, publici şi privaţi;
 • furnizori de formare profesională, publici sau privați;
 • parteneri sociali din învăţământul preuniversitar (de ex. organizaţii sindicale);
 • instituţii de cult şi asociaţii religioase;
 • Administrația Națională a Penitenciarelor şi instituţii subordonate;
 • instituţii/ agenţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul incluziunii sociale;
 • autorități publice locale cu atribuții în domeniul educaţiei de nivel preuniversitar;
 • ONG-uri.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline