Connect with us

Actualitate

Timfloralis – trei zile de poveste în Oraşul Florilor

Published

on

În perioada 19-21 aprilie, Timişoara, supranumită Oraşul Florilor, va găzdui creaţiile artiştilor florişti locali şi internaţionali. Festivalul florilor îmbracă, la a cincea ediţie, Piaţa Victoriei, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii în captivante forme artistice cu structură florală. Timp de trei zile, vor lucra împreună designeri, arhitecţi, peisagisti, florişti internaţionali, ecologişti, studenţi, elevi, pentru a realiza un decor de poveste.

Pe lângă expoziţiile florale, în cadrul festivalului, vor fi organizate workshop-uri pentru florişti profesionişti şi publicul larg, spectacole inedite de muzică şi dans, evenimente cu şi pentru copii.

Oraşul Florilor şi povestea sa

Timişoara a fost supranumită Oraşul Florilor datorită lui Wilhelm Mühle şi fiului său, Arpad, cei care au promovat-o, în ţară şi în lume, ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor.

Wilhelm Mühle s-a născut in 1844 la Kulm, în Bohemia şi a urmat studii de specialitate, pentru creşterea florilor, în Cehia şi Germania. La vârsta de 21 de ani, s-a stabilit la Timişoara şi a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemitz, proprietarul celei mai importante florării din oraş. În 1875, Mühle deschide propria afacere, iar în scurt timp, florile sale încep să se vândă în toată Europa de Sud-Est, la Budapesta şi Viena, ajungând unul dintre cei mai importanţi florari ai Imperiului Austro-Ungar.

Câţiva ani mai târziu, în 1891,  Mühle a amenajat o grădină regală care a fost vizitată de împăratul Franz Joseph. Aşa a ajuns unul dintre cei mai importanţi florari ai Europei, iar pentru activitatea sa a fost decorat cu ordinul de merit „Crucea de aur cu coroană” şi a primit titlul de furnizor de flori al Curţii Imperiale şi Regale. Wilhelm Mühle, cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor, s-a stins din viaţă în 1908, iar afacerea a rămas fiului său, Arpad.

Arpad Mühle a dus mai departe tradiţia familiei şi a promovat Timişoara ca oraş al parcurilor şi al trandafirilor, devenind principalul furnizor al caselor regale din Romania şi Bulgaria. De asemenea, a fost consultant ştiinţific pentru realizarea planului peisagistic al Parcului Cişmigiu din Bucureşti şi al Parcului Public din Sinaia.

Arpad Mühle s-a făcut cunoscut şi pe plan internaţional datorită celor 13 soiuri de trandafiri pe care le-a creat la Timişoara. În 1928, împreună cu arhitectul Mihai Demetrovici şi alţi horticultori din Banat, a pus bazele Rozariului din Timişoara, mai târziu, Parcul Rozelor. A plantat 1.400 de soiuri de trandafiri în părculeţul care a devenit cel mai important rozariu, de la acea vreme, din Europa de Est.

 

Surse: tminro.timisoara2021.ro; primăria timişoara.

Continue Reading

Actualitate

Atenţie la ce mâncaţi!

Published

on

În ultimele două săptămâni, peste 250 de persoane au ajuns la camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, după ce au consumat diverse tipuri de alimente alterate. Cadrele medicale susțin că în majoritatea cazurilor a fost vorba despre toxiinfecții alimentare și a fost nevoie de internare.

„De curând, avem şi compartiment propriu de Terapie Intensivă, cu linie de gardă, care funcționează la capacitate maximă. Noi primim toți pacienții, indiferent cum vin și de unde vin, tratăm inclusiv turiștii. Toți pacienții care vin trebuie să aibă la ei documentele necesare: act de identitate, card de asigurat și/sau  bilet de trimitere.”, a declarat dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanţa.

Medicii fac apel la turiști, dar și la constănțeni, să fie atenți la alimentele pe care le consumă și asta pentru că multe dintre ele sunt mai periculoase în timpul verii, crescând astfel riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare. Este vorba despre brânzeturi, creme de patiserie, ouă sau carne de pui, preparate insuficient termic.

 

 

 

Continue Reading

Actualitate

Carpathian MTB Epic, aventură de poveste în Munţii Făgăraş

Published

on

Între 1 și 4 august, Munții Făgăraș devin teren de joacă pe 2 roţi, pentru aventurieri din toată lumea. Participanți din peste 22 de țări, vor traversa pe biciclete 2 arii protejate din zona de sud a Carpaților, la Carpathian MTB Epic. Concurenții vor pedala prin parcul Piatra Craiului și situl Leaota, două dintre ultimele regiuni sălbatice din Europa.

Carpathian MTB Epic este un concurs mountain bike pe etape, de tip full-service, care se desfăşoară pe o distanţă de 173 km, cu o diferenţă de nivel de 8,050 m, într-un peisaj natural deosebit, cu startul şi finish-ul în complexul Cheile Gradiştei Fundata.

Evenimentul este dedicat sportivilor acreditati de UCI (Uniunea Ciclistă Internaţională), pasionaţilor de ciclism, experimentaţi, precum şi riderilor amatori. Pentru a participa la aventura 4-day EPIC sau 1-day Challenge, concurenţii trebuie să aibă cel puţin vârsta de 19 ani. Categoriile de concurs sunt:

UCI S2 Elite | 4-day EPIC

  • Elite Feminin, 19+ ani;
  • Elite Masculin, 19+ ani;

Amatori | 4-day EPIC

  • Amatori Feminin, 19-39 ani şi 40+ ani;
  • Amatori Masculin, 19-39 ani, 40-49 ani şi 50+ ani;

Amatori | 1-day Challenge

  • Feminin, 19-39 ani şi 40+ ani;
  • Masculin, 19-39 ani, 40-49 ani şi 50+ ani;

Cursa 4-day EPIC include un Prolog şi 3 etape de concurs. Prologul (joi, 1 august) este o cursă de tip XCT (cross-country time trial) ale cărei rezultate vor fi folosite pentru a determina ordinea concurenţilor la linia de Start din prima etapă. Fiecare dintre etape va avea loc pe un traseu distinct:

  • Etapa 1, vineri (2 august), 43 km – cu diferenţă de nivel de 2,150 m;
  • Etapa 2, sâmbătă (3 august), 60 km – cu diferenţă de nivel de 2,850 m;
  • Etapa 3, duminică (4 august), 60 km – cu diferenţă de nivel 2,500 m.

Întreaga lungime a fiecărui traseu va fi marcată de o echipă experimentată, condusă de multiplul campion naţional la mountain bike, Răzvan Jugănaru. Punctele de control, staţiile de prim ajutor, staţiile de asistenţă mecanică, precum şi punctele de alimentare vor fi amplasate în mai multe zone, pe fiecare dintre trasee.

 

Continue Reading

Actualitate

Reguli pentru eliberarea actelor de identitate

Published

on

Termenul de valabilitate al actelor de identitate este extrem de important. În momentul în care acesta expiră cetățenii trebuie să se prezinte la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor la care sunt arondați pentru demararea demersurilor în vederea eliberării actului de identitate.

Câteva reguli simple trebuie respectate în momentul în care cartea de identitate expiră.  Cetățenii au obligația să se legitimeze pe teritoriul României cu un act de identitate. Acesta este documentul care se eliberează cetățeanului român  și care servește drept dovadă a identității, a cetățeniei și domiciliului, necesare la valorificarea drepturilor și obligațiilor prevăzute de Constituție.

În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate, cetățenii se pot prezenta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor care arondează localitatea de domiciliu sau reședință cu cel mult 180 de zile înainte, cât și nu mai puțin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.

În ceea ce privește valabilitatea cărții de identitate, constănțenii trebuie să știe că pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, termenul de valabilitate este de patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani este de șapte ani. În privința persoanelor care împlinesc vârsta de 25 de ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 10 ani, iar după vârsta de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța face un apel către cetățenii municipiului Constanța de a-și verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situațiilor neplăcute în care pot deveni contravenienți la prevederile legii.

Sursa foto: reperul.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline