Connect with us

Actualitate

Timfloralis – trei zile de poveste în Oraşul Florilor

Published

on

În perioada 19-21 aprilie, Timişoara, supranumită Oraşul Florilor, va găzdui creaţiile artiştilor florişti locali şi internaţionali. Festivalul florilor îmbracă, la a cincea ediţie, Piaţa Victoriei, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii în captivante forme artistice cu structură florală. Timp de trei zile, vor lucra împreună designeri, arhitecţi, peisagisti, florişti internaţionali, ecologişti, studenţi, elevi, pentru a realiza un decor de poveste.

Pe lângă expoziţiile florale, în cadrul festivalului, vor fi organizate workshop-uri pentru florişti profesionişti şi publicul larg, spectacole inedite de muzică şi dans, evenimente cu şi pentru copii.

Oraşul Florilor şi povestea sa

Timişoara a fost supranumită Oraşul Florilor datorită lui Wilhelm Mühle şi fiului său, Arpad, cei care au promovat-o, în ţară şi în lume, ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor.

Wilhelm Mühle s-a născut in 1844 la Kulm, în Bohemia şi a urmat studii de specialitate, pentru creşterea florilor, în Cehia şi Germania. La vârsta de 21 de ani, s-a stabilit la Timişoara şi a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemitz, proprietarul celei mai importante florării din oraş. În 1875, Mühle deschide propria afacere, iar în scurt timp, florile sale încep să se vândă în toată Europa de Sud-Est, la Budapesta şi Viena, ajungând unul dintre cei mai importanţi florari ai Imperiului Austro-Ungar.

Câţiva ani mai târziu, în 1891,  Mühle a amenajat o grădină regală care a fost vizitată de împăratul Franz Joseph. Aşa a ajuns unul dintre cei mai importanţi florari ai Europei, iar pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul de merit „Crucea de aur cu coroană” şi a primit titlul de furnizor de flori al Curţii Imperiale şi Regale. Wilhelm Mühle, cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor, s-a stins din viaţă în 1908, iar afacerea a rămas fiului său, Arpad.

Arpad Mühle a dus mai departe tradiţia familiei şi a promovat Timişoara ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor, devenind principalul furnizor al caselor regale din Romania şi Bulgaria. De asemenea, a fost consultant ştiinţific pentru realizarea planului peisagistic al Parcului Cişmigiu din Bucureşti şi al Parcului Public din Sinaia.

Arpad Mühle s-a făcut cunoscut şi pe plan internaţional datorită celor 13 soiuri de trandafiri pe care le-a creat la Timişoara. În 1928, împreună cu arhitectul Mihai Demetrovici şi alţi horticultori din Banat, a pus bazele Rozariului din Timişoara, mai târziu, Parcul Rozelor. A plantat 1.400 de soiuri de trandafiri în părculeţul care a devenit cel mai important rozariu, de la acea vreme, din Europa de Est.

 

Surse: tminro.timisoara2021.ro; primăria timişoara.

Continue Reading

Actualitate

22 aprilie – Ziua Pământului

Published

on

Întreaga lume sărbătoreşte astăzi Ziua Pământului, ziua în care s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Pe 22 aprilie 1970, milioane de cetăţeni americani, răspunzând la un apel al senatorului democrat Gaylord Nelson, au participat la o manifestare istorică sub sloganul ,, Toţi, indiferent de etnie, sex sau stare materială, au dreptul să trăiască într-un mediu sănătos şi echilibrat”.

Azi, după aproape cinci decenii, mai mult de un miliard de persoane, din aproape 200 de ţări, participă la acţiuni de educare şi mobilizare pentru protecţia mediului, ceea ce face din Ziua Pământului, cea mai mare mişcare civică din lume.

În 2019, mesajul Zilei Pământului este „Să Protejăm Speciile Noastre” (Protect Our Species), în încercarea de a atrage atenţia asupra animalelor aflate pe cale de dispariţie. Organizatorii acţiunii globale spun că 40% dintre cele 11.000 de specii de păsări din lume înregistrează scăderi ale populaţiei, iar 75% din recifele de corali sunt în pericol.

Ecologişti, zoologi şi alţi oameni de ştiinţă, susţin că dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru a salva speciile aflate în pericol, nimic nu se va mai putea face pentru a le reduce la viaţă. Aceştia sunt de părere că stoparea defrişărilor şi reîmpădurirea, readucerea animalelor în habitatele lor de odinioară şi blocarea speciilor invazive, sunt doar câteva dintre măsurile prioritare.

 

Sursa: Garda Naţională de Mediu

 

Continue Reading

Actualitate

Jocuri periculoase cu Lord of the Dance

Published

on

Lord of the Dance revine la Bucureşti, pentru o nouă reprezentaţie fascinantă, ce va avea loc, în premieră, pe o scenă în aer liber. Cel mai popular show Lord of the Dance, Dangerous Games, produs de celebrul coregraf şi regizor Michael Flatley, pe muzica compozitorului Gerard Fahyho, va fi prezentat pe 22 iunie 2019, la Arenele Romane, începând cu ora 20:30.

Cei 40 de dansatori profesionişti propun publicului o experienţă memorabilă, un spectacol impresionant cu efectele speciale, proiecţii 3D, roboţi dansatori, acrobaţi şi muzica live.

,,Nimic nu este imposibil … Urmaţi-vă visele” , acesta este unul dintre motto-urile după care se ghidează fenomenalul Michael Flatley. Cu milioane de fani în fiecare colţ al lumii, Michael Flatley este privit ca un geniu al artei sale, titulatură dobândită în urma performanţelor coregrafice extraordinare, precum şi pentru clasarea dansului popular irlandez pe cea mai înaltă poziţie, la nivel internaţional.

Premiera spectacolului Dangerous Games a avut loc la Coliseum din Londra în urmă cu douăzeci de ani, însă în anul 2014, Michael Flatley a modificat varianta originală. În septembrie 2014, noua versiune a show-ului s-a jucat pe scena sălii Palladium din Londra, cu ocazia aniversării a 20 de ani de când Michael Flatley s-a remarcat pe plan internaţional.

 

Continue Reading

Actualitate

Noaptea Cărţilor Deschise la Arcul de Triumf

Published

on

Marţi, 23 aprilie, de la ora 19:00 până la miezul nopţii, Arcul de Triumf, devine gazda celui mai mare eveniment de încurajare a lecturii, Noaptea Cărţilor Deschise.

Este o ocazie unică de a descoperi Arcul de Triumf, monument-simbol, amenajat cu spaţii inedite de lectură, biblioteci, cărţi pentru toate vârstele şi zone multimedia de informare culturală. Cei care aleg să celebreze cartea vor fi  aşteptaţi cu multe surprize literare.

De la ora 20:00, un spectacol de video mapping va transforma exteriorul Arcului de Triumf într-o imensă bibliotecă virtuală. Având cartea, arta şi istoria locului drept teme centrale, animaţia cu efecte tridimensionale inedite va dezvălui iubitorilor de carte un univers fantastic. Opere celebre, cărţi rare sau noutăţi, cele mai frumoase biblioteci de pretutindeni, toate vor fi îmbinate într-o magie interactivă de culoare, lumină şi sunet.

Valoarea biletul de intrare este una simbolică, o carte din propria bibliotecă. Ulterior, toate cărţile strânse de la cititori vor fi donate comunităţilor defavorizate.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline