Connect with us

Traditii romanesti

Budincă de dovlecei cu carne tocată și roșii

Published

on

Ingrediente:

  • 5 dovlecei mici
  • 400 g carne tocată
  • 3 cepe medii
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 7-8 roșii
  • 100 g cașcaval tare
  • 4 ouă
  • 150 ml smântână
  • sare, piper, ulei

Mod de preparare:

1. Se taie ceapa mărunt, pe urmă se prăjește într-o tigaie încinsă cu ulei. Se adaugă carnea tocată, sarea, piperul, pasta de roșii și se amestecă bine.

2. Dovlecii se dau prin răzătoare.

3. Roșiile se taie rondele.

 

4. Într-un bol, se bat ouăle cu smântână.

 

5. Pe o tavă tapetată cu ulei, se așează jumătate din cantitatea de dovlecei. Pe deasupra, se adaugă carnea tocată, dovleceii rămași, roșiile iar la final se toarnă compoziția pregătită anterior.

6. La final se presară cașcavalul dat prin răzătoare și se dă la cuptor , până se rumenește frumos.

 

Poftă bună!

Sursa: gospodine247.ro

Continue Reading

Actualitate

Intrarea Domnului în Ierusalim. Tradiţii de Florii

Published

on

În amintirea ramurilor de finic, termen după care mai este cunoscut curmalul, praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, din duminica ce precede Săptămâna Patimilor, se mai numeşte şi Florii. Potrivit unor cercetători, sărbătoarea creştină a Floriilor s-ar suprapune peste alta mult mai veche, păgână, dedicată zeiţei romane a florilor, Flora.

În absenţa ramurilor de finic, conform tradiţiei creştine, păstrată cu sfinţenie, de Florii se duce la biserică salcie. În tradiţia populară, salcia este considerată a fi copacul Maicii Domnului. Conform unei vechi legende din Muntenia, Fecioara Maria în drumul spre locul răstignirii Fiului său avea de trecut o apă şi a rugat salcia să se facă punte, pentru a putea păşi pe celălalt mal. Salcia s-a aplecat pentru a-i face cărare Macii Îndurerate. Pentru a-i răsplăti smerenia, Maica Domnului a binecuvântat-o să fie dusă în fiecare an, la biserică, de Florii, pentru a fi sfinţită şi apoi aşezată la icoane.

Mlădiţele de salcie sfinţite avea o importanţă deosebită în satul tradiţional. Gospodarii loveau uşor cu ramurile de salcie vitele din grajd, dar şi copiii mici din casă, pentru a fi sănătoşi peste an.

Pentru a fi feriţi de dureri de mijloc, tot timpul anului, dar mai ales la seceriş, oamenii se încingeau la brâu cu salcie sfinţită, iar cine voia să fie ferit de boli de gât trebuia să înghită trei mâţişori (flori) de salcie, aflaţi din belşug pe mlădiţele verzi şi sfinţite. În unele zone ale ţării, mâţişorii de salcie se aprindeau şi se afuma întreaga casa la vreme rea (furtună, fulger, tunet, grindină).

Ramurile de salcie erau puse deasupra uşii sau sub streaşină, într-un loc ferit, la stâlpul de la poartă sau la ferestre. În satul tradiţional, oamenii evitau să se spele pe cap de Florii, pentru a nu „înflori” (albii) precum pomii.

În această zi se spune că are loc „nunta urzicilor”, adică urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de consum. De asemenea, în tradiţia populară se crede că aşa cum va fi vremea de Florii aşa va fi şi de Paşte.

 

Sursa: Muzeul de Artă Populară Constanţa

Continue Reading

Actualitate

Festivalul Bunătăților de Paşte, în cofetăriile Moesis by Angelo

Published

on

Cofetăriile Moesis by Angelo vă invită, în perioada 17-27 aprilie, la Festivalul Bunătăţilor de Paşte. Sunteţi aşteptaţi cu produse tradiţionale delicioase şi multe surprize, aşa cum promit organizatorii festivalului:

,, Vă întâmpinăm cu cozonacul Comoara Măcinului (atestat ca produs tradiţional), preparat cu mare grijă, cu trudă, cu dragoste şi vrednicie, după o reţetă moştenită din generaţie în generaţie, pe pământurile dobrogene. Frământat cu lapte şi unt, înzorzonat cu stafide şi rahat, umplut după pofta inimii cu cacao şi miez de nucă opărit în lapte, aromat cu vanilie şi coajă de lîmâie din belşug. Când îl rupi aburind se frânge în fâşii şi are o aroma inconfundabilă. Simţi că tot ai mai mânca de nu te mai poţi opri.

Cofetăriile Moesis by Angelo vor să vă dăruiască o masă pascală care să vă ungă la suflet, deci, dăm sfoară în ţară că şi anul acesta coacem pască. În tăvi rotunde am aşezat cu grijã aluatul cu arome dulci şi multă, multă umplutură de brânză proasptă, ouă şi stafide. Coptura aceasta plină de secrete, bune de respectat, împodobită pe margini cu aluat împletit, rumenă şi gustoasă, este promisiunea învierii şi a vieţii veşnice.
Coşurile cadou, pline cu bunătăţi tradiţionale româneşti sunt şi vor fi mereu apreciate atunci când le dăruiţi celor dragi. Acesta este un cadou special, un coş cu merinde care să le aducă belşug şi bunăstare.

Aşezăm cu drag pe mese, pentru degustare, produse tradiţionale de poveste, făcute cu suflet de mâini harnice, şi un pahar de vin românesc ce va cuceri orice iubitor de gusturi rafinate.

Tradiţia româneascã spune că dacă ai cozonac şi pască pe masă înseamnã că sărbătoreşti. Dacã le-aţi gustat în anii trecuţi, sigur ne vedem şi anul acesta, dacă nu haideţi de încercaţi la Festivalul Bunătăților de Paște, în cofetariile Moesis by Angelo, între 17-27 aprilie.

Drept multumire ca păşiţi alături de noi pe drumul înapoi spre rădăcinile neamului nostru, am pregătit pentru toţi reduceri şi cadouri:
Taloane cu 10 % reducere pentru cozonac, pască, vin şi coşuri cadou , pentru toţi cei care ne trec pragul şi cumpară produse în perioada 17-27 aprilie. Taloanele cu reduceri se vor distribui în cele 11 zile ale festivalului.
Tombolã cu premii, extragerea pe 3 mai, premiile sunt produse oferite de Cofetăriile Angelo, Vinuri de Măcin şi Ornament de Vis:
Premiul 1

  •  tort ciocolată belgiană, 1,5 kg
  • o cutie de pricomigdale
  • o sticlă de vin;

Premiul 2

  • tort ciocolată belgiană, 1kg
  • o sticlă de vin;

Premiul 3

  • tort ciocolată belgiană, 1kg.

Festivalul Bunătăţilor de Paşte (17-27 aprilie) se desfăşoară  în cofetăriile Angelo din:

Constanţa

  • Zona Tomis II, str.  Mircea cel Bătrân , nr. 148, bl. MD9A, parter
  • Zona Tomis III,  b-dul Tomis, nr. 289, bl. T 13, parter
  • Complex Dorally , b-dul Aurel Vlaicu , standul 14

Mangalia

  • Complex Ciocâia , str. 1 Decembrie.”.

Partenerii evenimentului sunt Vinuri de Măcin şi Ornament de Vis.

Continue Reading

Traditii romanesti

Prăjitură cu mere

Published

on

Ingrediente :

  • 200 g unt
  • 500 g făină
  • 4 lingurițe praf de copt
  • sare
  • 300 g zahăr
  • 4 ouă
  • 2 lămâi
  • 2 pachețele de zahăr vanilat
  • 150 ml lapte
  • 8 mere

Mod de preparare:

1. Într-un bol, cernem făina. Adăugăm praful de copt, sarea, zahărul și amestecăm foarte bine.

2. Într-un bol separat, batem ouăle cu ajutorul unui mixer. Adăugăm untul și amestecul de făină. Mixăm bine, pe urmă adăugăm laptele și coaja de lămâie. Amestecăm până obținem un aluat moale și omogen.

3. Cu ajutorul unui cuțit, decojim și curățăm merele, pe urmă le tăiem cubulețe.

4. Tapetăm o tavă cu unt. Turnăm uniform jumătate din cantitatea de aluat, pe deasupra adăugăm merele pregătite anterior iar la final adăugăm aluatul rămas.

5. Coacem la temperatura de 180 de grade, până se rumenește frumos.

Sursa: kiloretete

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline