Connect with us

Actualitate

Prăznuirea Înălțării

Published

on

Potrivit credinței ortodoxe, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, românii sărbătoresc Înaltarea Domnului.  Se înroșesc ouă, se pregătesc bucate alese, întocmai ca la masa de Paște.  Sintagma folosită în această zi este „Hristos s-a înălțat!” , „Adevărat  s-a înălțat!”

Spiritualitatea Înălțării se întemeiază pe speranță, iar în mărturiile străbunilor se spune că Iisus, după Înviere, s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer.

Semnificația Înălțării nu este legată atât de fenomenul în sine, cât de expresia  preamăririi cerești a lui Hristos care, ridicat prin Înviere alături de Dumnezeu,  a  învins moartea și a început un nou mod de viață.

Potrivit tradiției, se spune că femeile nu împrumută sare și nu dau foc din casa, în această zi pentru că le va merge rău tot anul.

Se  mai zice faptul că Cerurile sunt deschise de la Paște până la Înalțare, iar cei care mor în această perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai.

În România, odată cu Înălțarea lui Hristos se serbează și Ziua Eroilor.  Încă din 1920, s-a stabilit ca acestea să fie sărbătorite simultan.

În această zi, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate  bisericile, dar și la monumentele închinate acestora.

Un alt obicei în această zi sfântă este acela ca la ora 12, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România să fie trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit țară.

Actualitate

Alocațiile pentru copii ar putea crește anual din 2020

Published

on

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate anual, în raport cu indicele de inflație, începând cu anul 2020, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi.

Acesta susține că măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020, iar cheltuielile aferente majorării alocațiilor vor fi incluse în bugetul din anul următor.

De la 1 aprilie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități este de 300 de lei, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârstă de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestor cursuri.

De asemenea, alocația pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani în cazul celor cu dizabilități este de 300 de lei.

Sursă foto: click.ro

Continue Reading

Actualitate

A început programul „Casa Verde”

Published

on

Noul program „Casa Verde”, destinat instalării panourilor fotovoltaice și-a dat startul săptămâna aceasta.  Programul este adresat persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, și producători de energie electrică.

Conform datelor Ministerului Mediului, prin bugetul alocat pentru programul „Casa Verde” vor putea fi finanțate proiecte pentru circa 33.000 de unități locative.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista cu cele 260 de firme de instalatori de panouri fotovoltaice, la nivel național, prin care se va derula programul de instalare propriu-zisă în urma căruia 33.000 de locuinţe din România vor avea câte un sistem fotovoltaic subvenţionat cu până la 20.000 de lei.

De la începutul lunii septembrie, persoanele fizice care au fost interesate de instalarea unor astfel de panouri s-au putut înscrie în program, la una dintre aceste 260 de firme, care vor semna contractele cu Administrația Fondului pentru Mediu.

Sursa foto: economica.net

Continue Reading

Actualitate

Ziua Internațională a Democrației, celebrată în toată lumea

Published

on

Pe 15 septembrie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Democrației. Conform Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia. Declaraţia afirmă principiile democraţiei, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Marcată pentru prima dată în 2008, decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezoluția A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.

Națiunile Unite încurajează guvernele să consolideze programele naționale consacrate promovării și consolidării democrației.

Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Ziua Internațională a Democrației reprezintă o reafirmare a angajamentului comunității internaționale de a construi societăți participative și deschise, bazate pe statul de drept și pe drepturile fundamentale ale omului.

Sursa foto: totpal.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline