Connect with us

Sanatate

Primul transplant osos din ultimul deceniu, la Sibiu

Published

on

Pentru prima dată, după zece ani, la Sibiu s-a făcut transplant de os. O echipă de medici de la Secţia de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a realizat o operaţie complexă care a necesitat transplant de os la o pacientă.

“A fost o operaţie extrem de complexă, care a solicitat la maxim echipa chirurgicală. Am operat o femeie cu un context medical mai aparte, care a prezentat un defect osos important la nivelul genunchiului, după câteva intervenţii chirurgicale/traumatisme din trecut. Intervenţia, care a necesitat o pregătire preoperatorie foarte bună, atât medicală cât şi administrativă, a decurs foarte bine”, a afirmat coordonatorul echipei medicale, medicul Mihai Roman.

Operația a necesitat acces la grefele de oase furnizate de către Banca de Os din cadrul Spitalului Colentina de la Bucureşti.

Medicul Mihai Roman consideră că prin această operaţie, realizată în ziua Summitului UE, Sibiul a fost pus pe harta centrelor de transplant osos din Romania.

Sursa: comunicat de presă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Actualitate

Semi-mască imprimabilă 3 D, realizată la ASE Bucureşti

Published

on

O echipă de cadre didactice de la Academia de Studii Economice din București, sub coordonarea prof. univ. dr. Răzvan Bologa, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, a elaborat și depus la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare documentația tehnică necesară pentru avizarea unui echipament medical printat 3D, util în lupta împotriva Covid 19. Avizarea este necesară pentru omologarea producţiei acestui echipament de protecție respiratorie, care va fi distribuit în spitalele românești.

Astfel, cei care dispun de imprimante 3D vor putea să imprime un model de semi-mască realizat în conformitate cu cerințele legale din România. Fișierele STL vor fi puse gratuit la dispoziția celor interesați pe site-ul dmci.ase.ro, Direcția Managementul Cercetării și Inovării din ASE, împreună cu întreaga procedură de fabricație.

Produsul nu conține interfețe de interconectare cu alte echipamente, însă prin forma sa adaptată fizionomiei feței permite utilizarea altor echipamente de protecție complementare, precum vizierele, antifoanele sau măștile complete. Performanța produsului se bazează, în primul rând, pe capacitatea acestuia de a izola complet gura și nasul purtătorului. Produsul este reutilizabil, integritatea sa nefiind afectată de purtări și sterilizări repetate.

Proiectarea conceptuală a produsului a avut la bază recomandările Uniunii Europene cu privire la producția de echipamente medicale de protecție prin intermediul imprimantelor 3D aditive. Semi-masca este realizată în totalitate din filament PETG prin tipărire 3D aditivă. Materialul este aprobat pentru folosire în industria alimentară, prin urmare purtătorul acestei măști nu va fi expus inhalării de substanțe dăunătoare, chiar și în urma unor sterilizări repetate. Specificațiile PETG asigură integritatea produsului până la temperaturi de 190 de grade Celsius fără deformări semnificative, de asemenea nu există limitări cu privire la temperaturile minime, materialul fiind rezistent la îngheț.

Continue Reading

Sanatate

30 000 de români vor fi testați epidemiologic

Published

on

Aproximativ 30.000 de români vor fi testați pentru a se vedea gradul de imunizare la coronavirus. Este decizia pe care au luat-o autoritățile pentru a calcula gradul de imunizare a populației. Această testare serologică va avea loc după faza de maxim a epidemiei de coronavirus, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan.

Secretarul de stat Horațiu Moldovan a precizat că Institutul Național de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare, care va avea loc după faza de maxim a epidemiei, pentru că în etapa în care încă se înregistrează cazuri nu se pot obține rezultate relevante. Ân aceste condiții, INSP va conduce această testare, iar Ministerul Sănătății va pune la dispoziție infrastructura necesară.

Moldovan consideră că România are o capacitate bună de testare, între 9.000 și 11.000 de teste pentru Covid-19 pe zi, și că nu este nevoie de mai mult de 15.000 de teste pe zi.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 368.482 de teste, conform datelor transmise de Grupul de comunicare strategică.

Despre testarea serologică la nivel național a vorbit și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a spus că aceasta ar urma să înceapă după 1 iunie. Nelu Tătaru spune că poate fi o testare doar pentru anticorpi, adică se vor folosi teste serologice, sau o testare combinată cu cele moleculare care se fac în prezent.

Continue Reading

Actualitate

Misiune în SUA a specialiştilor din MApN

Published

on

O echipă din Ministerul Apărării Naţionale, alcătuită din cinci medici, cinci asistenţi medicali şi cinci militari specialişti în domeniul CBRN (apărarea împotriva ameninţărilor de tip chimic, biologic, radiologic şi nuclear), a plecat astăzi, 25 mai, în SUA, pentru a oferi sprijin autorităţilor statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Personalul MApN va oferi, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, sprijin de specialitate omologilor americani din mai multe unităţi de îngrijire şi tratament medical de pe teritoriul statului Alabama.

Cooperarea dintre România şi statul Alabama se desfăşoară sub auspiciile programului de parteneriat statal (State Partnership Program) lansat în anul 1993, program coordonat de Comandamentul Forţelor Americane din Europa (USEUCOM).

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline