Connect with us

Actualitate

Iuliu Maniu omagiat la Cluj-Napoca

Published

on

Împlinirea a 146 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu a fost celebrată, pe 8 ianuarie, prin dezvelirea statuii acestuia amplasată lângă zidul vechi al Cetăţii Clujului.

Este un omagiu adus unuia dintre organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. În cuvântarea sa, Maniu a spus:

„Privim la înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca la un triumf al libertăţii româneşti”.

Iniţiativa realizării statuii lui Iuliu Maniu aparţine academicianului Emil Burzo, preşedintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, care a susţinut personal proiectul, donând suma de 70.000 de euro.

EVELIN

Despre Iuliu Maniu, academicianul Emil Burzo vorbeşte cu drag:

„ Pe Maniu l-am întâlnit în 1945, aveam 9 ani pe vremea aceea, cu tatăl meu. M-a impresionat activitatea lui. Pe vremea aceea ştiam mai puţin despre el însă, între timp, am citit destul de mult şi ştiu rolul pe care l-a avut în desăvârşirea unităţii statului naţional român.(…)

(…) Pentru Iuliu Maniu cuvântul era prelungirea gândului, iar fapta, împlinirea gândului. Clujul a fost oraşul studenţiei sale, aici şi-a structurat gândirea politică pe cele trei principii la care nu a renunţat niciodată: moralitate, patriotism, democraţie. A dovedit că morala şi politica pot coexista, nu e de mirare că a fost poreclit Sfinxul de la Bădăcin.”

 

Sursa: Academia Română

 

 

Actualitate

La Arad începe GastroPan, expoziţia anului în panificaţie, cofetărie şi HoReCa

Published

on

Joi, 28 martie, de la ora 10:00, se deschid porţile celui mai mare eveniment dedicat tendinţelor din panificaţie, cofetărie şi HoReCa. Timp de 3 zile, Centrul Expo Arad va fi capitala est-europeană a soluţiilor şi tehnologiilor dedicate afacerilor de profil, dar şi locul în care îşi vor etala talentul cei mai buni bucătari, brutari şi cofetari.

Peste 20.000 de antreprenori, specialişti şi pasionaţi din panificaţie, patiserie, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, cafea, alimentaţie publică şi HoReCa, vor participa la Expoziţia Internaţională GastroPan, în perioada 28-30 martie. 134 de furnizori cu tradiţie, din 22 de ţări vor expune la standurile GastroPan, atraşi de potenţialul de dezvoltare al pieţei româneşti.

,,GastroPan este o sursă de inspiraţie, un adevărat generator de trenduri pentru orice manager sau specialist din brutării, cofetării, patiserii, gelaterii, pizzerii, baruri, cafenele, hoteluri sau restaurante, dar şi pentru persoanele dornice să pornească o afacere de profil”, a explicat Boróka Jakab, managerul proiectului GastroPan 2019.

Programele demonstrative, atelierele practice, show-urile de coacere şi de gătit, degustările şi lansările de produse, susţinute de specialişti români şi străini, vor prezenta tehnologii moderne de procesare, modelare, idei de preparare a îngheţatei artizanale, tehnici culinare inovatoare sau idei de decorare a torturilor.

EVELIN

Cele 9 categorii ale Concursurilor GastroPan, la care vor fi premiaţi cei mai buni cofetari, brutari şi bucătari, vor fi grupate în 3 secţiuni competiţionale: panificaţie-patiserie, cofetărie şi gastronomie.

Expoziţia GastroPan poate fi vizitată de joi până sâmbătă, în perioada 28-30 martie 2019, în intervalul orar 10:00-18:00.

 

 

Continue Reading

Actualitate

Maraton de înot la Timişoara – 350 de km înotaţi în 24 de ore

Published

on

Weekend-ul trecut, pentru a celebra Ziua Mondială a Apei, 6 echipe au participat la un maraton de înot de 24 de ore. Evenimentul 24hAquaChallenge este singurul eveniment de înot masters, de acest gen, din România. Competiţia implică adulţi care practică acest sport ca amatori, indiferent de viteza sau tehnica în practicarea înotului, participarea, în sine, fiind mai importantă decât rezultatele.

Maratonul s-a desfăşurat în bazinul ,,Bega”, din Timişoara, pe durata a 24 de ore, începând de sâmbătă, 23 martie, ora 13:00, nonstop, până duminică, 24 martie, oră 13:00 (inclusiv pe durată nopţii). Cele şase echipe participante au fost formate din câte 8 titulari şi maxim 2 rezerve care au înotat ca ştafete, în reprize de câte 30 de minute, o dată la 4 ore (timpul maxim înotat de un titular fiind de 3 ore).

Au fost premiate cele mai bune performanţe, în raport cu distanţa înotată pe durata evenimentului, pe genuri şi grupe de vârstă, precum şi concurentul/concurenta cu cel mai mare număr de km înotaţi pe durata unei reprize de 30 min, respectiv, pe durata evenimentului. Cea mai mare distanţă, înotată în intervalul celor 24 de ore, a fost de 8,2 km la femei şi 11,45 km la bărbaţi.

Maratonul este organizat de Clubul de Înot Masters Timişoara, în colaborare cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii de Vest şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş.

EVELIN

Într-un clasament european privitor la practicarea de activităţi sportive de către adulţi (Eurobarometru 2014), România ocupă unul dintre locurile codaşe între cele 28 de ţări ale UE, în condiţiile în care 60% dintre românii adulţi nu fac niciodată sport sau activităţi fizice, situaţia fiind mai rea doar în Bulgaria (78%), Malta (75%) şi Portugalia (64%).

 

 

Sursa: Facebook 24hAquaChallenge

Continue Reading

Actualitate

Tabăra de antreprenoriat, Startup Your Life, la a cincea ediţie

Published

on

Tabăra Startup Your Life desfăşurată între 23 şi 26 mai la Poiana Braşov din acest an îi va avea ca mentori ai taberei pe Ana Maria Udrişte, avocat şi antreprenor, Alexandru Ion, fondatorul Nexus Gaming, Irina Scarlat, country manager Revolut România, Roxana Magopeţ, Alex Dona, managing partner Times New Roman.

Cele patru zile ale taberei vor consta în workshop-uri de antreprenoriat, marketing, SEO şi găsirea pieţei. Aceasta este destinată celor care sunt la început de drum şi a celor care visează la o schimbare în viaţa profesională.

Celor cinci mentori li se vor alătura alte nume sonore din domeniul marketingului şi antreprenoriatului precum Ioan Iacob, cofondator şi CEO al Qualitance, Marian Hurducaş, cel care a pus bazele Necktie Agency, Alexandru Neştian, cofondator şi manager iTux şi Dragoş Nicolaescu, unul dintre consultanţii companiei BizTool.ro.

Unul dintre invitaţii surpriză de la tabăra Startup Your Life este Dragoş Pătraru, prezentatorul emisiunii „Starea Naţiei”. Cele 25 de persoane care vor participa vor avea alături specialişti care îi vor ajuta în discutarea segmentului „dezvoltarea afacerii”.

EVELIN

Sursa foto: start-up.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline