Connect with us

Sanatate

De ce nu expiră mierea?

Published

on

Pe lângă proprietăţile nutritive de necontestat, mierea este un aliment care poate rezista timp îndelungat fără a se altera. Dovadă în acest sens stau recipientele descoperite în mormintele faraonilor egipteni şi care deşi datau de peste 2000 ani, totuşi mierea nu îşi pierduse proprietăţile. Şi toate acestea fără adăugarea de conservanţi!  În unele cazuri, mierea se poate cristaliza, însă încălzită uşor revine la forma lichidă.

În urma analizelor efectuate, cercetătorii au concluzionat că mierea practic nu are termen de expirare datorită legăturii armonioase dintre trei componente chimice:
1) pH-ul acid, situat între 3 și 4,5 distrugând astfel majoritatea microorganismelor
2) abundenţa în zahăr (mierea este de aproximativ 2 ori mai dulce faţă de zahărul din comerţ), un element higroscopic care împiedică dezvoltarea germenilor prin absorbţia apei, mierea fiind în stare naturală un produs foarte sărac în apă.
3) peroxidul de hidrogen este cel de-al treilea factor care împiedică alterarea mierii. Acesta rezultă prin degradarea glucozoxidazei, o enzimă prezentă în stomacul albinelor.

Mierea este singura mâncare care include toate substanţele necesare susţinerii vieţii, inclusiv enzimele, vitaminele, mineralele şi apa. Este, de asemenea, singurul aliment care conţine un antioxidant asociat cu funcţionarea îmbunătăţită a creierului.

Sursa: ziaruldesanatate.ro

EVELIN

Actualitate

Simbolul Uniunii Europene va fi purtat la Maratonul Nisipului – Mamaia

Published

on

Peste 1.000 de sportivi profesionişti şi amatori din România şi din străinătate vor purta însemnele Uniunii Europene, la a VI-a ediţie a Maratonului Nisipului, pentru a celebra preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului U.E. de către ţara noastră, la 1 ianuarie 2019, anunță organizatorii evenimentului printr-un comunicat de presă. Evenimentul sportiv internaţional va avea loc în data de 31 martie 2018, pe plaja din staţiunea Mamaia.

Potrivit aceleiași surse, prin acest gest, organizatorii îşi doresc să transmită românilor de pretutindeni un mesaj de unitate şi mândrie. Mai mult decât atât, la competiţia sportivă s-au înscris deja un grup semnificativ de sportivi din mai multe ţări membre ale Uniunii Europene, care îşi doresc să sărbătorească, prin alergare, unitatea în diversitate dar şi valorile comune ale marii familii europene,

Anul 2019 are o însemnătate aparte pentru toţi românii de pretutindeni, deoarece ţara noastră a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar noi vrem să sărbătorim ca atare acest lucru. Cu acest prilej, am pregătit o surpriză pentru toţi participanţii la Maratonul Nisipului ediţia a VI-a. Cei peste 1.000 de sportivi amatori şi profesionişti vor alerga cu un tricou tehnic care poartă însemnele Uniunii Europene, care simbolizează principiul egalităţii şi iubirea pe care o purtăm pentru întreaga familie europeană. Am primit cu bucurie vestea că, şi în acest an, va participa un număr foarte mare de sportivi din mai multe ţării membre, astfel încât vom putea transmite un mesaj de unitate, de încredere pentru acest minunat proiect european, declară Daniel Antonaru, preşedintele Asociaţiei ‘SanaSport’ şi organizatorul evenimentului internaţional ‘Maratonul Nisipului’.

Maratonul Nisipului se adresează atât alergătorilor amatori, cât şi sportivilor de performanţă, şi conţine patru probe competitive (3 km, 10 km, maraton – 42 km şi semimaraton – 21 km) şi crosul Family Run (aproximativ 1 km), un eveniment special dedicat sportului în familie, unde copiii vor alerga împreună cu părinţii lor pentru programul social ‘Circuitul încrederii şi al speranţei’, iniţiat de Asociaţia ‘Dăruieşte Aripi’, fiind singurul program de tratament şi monitorizare la domiciliu oferit de către o secţie de onco-pediatrie din ţară. În premieră, evenimentul sportiv de la malul mării va lansa cursa ‘Campionii şcolii’, o competiţie dedicată copiilor şi adolescenţilor. Cursa este una individuală, pe categoriile de vârstă 5-6 ani, 7-8 ani, 9-10 ani, 11-12 ani şi 13-14 ani şi va cuprinde următoarele distanţe: 300 m, 400 m, 800 m, 1.200 m şi 1.600 m.

EVELIN

Evenimentul internaţional ‘Maratonul Nisipului’, aflat la a şasea ediţie, este organizat de Asociaţia ‘SanaSport’ şi Radio România Constanţa, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, Primăria Constanţa şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Proiectul sportiv este unul dintre primele competiţii sportive de anduranţă din Europa care se desfăşoară integral pe nisip şi, în acelaşi timp, un mijloc inedit de promovare a sportului de masă şi a litoralul românesc la nivel internaţional.

Cei interesaţi se mai pot înscrie, până pe 27 martie 2019, pe website-ul evenimentului, www.maratonulnisipului.ro.

sursa foto: ovidiuoprea.ro

Continue Reading

Actualitate

Ziua Mondială a Apei 2019: “Nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Published

on

Marcată anual la 22 martie, Ziua mondială a apei, abordează anul acesta o temă cu un impact major asupra a celor peste două miliarde de oameni care trăiesc încă fără a avea apă potabilă acasă. “Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, tema din 2019, este obiectivul central al Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă “pe măsură ce dezvoltarea durabilă progresează, toată lumea trebuie să beneficieze”. Obiectivul 6 de Dezvoltare Durabilă (ODD) prevede ca toată populaţia planetei să aibă acces la resurse de apă de calitate până în 2030 şi include obiective privind protejarea mediului natural şi reducerea poluării, scrie Agerpres.

Ziua mondială a apei este coordonată de UN-Water – mecanismul ONU de colaborare inter-agenţie pentru toate problemele legate de apa dulce – în colaborare cu guvernele şi partenerii. Datele statistice de pe pagina ONU dedicată zilei, www.un.org/en/events/waterday/ șochează. 2,1 miliarde de oameni trăiesc fără a avea apă potabilă acasă; una din patru şcoli primare nu are serviciul de apă potabilă, iar elevii folosesc surse neprotejate; peste 700 de copii sub vârsta de cinci ani mor în fiecare zi de diaree, fapt care are legături cu calitatea apei şi proasta gestionare a sistemului de salubritate; la nivel global, 80% din persoanele care trebuie să utilizeze surse de apă nesigure şi neprotejate locuiesc în zonele rurale; aproximativ 4 miliarde de oameni – aproape două treimi din populaţia lumii – se confruntă cu un deficit sever de apă în cel puţin o lună a anului; 700 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea fi strămutate, din cauza lipsei acute a apei, până în 2030.

Pentru a accelera eforturile de a face faţă provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat anii 2018-2028 Deceniul internaţional de acţiune “Apă pentru Dezvoltare Durabilă”, care a început odată cu marcarea Zilei mondiale a apei, la 22 martie 2018, şi se va încheia în ediţia din 2028 a Zilei mondiale a apei, potrivit www.un.org/en/events/waterdecade.

În România, o serie de evenimente, care marchează această zi, se desfăşoară în numeroase oraşe. În Bucureşti, cu prilejul Zilei mondiale a apei este organizat de Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR) la Academia Română, un simpozion cu tema “Apă pentru toţi. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”.

EVELIN

Sursa: agerpres

Sursa foto: www.un.org/en/events/waterday/

Continue Reading

Actualitate

Cel mai amplu program naţional de screening pentru tuberculoză

Published

on

Proiectul ,,Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” beneficiază de cofinanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane de lei, la care se adaugă contribuţia de la bugetul ministerului de resort, în valoare de 975 mii lei. Beneficiarul proiectului este Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Programul se derulează, la nivel naţional, pe o perioadă de cinci ani şi este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

În activitatea de screening, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” va folosi 3 caravane mobile, dotate şi acreditate pentru screening radiologic şi diagnostic molecular rapid al tuberculozei, care au fost deja achiziţionate. Proiectul urmăreşte optimizarea diagnosticării şi a tratamentului împotriva TB pentru 15.003 de români, care are putea fi depistaţi în urma screningului.

Pe lângă screening, diagnosticare şi tratament al TB, programul include o serie de activităţi de formare specifică pentru 560 de specialişti: asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educaţie medicală continuă. De asemenea, 60 de profesionişti, din grupul ţintă, vor fi implicaţi în schimburi de experienţă şi de bune practice, în domeniul screeningului TB, în alte state membre ale Uniunii Europene.

EVELIN

,,Controlul tuberculozei este o prioritate nu doar în România, ci şi la nivel internaţional, iar proiectul demarat de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, alături de partenerii din asociaţiile de pacienţi şi societatea civilă, are o importanţă strategică în eforturile României de a combate această problemă de sănătate publică.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătăţii.

România rămâne în topul ţărilor din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză. În anul 2018, potrivit datelor Programului Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei, au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, la adulţi. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.

Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în Bucureşti (822 de cazuri), Iaşi (599 de cazuri) şi Dolj (595 de cazuri). La polul opus se află judeţele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) şi Sălaj (90 de cazuri).

 

Sursa: MS

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline