Connect with us

Actualitate

La Cluj-Napoca şedinţele consiliului local sunt traduse în limbajul semnelor

Published

on

Începând de astăzi, 15 aprilie, primăria Cluj-Napoca asigură, pentru persoanele cu dizabilităţi auditive, traducerea simultană în limbaj mimico-gestual a şedinţelor de consiliu, care sunt transmise în direct pe canalul YouTube al primărie. Un interpret autorizat al limbajului semnelor, realizează interpretarea în timp real.

Începând din 2015, mai mulţi angajaţi ai primăriei, care interacţionează cu publicul la ghişeele instituţiei, au capacitatea de a utiliza limbajul semnelor, ca urmare a cursurilor la care au participat pentru a dezvolta aceste abilităţi. Astfel, funcţionarii, din direcţii precum Evidenţa Populaţiei, Taxe şi Impozite sau Asistenţă Socială, pot comunica direct informaţii persoanelor cu deficienţe de auz.

Limbajul mimico-gestual, cunoscut la nivel european ca „limbajul semnelor”, este în fapt o limbă de sine stătătoare, care are o structură proprie, un lexic, reguli gramaticale şi alte componente caracteristice oricărui limbaj. În România, statisticile oficiale arată că aproximativ 25000 de persoane, dintre care 2000 elevi, cunosc şi utilizează limbajul semnelor.

 

Sursa: Primăria Cluj-Napoca

 

Actualitate

Mai mulţi turişti, mai multe intervenţii de salvare în staţiunile montane

Published

on

Creştere semnificativă a numărului de intervenţii ale salvamontiştilor, în anul 2019. Bilanţul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România arată că anul trecut, salvamontiştii români au fost solicitaţi să intervină la nu mai puţin de 7.170 acţiuni de salvare, cu 21,13% mai multe decât în anul 2018.

În total, 8.927 de persoane au avut nevoie de ajutorul salvatorilor montani, înregistrându-se şi în această privinţă o creştere de peste 26%.

Dintre aceste acţiuni, un număr de 4.436 (+ 17,05% ) de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, 3.509 (+11,6%) pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 927(+43,49%) acţiuni iarna, în afara domeniilor schiabile, restul de 2.743 (+28,83%) acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară.

Aşadar, faţă de anul anterior, numărul de accidente montane produse este mai mare cu 21,13% , iar acest lucru se datorează faptului că numărul turiştilor care aleg staţiunile montane este în continuă creştere, efect al revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane: cicloturism, mountainbike, enduro, rafting, canyoning, parapantă, schi de tură, precum şi a apariţiei de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start.

sursa foto: salvamontromania.ro

Continue Reading

Actualitate

Este mediul online sigur?

Published

on

O statistică recent apărută spune faptul că mai mult de jumătate din români achiziționează produse din mediul virtual. Fie că este vorba de faptul că fac cumpărături online sau doar caută ceva pe site-urile de specialitate, românii se află în strânsă legătură cu tot ceea ce înseamnă online-ul. Întrebarea care se află însă pe buzele multora dintre ei este: acest mediu virtual este unul sigur?

Într-o lume în care tehnologia se află în plin proces de dezvoltare, românii apelează tot mai des la cumpărăturile online, la căutare de obiecte pe site-uri de specialitate și nu numai. Ceea ce le este lor neclar este de fapt ideea conform căreia mediul online este sau nu unul sigur.

În anul 2019, aproape jumătate din cetățenii Uniunii Europene, spun faptul că și-au limitat activitățile private pe internet, din cauza fricii legate de securitate, iar activitatea pe care aceștia o evită cel mai des a fost furnizarea de informații personale către rețelele de socializare.

Publicul țintă vizat în aceste zile sunt tinerii care cu un simplu click accesează diferite platforme nesigure, fără să conștientizeze riscurile la care se expun. O atenție sporită este ceea ce trebuie să pună în practică aceștia, conform specialiștilor.

Dacă este sau nu cel mai simplu sau cel mai sigur mediu este discutabil de la caz la caz, însă ori de câte ori fiecare dintre noi caută informații în mediul online trebuie să privim dintr-un unghi care ne avantajează și care nu ne pune în pericol identitatea.

Sursa foto: familist.ro

Continue Reading

Actualitate

Mai mulți bani pentru șomeri

Published

on

Șomerii ar putea să primească mai mulți bani dacă se angajează. Noutatea se referă la faptul că potrivit legii, cei care reușesc să își găsească un job cu normă întreagă, în perioada în care li s-a stabilit indemnizația de șomaj, vor putea beneficia până la expirarea perioadei atât de salariu de la locul de muncă, cât și de 30 % din banii care le sunt destinați șomerilor, bani proveniți de la ANOFM.

Vești bune pentru șomerii care nu se mulțumesc doar cu acest statut și își caută în mod constant un loc de muncă. În Legea șomajului, Legea 76/ 2002 există o normativă potrivit căreia toți șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj pot avea parte de venit de completare.

Condițiile prin care aceștia beneficiază de acest lucru ar fi : să se angajeze până la data expirării perioadei de șomaj și angajarea să fie pe o perioadă nedeterminată cu program de opt ore, sau pe o perioadă mai mare de 12 luni.

Referitor la ce fel de locuri de muncă mai caută constănțenii, dar și la ce tip de cursuri organizate de către AJOFM Constanța participă aceștia, situația este una clară. Mulți dintre șomeri caută locuri de muncă în două domenii, respectiv cel maritim și turism, fie că este vorba de persoane cu studii medii sau superioare.

Șomerii constănțeni își caută în mod constant locuri de muncă, iar cursurile organizate de către AJOFM Constanța îi ajută în acest demers extrem de mult.

Sursa foto: observator.tv

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline