Connect with us

Sanatate

Primul transplant osos din ultimul deceniu, la Sibiu

Published

on

Pentru prima dată, după zece ani, la Sibiu s-a făcut transplant de os. O echipă de medici de la Secţia de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a realizat o operaţie complexă care a necesitat transplant de os la o pacientă.

“A fost o operaţie extrem de complexă, care a solicitat la maxim echipa chirurgicală. Am operat o femeie cu un context medical mai aparte, care a prezentat un defect osos important la nivelul genunchiului, după câteva intervenţii chirurgicale/traumatisme din trecut. Intervenţia, care a necesitat o pregătire preoperatorie foarte bună, atât medicală cât şi administrativă, a decurs foarte bine”, a afirmat coordonatorul echipei medicale, medicul Mihai Roman.

Operația a necesitat acces la grefele de oase furnizate de către Banca de Os din cadrul Spitalului Colentina de la Bucureşti.

Medicul Mihai Roman consideră că prin această operaţie, realizată în ziua Summitului UE, Sibiul a fost pus pe harta centrelor de transplant osos din Romania.

Sursa: comunicat de presă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Actualitate

Parteneriat pentru sănatate, între Tulcea şi Izmail

Published

on

Astăzi, 19 iulie, a fost lansat oficial şi la Izmail, în Ucraina, proiectul ,, Infrastructură transfrontalieră de sănătate”. Prezent la conferinţa de lansare, Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, a declarat:

,,Iată că acest proiect transfrontalier privind infrastructura din domeniul sănătăţii, realizat cu implicarea totală a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos, creează punţi concrete între cele două regiuni. Îmi exprim speranţa că acest proiect va fi unul benefic pentru populaţia de pe cele două maluri ale braţului Chilia. Cred că această relaţie de cooperare între Tulcea şi Izmail este un exemplu de bună practică, de vecinătate şi interese comune. Încă o dată, doresc să subliniez că promotorul acestei relaţii foarte bune dintre Tulcea şi partea ucraineană a fost primarul Andrii Abramchenko, un om cu calităţi deosebite, care a ştiut să dea de înţeles că nu avem nimic de împărţit şi că trebuie să ne ajutăm ca lucrurile să meargă într-o direcţie pozitivă.”.

Pentru partea tulceană, în cadrul proiectului, se va realiza reabilitarea secţiei de sterilizare a blocului operator de ortopedie, din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă, reabilitarea unui corp de clădire din cadrul Spitalului Măcin, iniţierea unui sistem de telemedicină, operativ la nivelul unităţilor medicale şi va fi elaborate o strategie comună de sănătate, cu impact transfrontalier.

Proiectul finanţat de Uniunea Europeană, cu o valoare totală de peste 4 milioane de euro, este un parteneriat între CJ Tulcea (lider de proiect), UAT Măcin, Spitalul Regional Danube (Odesa), Comitetul Executiv al Consiliului Local Izmail şi Asociaţia de Cooperarea Transfrontalieră ,,Euroregiunea Dunărea de Jos”.

Seria proiectelor de cooperare între cele două părţi nu se încheie aici. La sfârşitul acestei luni, va fi semnat, în Bucureşti, contractul de finanţare pentru proiectul Clean River – Dunărea, finanţat, de asemenea, din fonduri europene.

Continue Reading

Actualitate

30 de pacienți cu AVC salvaţi de tromboliza intravenoasă, la SJU Alba Iulia

Published

on

Mai mulţi pacienți, cu vârste cuprinse între 50 și 89 de ani, au beneficiat, din februarie și până în prezent, de tromboliză intravenoasă, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, după ce au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic. SJU Alba Iulia a fost inclus, în urmă cu aproape șase luni, în programul de sănătate ,,Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC”, derulat la nivel național de Ministerul Sănătății.

Tratamentul este netraumatizant și constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe trombolitice (denumită și fibrinolitică), care poate dizolva obstacolul ce blochează circulația. Întreaga procedură, de la evaluare, până la administrarea substanței medicamentoase și supravegherea pacienților se face cu echipa medicală din cadrul UPU-SMURD. Dacă pacientul întrunește criteriile de eligibilitate, acest tratament contribuie la scăderea gradului de dizabilitate provocat de această afecțiune, iar în cazuri grave poate salva vieța. Este considerată cea mai bună terapie, în cea mai scurtă perioadă de timp de la debutul afecțiunii.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât pacienții cu AVC pot beneficia de acest tratament doar în primele 4, 5 ore de la debutul simptomelor. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară în mână și/sau picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor, trebuie să se prezinte de urgență la spital.

 

 

Continue Reading

Actualitate

,,Cartea salvează vieți!” – o campanie pentru Serena, la Constanţa

Published

on

Dacă sunteţi constănţeni, sau vă aflaţi în vacanţă pe litoral, vă puteţi relaxa cu o plimbare pe faleza Cazinoului din Constanţa şi puteţi face o faptă bună. Intraţi la târgul ,,Valuri de Carte” şi alegeţi ceva ce vă place să citiţi. Cumpărând o carte, participaţi la campania umanitară inițiată de „Rima Special”, în colaborare cu Asociația „Child’s Life”, pentru salvarea Serenei.

Fetița, elevă în clasa a VIII-a la școala „Nicolae Tonitza”, din Constanța, este diagnosticată cu o boală teribilă, mielita transversă, o afecțiune a coloanei vertebrale. La intrarea în cortul ce adăposteşte târgul de carte, e scrisă povestea Serenei:

,,Serena este o domniţă delicată, deopotrivă puternică şi neînfricată, care se luptă, precum în poveştile fantastice, cu un balaur: mielita transversă – parapareză flască, cu imposobilitatea mersului independent, maladie care a ţintuit-o într-un scaun cu rotile.

Se spune că, nu peste mult timp de la aflarea acestei veşti, cărţile au pornit-o iute în zbor, ca nişte păsări, şi au ajuns la timp, reuşind să o salveze.”.

Cumpăraţi şi ajutaţi! Toți cei care cumpără cărți de la târgul „Valuri de Carte”, pot contribui la salvarea Serenei. Un procent de 3% din valoarea cărților vândute va fi virat pentru susținerea tratamentului acestei fetițe care depinde acum de ajutorul tuturor, pentru că tratamentul mielitei transverse este unul foarte costisitor și de durată.

 

 

 

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline