Connect with us

Cultura/Educatie

Spectacolul-fenomen ”Dacă noi ne iubim” vine în Cluj-Napoca

Published

on

Primul musical adolescentin din România vine în inima Transilvaniei, la mai puțin de o lună după ce s-a jucat pe scena Teatrului Național București. Adolescenții, și nu numai, pot vedea spectacolul „Dacă noi ne iubim” duminică, 31 martie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților.

Realizat pe muzica trupei Holograf, spectacolul ”Dacă noi ne iubim” este considerat un fenomen pentru peisajul cultural din România și l-a făcut să plângă de emoție pe Dan Bittman la prima reprezentație. Scenariul este scris de doi adolescenți, Anastasia Jinga și Rareș Fota, regia îi aparține Julietei Georoiu, actriță și profesor de actorie la Școala Victory of Art, iar pe scenă joacă, plini de entuziasm, peste 40 de artiști tineri și foarte tineri.

Spectacolul ”Dacă noi ne iubim” impresionează prin temele abordate și prin felul în care sunt puse în scenă trăirile și frământările adolescenților. Prietenia, iubirea, relația cu părinții, visurile, cariera, banii sunt subiecte care îi preocupă și care fac parte din drumul lor inițiatic în călătoria către maturitate. Spectacolul emoționează până la lacrimi orice generație, de la adolescenți și până la părinți, datorită felului unic în care actorii le oferă spectatorilor o experiență intensă, amplificată și de piesele formației Holograf.

După spectacolul atât de emoționant de la Teatrul Național București, hotărârea de a pleca într-un turneu prin țară a venit firesc. „Dacă noi ne iubim” este un spectacol în care treci prin toate culorile emoției, indiferent ce vârstă ai. Energie, bucurie și multă iubire. Așteptăm cu emoție întâlnirea cu adolescenții din toată țara”, a declarat Julieta Geroiu.

În rolul principal este distribuit Tomy Weissbuch, 21 de ani, finalist la ”Vocea României” și student la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale”.

Este un musical bazat pe melodiile uneia din trupele cu care am crescut, Holograf, și sunt mândru că pot interpreta piesele lor pe scene mari din țară. Vă chem la acest spectacol, unde vă așteaptă mu-zică bună, emoții mari, dragoste pentru arta și plăcerea de a juca în fața voastră”, a declarat Tomy Weissbuch.

Turneul ”Dacă noi ne iubim” a început la Buzău și continuă la Arad – Filarmonica de stat (23 martie), Timișoara – Filarmonica Banatul (24 martie) și Pitești – Teatrul Alexandru Davilla (25 martie). Urmează apoi Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenților (31 martie), Iași – Casa de Cultură a Studenților (2 aprilie), Suceava – Casa de Cultură a Sindicatelor (3 aprilie), Piatra Neamț – Cinema Mon Amour (6 aprilie), București – Palatul Național al Copiilor (12 aprilie), Deva – Centrul Cultural Drăgan Muntean (13 aprilie), Râmnicu Vâlcea – Teatrul Anton Pann (19 aprilie), Craiova – Teatrul Marin Sorescu (20 aprilie), Satu Mare – Casa de Cultură a Sindicatelor (2 mai), Constanța – Casa de Cultură a Sindicatelor (10 mai). Ultimul spectacol al turneului va avea loc în data de 18 mai la Bruxelles.

Sursa https://www.stiridecluj.ro/divertisment/spectacolul-fenomen-daca-noi-ne-iubim-vine-in-cluj-napoca-foto

Cultura/Educatie

Școlile constănțene sunt pregătite pentru elevi

Published

on

Mii de elevi din județul Constanța au început pregătirea pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională. Poartă măști de protecție, li se ia temperatura la intrarea în școală iar în clase băncile au fost așezate la 2 metri distanță. Prezența nu este obligatorie iar cei care au ales să nu meargă  la pregătire în școli, continuă studiul în mediul on line.

Sesiunile de pregătire sunt organizate pentru elevii claselor a 8 și a 12, timp de 10 zile. Pregătirea se desfășoară în condiții specifice pandemiei pentru elevii care vin la școală. La ora 9.3o primii elevi au intrat pe poarta școlii în șir indian și s-au răsfirat astfel încât să păstreze distanța între ei. Pe lângă zidul școlii sunt desenate cu vopsea albă repere la 2 m unul de celălalt astfel încât interacțiunea dintre ei să fie minima. Rând pe rând au ajuns fiecare la asistentul medical care face triajul epidemiologic.

La intrarea în școală fiecare copil calcă pe un covor de cauciuc îmbibat cu cloramina, apoi intră direct la baie unde se spală pe mâini. Urmează dezinfectarea cu substanțele virucide aflate în dispensere montate pe pereți după care urmează ultimul act procedural. Măștile cu care au venit sunt aruncate la gunoi și primesc altele noi. Pare complicat însă elevii nu s-au arătat deranjați de noile măsuri.

Elevii sunt dirijați apoi spre clase de către profesorii diriginți. În sală intră cel mult 1o copii, cu bănci distanțate la 2 m între ele.

Doina David, director școală: “Copiii au fost informați să vină cu obiecte de scris personale, cu manualele și cărțile astfel interacțiunea să fie cât mai mică între ei, iar băncile sunt personalizate pentru ca ei să nu meargă din bancă-n bancă.”

Participarea la orele din școală este opțională însă pregătiri s-au făcut în toate unitățile de învățământ din județ.

Sorin Mihai, inspector șef ISJ Constanța: “Avem 16o de unități de învățământ și un număr de elevi de 11748 elevi. Noi ne-am pregătit pentru o prezență de 1oo%. Chiar dacă elevii la un moment dat  au comunicat cu diriginții și au spus că nu vin, nu putem să le îngrădim accesul la educație.”

Studiul în clase va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.

 

Continue Reading

Cultura/Educatie

Expoziţie şi proiect online inedit, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Published

on

Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României şi Institutul Cultural Român, prezintă publicului, în premieră, o expoziţie şi, totodată, un proiect online inedit – “Trianon 100. România la Conferinţa de Pace de la Paris”.

Expoziţia va fi disponibilă online începând de joi, 4 iunie, pe pagina www.mnir.ro şi pe pagina www.mvu.ro, în cadrul secţiunii “Trianon 100”.

Expoziţia “Trianon 100. România la Conferinţa de Pace de la Paris” este un proiect complex, ce cuprinde sute de documente şi fotografii de epocă, rod al cercetării în cadrul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi al unui parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României.

Proiectul online “Trianon 100” este structurat în două mari capitole: Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920) şi Tratatul de Pace cu Ungaria, Trianon, 4 iunie 1920, fiecare dintre acestea cu secţiuni distincte.

Primul dintre ele cuprinde deschiderea conferinţei, delegaţia României la Conferinţa de Pace de la Paris, acţiunile acesteia, semnarea tratatelor de pace (cu Germania – Versailles, 28 iunie 1919; cu Austria – Saint Germain en Laye, 10 septembrie 1919; cu Bulgaria – Neuilly sur Seine, 27 noiembrie 1919, ultimele două fiind semnate de către România la 9 decembrie 1919, alături de Tratatul Minorităţilor) şi activitatea diplomatică a reginei Maria la Paris şi Londra în perioada martie – aprilie 1919.

Cel de-al doilea capitol urmăreşte paşii făcuţi de România de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului şi până la semnarea Tratatului de Pace cu Ungaria, act care reprezintă, în fapt, recunoaşterea internaţională a referendumului naţional al Adunării de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, al finalizării desăvârşirii Unirii. Acest drum a fost plătit cu sânge şi lacrimi, cu uriaşe eforturi materiale, deoarece România a trebuit să continue Marele Război, prin campania anti-bolşevică din Ungaria din 1919, ca o etapă suplimentară a negocierii şi semnării tratatului de pace de la Trianon, la 4 iunie 1920. Expoziţia prezintă şi modul în care acesta a fost acesta aplicat, începând cu trasarea celor 448 de km de frontieră dintre cele două state.

Fotografii ale personalităţilor ce au făcut parte din spectacolul diplomaţiei mondiale din anii 1919 şi 1920, acte oficiale, corespondenţă inedită, memorii depuse de către liderii români la Paris, hărţi etnografice ale României de la începutul secolului al XX-lea, dar şi cele realizate pentru Conferinţa de Pace de la Paris, documente importante ale istoriei României vor fi disponibile online, alături de analize istorice, în încercarea de a realiza o prezentare istorică obiectivă şi documentată a Conferinţei de Pace de la Paris şi a negocierii şi semnării Tratatelor de Pace.

Sursa foto: mvu.ro

Continue Reading

Cultura/Educatie

Universitatea din Bucureşti, parteneră într-un amplu proiect de cercetare științifică

Published

on

Printr-o echipă formată din specialişti ai Facultăţii de Biologie, Universitatea din Bucureşti este parteneră într-un amplu proiect care urmăreşte creşterea capacitaţii de diagnosticare precoce a infecţiei cu SARS-CoV-2. Proiectul se intitulează Tehnici avansate şi creşterea performanţei în detecţia precoce a virusului SARS-CoV-2” şi a fost selectat pentru finanţare la competiţia SOLUŢII-2020”.

Având un puternic impact social, proiectul selectat pentru finanţare la aceast[ competiție va permite testarea periodică în spitale a personalului medical, precum şi a celui din şcoli sau instituţii publice, autotestarea la domiciliu, dar şi fabricarea unor kituri de testare SARS-CoV 2 în România, contribuind astfel, la creşterea capacităţii de răspuns şi asigurare a sănătăţii publice în condiţiile unei pandemii.

Coordonat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, proiectul Tehnici avansate şi creşterea performanţei în detecţia precoce a virusului SARS-CoV-2 îşi propune obţinerea şi validarea unor metode şi kituri de diagnostic precoce al infecţiei cu SARS-CoV-2 şi beneficiază de expertiza unor colaboratori din instituţii de cercetare de prestigiu precum: Harvard University, GeneScript, CNRS Paris/Orsay, KAUST University şi Singapore Institute of Manufacturing Technology.

În cadrul acestui proiect, fiecare partener va avea o contribuţie proprie, iar echipa Universităţii din Bucureşti va fi implicată în optimizarea unui protocol rapid de detecţie a agentului COVID-19, în optimizarea primerilor de detecţie a infecţiei cu SARS-CoV-2, precum şi în validarea sistemelor de detecţie realizate de IMT.

Astfel, se va realiza transferul tehnologic al metodelor de diagnostic elaborate în cadrul actualului proiect către laboratoarele clinice româneşti, în vederea extinderii şi eficientizării reţelei naţionale de diagnostic al infecţiei cu SARS-CoV-2, precum şi dezvoltarea unei platforme tehnologice pentru fabricarea sistemelor de tip POC în România, cu setarea unei capacităţi de microproducţie a testelor.

sursa foto: unibuc.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline