Connect with us

Traditii romanesti

Prăjitură cu mere

Published

on

Ingrediente :

 • 200 g unt
 • 500 g făină
 • 4 lingurițe praf de copt
 • sare
 • 300 g zahăr
 • 4 ouă
 • 2 lămâi
 • 2 pachețele de zahăr vanilat
 • 150 ml lapte
 • 8 mere

Mod de preparare:

1. Într-un bol, cernem făina. Adăugăm praful de copt, sarea, zahărul și amestecăm foarte bine.

2. Într-un bol separat, batem ouăle cu ajutorul unui mixer. Adăugăm untul și amestecul de făină. Mixăm bine, pe urmă adăugăm laptele și coaja de lămâie. Amestecăm până obținem un aluat moale și omogen.

3. Cu ajutorul unui cuțit, decojim și curățăm merele, pe urmă le tăiem cubulețe.

4. Tapetăm o tavă cu unt. Turnăm uniform jumătate din cantitatea de aluat, pe deasupra adăugăm merele pregătite anterior iar la final adăugăm aluatul rămas.

5. Coacem la temperatura de 180 de grade, până se rumenește frumos.

Sursa: kiloretete

Continue Reading

Actualitate

Transilvania vă aşteaptă să-i descoperiţi comorile

Published

on

Timp de trei săptămâni, în perioada 22 iulie – 10 august, puteţi participa la un regal de premiere artistice, concerte de muzică clasică și jazz, spectacole de dans contemporan, tururi ghidate, ateliere și meșteșuguri locale, dar şi la momente de șezătoare unde veţi descoperi, printre altele, bunătăți ale gastronomiei transilvănene. Toate acestea, se vor întâmpla la adăpostul bisericilor fortificate din Transilvania, în saloanele conacelor istorice şi în grădinile cetăților.

Festivalul ICon Arts Transilvania se va desfășura, anul acesta, în 12 localități de poveste din sudul Transilvaniei: Alma Vii, Biertan, Criț, Dealu Frumos, Mălăncrav, Mediaș, Meșendorf, Râșnov, Richiș, Sibiu, Sighișoara și Viscri.

,,Evadați alături de noi și veți avea prilejul să ascultați concerte de operă în biserici vechi de 700 de ani, veți redescoperi și altfel muzica de jazz când rezonează cu dansul contemporan și veți avea parte de multe alte experiențe de excepție ce stau să se împlinească, de sunteți curioși să le descoperiți.”, promit organizatorii festivalului, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

ICon Arts Transilvania debutează mâine, 22 iulie, într-un cadru de poveste, la Biserica Evanghelică din Mediaș. Ansamblul Musica Ricercata va concerta, de la ora 19:00, alături de soprana Rodica Vică, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Manuscrise muzicale vechi, ale compozitorilor transilvăneni, și mari creații ale muzicii baroce, vor fi prezentate în frumoasa biserică Sfânta Margareta, construită în stil gotic, în anul 1488, și înconjurată de un zid de apărare cu turnuri. Turnul Trompetiștilor, construit în 1460 şi înclinat din cauza structurii solului, constituia un punct ideal de observație al împrejurimilor. În acele vremuri, în caz de pericol, trâmbițasul orașului avea misiunea de a da alarmă cu trompeta, iar erorile acestuia erau aspru sancționate.

Intrarea la evenimente este liberă, prin rezervare la adresa reservations@iconarts.ro, cu excepția a două concerte programate la Sala Thalia, din Sibiu, unde biletul de intrare va fi în valoare de 20 de lei.

Pentru a alege evenimentele la care doriţi să participaţi, puteţi consulta programul festivalului la adresa web: www.iconarts.ro/program/program-festival/.

 

 

Continue Reading

Actualitate

Vase tradiţionale şi bucate pe măsură

Published

on

,,Frumos, Ceramic, Folositor!”, un altfel de târg al olarilor se va desfăşura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 17-21 iulie. Pe parcursul câtorva zile, 30 de meşteri olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova, se vor întrece la roată şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Un juriu alcătuit din specialiști în olărit și gastronomie, va desemna cei mai buni olari şi bucătari – olari.

,,La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica din zona Sibiului), să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare, să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi la Mediaş, Hanul Greweln (19 iulie 2019) şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit, în vasele realizate.”, a declarat Karla Roșca, muzeograf .

Pentru public, vor fi organizate ateliere experimentale de ardere a ceramicii, în tehnica Raku, în zilele de joi, 18 iulie, şi sâmbătă, 20 iulie, începând cu orele 19:00. În zilele de 18, 20 şi 21 iulie, se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi, susţinute de Centrul Scout Nocrich – Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania – Saschiz  şi Teracota – Mediaş.

Demonstraţiile culinare se vor desfăşura, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber, sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10:00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă reţete tradiţionale bulgăreşti, maghiare şi româneşti, precum: ciorbă săsească de fasole verde, slambuc, gulaş cu fasole boabe, întinsoare bistriţeană, gulaş cu găluşte, supă de ceapă, coaste de porc cu rădăcinoase, iar la Mediaş, în 19 iulie, începând cu ora 13:00, supă de varză, gulaş unguresc, tocană ungurească din spată de porc cu vin roşu, supă de prins flăcăii, gulaş cu carne de porc.

 

Continue Reading

Actualitate

,,Casa bunicii” îşi deschide porţile, pentru copiii din Braşov

Published

on

Timp de 10 zile, în perioada 1-12 iulie, 42 de elevi din Braşov, cu vârste între 10 şi 16 ani, vor participa la o tabăra de creaţie meşteşugărească, gratuită, care promovează patrimoniul cultural braşovean, reprezentat de interioarele caselor tradiţionale din Ţara Bârsei, şi vechile meşteşuguri din zonă.

La centrul cultural Visssual, copiii vor lucra, sub îndrumarea creatorilor artizani, produse specifice fiecărui meșteșug, în cadrul celor 6 ateliere de creație artizanală :

 • pictură pe sticlă în tehnica Şchei;
 • pictură pe lemn în stil săsesc;
 • cusături/broderie tradițională;
 • împletituri fibre/fire natural;
 • împletituri pănuș;
 • sculptură artizanală în lemn.

În lunile august şi septembrie, obiectele create de copii vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii care va reconstitui o încăpere dintr-o casă transilvăneană, din Ţara Bârsei, prin alăturarea de mobilier şi elemente textile specifice tuturor comunităţilor care locuiesc în arealul istoric. Expoziţia va avea un caracter itinerant, iar la final obiectele vor fi donate Cetăţii Feldioara.

O zi din programul taberei va fi dedicată unor vizite la Muzeul de Etnografie și Muzeul Civilizației Urbane. De asemenea, se vor vizita obiective istorice care au legatură cu breslele brașovene: Bastionul Țesătorilor, Turnul Funarilor, Turnul Pulberăriei, Turnul Lemnarilor, Bastionul Postăvarilor, Casa Junilor Brașoveni.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline