Connect with us

Sanatate

Sfatul medicului| Ce mâncăm sănătos în timpul postului

Published

on

Bun prilej pentru detoxifiere, postul este binevenit în oricare perioada a anului, a declarat pentru Ro Press Online dr. Mihaela Iftene, medic specialist diabet și boli nutriție. Chiar și așa trebuie să țineți cont de câteva atenționări. Nu trebuie să vă înfometați, trebuie să aveți grijă cum combinați alimentele, să diversificați meniul și să nu vă  înfruptați fără opreliști din bunătățile de pe masa de Paște, odată ce interdicțiile alimentare au fost ridicate.

Deorece majoritatea dintre noi avem tendința să adoptăm o dietă predominant glucidică (bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc.), ce depășește necesarul zilnic, există riscul să ne îngrășăm în această perioadă. În acest sens, ar trebui, mai degrabă, să ne axăm pe legume, crude sau gătite, și fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor.

“Ar fi bine să avem un regim alimentar echilibrat care să conțină atăt proteine, lipide, cât și carbohidrați, variind proporțiile în funcție de particularitățile fiecărei persoane în parte: copil, vârstnic, gravidă, bolnav, activitate fizică sau intelectuală intensă”, ne-a explicat dr. Mihaela Iftene, medic specialist diabet și boli nutriție.

Laptele de soia este un produs la care apelăm frecvent în post, însă folosit o perioadă îndelungată nu ne aduce un beneficiu real, cel puțin din două motive: lipsa totală a calciului și conținutul bogat în fitoestrogeni. Dr. Mihaela Iftene ne atenționează că “în cantități mari și surse diverse, poate să ne crească nivelul estrogenilor din sânge, ducând uneori la dezechilibre hormonale”.

În concluzie, mâncarea de post poate fi și variată și foarte gustoasă. ” Ce este mai dificil este să înțelegem că trebuie să  mâncăm nu numai ce ne place, ci și ceea ce face bine trupului și sufletului. “, ne-a mai declarat dr. Mihaela Iftene, medic specialist diabet și boli nutriție.

Ca să venim în ajutorul celor care nu mai au variante de mâncăruri de post, iată câteva idei oferite de medicul nutriționist.

Sandvișuri cu pastă de avocado, delicioase și foarte sănătoase. Mixezi avocado, storci câteva picături de zeama de lămâie, sare, piper, după gust și pasta e gata. Se servește pe pâine prăjită. Avocado e recomandat în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Budincă din fulgi de ovăz cu fructe. Se poate prepara cu lapte de soia și este foarte sățioasă. La două căni cu fulgi de ovăz se adaugă două căni cu lapte, mere rase, stafide, cocos și vanilie.  Fulgii de ovăz conțin proteine, minerale, fibre și vitamine. Excelenți pentru sănătate!

Spaghetele aglio, olio e peperoncino. Tot ce trebuie să ai grijă este să nu arzi usturoiul. După ce fierbi pastele al dente, prepari într-o tigaie sosul: sotezi câțiva căței de usturoi tăiați mărunt, ardei iute, iar apoi adaugi o legătură de pătrunjel tocat mărunt. Pui pastele peste sos și masa e gata!

Supă de roșii . Supa de roșii o poți prepara foarte simplu cu suc de roșii făcut în casă. Dacă îi adaugi și un pic de busuioc proaspăt când o servești e minunată!

 

Actualitate

La Constanţa s-a redeschis ,,Casa Soarelui”

Published

on

După mai multe luni de aşteptări, s-a redeschis compartimentul de îngrijiri paliative „Casa Soarelui” din cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Investiţiile alocate în ultima perioadă s-au ridicat la aproximativ 700.000 lei.

Noul compartiment dispune de 21 paturi împărţite în 12 saloane de câte 1,2 şi 3 paturi. Atât parterul cât şi nivelul I sunt prevăzute cu spaţii de socializare tip living, iar în curtea unităţii este amenajat un parc de recreere destinat pacienţilor. Persoanele cu mobilitate redusă au la dispoziţie scaune mobile şi cadre de mers, iar grupurile sanitare sunt prevăzute cu adaptor pentru cadă şi duşuri. Paturile sunt dotate cu balustrade laterale, sunt articulate (pot fi ridicate la nivelul capului şi membrelor), au saltele antiescare şi dispun de sistem  de avertizare.

Paralel cu lucrările de renovare, au fost organizate concursuri pentru angajarea personalului. In momentul de faţă, echipa este formată din 2 medici cu competenţe în îngrijiri paliative, 8 asistente, 8 infirmiere, 5 îngrijitoare şi 4 brancardieri. Schema de personal va fi completată pe parcurs, urmând să fie scoase la concurs posturi pentru psiholog, kinetoterapeut, registrator medical şi asistent.

,,Casa Soarelui” este destinată pacienţilor oncologici şi non-oncologici (pacienţi neurologici, cu boli pulmonare sau cardiovasculare), aflaţi în stadii avansate ale bolii. Pentru a beneficia cât mai mulţi pacienţi de serviciile paliative gratuite, internările se vor face pentru perioade limitate de timp, în baza biletului de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie.

Continue Reading

Actualitate

Investiţii de 1 milion de euro în Salina Praid

Published

on

La Salina Praid, a fost inaugurată, în subteran, noua secţie de preparare, cu o capacitate de prelucrare de 100.000 de tone. Valoarea investiţiei este de aproximativ 1 milion de euro. Salina de la Praid exploatează unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, de fapt, la sute de metri sub pământ excavaţia s-a oprit tot în sare, ceea ce arată că încă nu se ştie unde este fundul zăcământului.

Zăcământul de sare de la Praid păstrează mai multe taine, care ţin de geologia, istoria, mineritul şi efectele balneare curative. Primul secret rezidă în chiar geneza sării din bazinul Transilvaniei. Aliniamentul estic Corund-Praid-Sovata-Gurghiu este marcat de apariţiile „brâului de sare”, în cadrul căruia, sarea de la Praid iese la suprafaţă ca pălăria unei uriaşe ciuperci. Sarea din zăcământul Praid cuprinde cantităţi exploatabile pe sute de ani şi constituie una din comorile de nepreţuit ale Ardealului.

Mineritul subteran propriu-zis a început la Praid în anul 1762 când, sub conducerea inginerului de mine austriac Johann Frendl, a fost deschisă mina Iosif (ocna „clopot“). Sarea extrasă, legată în piei de bivoli, a fost trasă la suprafaţă cu ajutorul crivacului, acţionat cu patru perechi de cai. Extragerea sistematică a sării a început în anul 1787, când salina din Praid a trecut în proprietatea visteriei de la Viena. În anul 1978, sub minele vechi au fost proiectate noi ,,orizonturi”, având dimensiunea camerelor unicat în ţară (înălţimea 12 m, lăţimea 20 m şi lungimea 200 m).

În ceea ce priveşte secretul curativ al Salinei Praid, acesta a fost dezvăluit prin anii 1960, când a demarat speleo şi climatoterapia în subteran. Având exemplul salinei din Wieliczka (Polonia), directorul de atunci al salinei Praid, Telegdy Károly, şi medicul dr. Veres Árpád, au făcut primele teste de tratament ale afecţiunilor respiratorii cronice în subteran.

 

Continue Reading

Actualitate

Un nou centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități din Timiş

Published

on

Consiliul Județean Timiş a alocat 13 milioane de lei pentru construirea unui centru de recuperare destinat persoanelor cu dizabilități care va funcționa în cadrul Centrului de Resurse și Asistență Educațională „Speranța”.

Noua construcție va avea un bazin de înot, șase săli de grădiniță, două cabinete medicale, șase cabinete psihologice și 27 cabinete pentru terapii specific (logopedie, kinetoterapie, electroterapie, ergoterapie, artterapie, meloterapie, sprijin în învățare, psihoterapie, terapie prin joc, stimulare polisenzorială). De asemenea, au fost prevăzute spații de cazare pentru părinți și copii, și o sală pentru servit masa.

„Pentru copiii cu deficiențe, centrul de recuperare poate însemna diferența între o viață autonomă și una dependentă de alții. Astfel de servicii sunt o normalitate pentru o țară europeană, pentru o comunitate construită pe respect și sprijin reciproc. Condițiile create vor fi complexe și la standarde înalte, pentru a oferi cele mai bune șanse de recuperare. În plus, facem viața mai ușoară și pentru părinții acestor copii”, a declarat  Călin Dobra, președintele CJ Timiș,.

Capacitatea noului centru de recuperare va fi de 300 de copii și adolescenți cu deficiențe, cu vârsta între 3 luni și 18 ani. Suprafață construită desfășurată este de 3200 m² , pe patru nivele: demisol, parter, etaj și mansardă.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline