Connect with us

Actualitate

Ziua Națională a Aromânilor

Published

on

Astăzi este ziua aromânilor de pretutindeni, iar noi, în Dobrogea fiind o comunitate formată din o multitudine de etnii, nu puteam să nu îi cinstim pe aromânii din Constanța care aduc un plus de culoare orașului de la malul mării.

Se împlinesc 114 ani de când aromânii de pretutindeni  au fost recunoscuţi pentru prima dată, oficial, ca naţiune aparte în Imperiul Otoman. De câțiva ani, pe 23 mai se sărbătorește în România, dar și în alte țări balcanice, Ziua  Aromânilor de Pretutindeni, în încercarea de a conserva cultura și obiceiurilor acestei comunități.

Aromânii numiți în România și macedoromâni, armâni, macedoneni latini, macedono-vlahi sau, mai popular, machedoni sunt o ramură a latinității răsăritene, alături de dacoromâni, meglenoromâni și istroromâni.  Aceștia nu trebuie confundați cu „macedonenii”, care sunt locuitorii regiunii istorice Macedonia.  Potrivit unui recensământ din 2002, în România sunt circa 27.000 de aromâni.

Originea aromânilor este disputată, dar un punct de acord între toți istoricii și filologii este că ei descind din protoromâni.  Majoritatea aromânilor din România se consideră “Români din sudul Dunării”.

În orice colț de lume s-ar afla, etnia aromană își respectă cutumele. Spre exemplu: ceremonialul nunții ține o săptamână. Începe miercuri și se termină miercurea următoare. La nunta, semn distinctiv este “o flambură”, adica un steag. Se împodobeste cu trei mere roșii. Tradițiile nunții armânești își au obarșia din vechiul Bizanț.

În ceea ce privește gastronomia acestora, nelipsită de la masa lor este pita, adică un fel de placintă în care se pun diverse umpluturi precum spanacul, ștevia sau brânza.

Pe perioada verii aromânii gătesc o mâncare denumită piperchi, dar și tradiționalii ardei prăjiți și cornurile cu mac, chimen și susan. Acestea sunt doar câteva din preparatele care dau unicitate bucătăriei armânești.

Constanța se mândrește cu aromânii săi de seamă . Printre aceștia se numără tenismena Simona Halep, regizorul Stere Gulea, fotbalisții  Gheorghe Hagi și Ianis Zicu, scriitorul Nicolae Cușa, interpreta Diana Bișinicu și gimnasta Simona Amânar.

Sursa foto: iqerror.info

Actualitate

Alocațiile pentru copii ar putea crește anual din 2020

Published

on

Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate anual, în raport cu indicele de inflație, începând cu anul 2020, potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi.

Acesta susține că măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020, iar cheltuielile aferente majorării alocațiilor vor fi incluse în bugetul din anul următor.

De la 1 aprilie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități este de 300 de lei, 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârstă de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestor cursuri.

De asemenea, alocația pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani în cazul celor cu dizabilități este de 300 de lei.

Sursă foto: click.ro

Continue Reading

Actualitate

A început programul „Casa Verde”

Published

on

Noul program „Casa Verde”, destinat instalării panourilor fotovoltaice și-a dat startul săptămâna aceasta.  Programul este adresat persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, și producători de energie electrică.

Conform datelor Ministerului Mediului, prin bugetul alocat pentru programul „Casa Verde” vor putea fi finanțate proiecte pentru circa 33.000 de unități locative.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista cu cele 260 de firme de instalatori de panouri fotovoltaice, la nivel național, prin care se va derula programul de instalare propriu-zisă în urma căruia 33.000 de locuinţe din România vor avea câte un sistem fotovoltaic subvenţionat cu până la 20.000 de lei.

De la începutul lunii septembrie, persoanele fizice care au fost interesate de instalarea unor astfel de panouri s-au putut înscrie în program, la una dintre aceste 260 de firme, care vor semna contractele cu Administrația Fondului pentru Mediu.

Sursa foto: economica.net

Continue Reading

Actualitate

Ziua Internațională a Democrației, celebrată în toată lumea

Published

on

Pe 15 septembrie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Democrației. Conform Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia. Declaraţia afirmă principiile democraţiei, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Marcată pentru prima dată în 2008, decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezoluția A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.

Națiunile Unite încurajează guvernele să consolideze programele naționale consacrate promovării și consolidării democrației.

Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Ziua Internațională a Democrației reprezintă o reafirmare a angajamentului comunității internaționale de a construi societăți participative și deschise, bazate pe statul de drept și pe drepturile fundamentale ale omului.

Sursa foto: totpal.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline