Connect with us

Gastronomie

Lasagna Clasică

Published

on

INGREDIENTE:

PENTRU SOS BOLOGNESE:

  • 400 gr. – carne de vită (tocată)
  • 400 gr. – carne de porc (tocată)
  • 1 ceapă mare (curăţată şi tăiată cubuleţe mici)
  • 1 morcov mare (curăţat şi tăiat cubuleţe mici)
  • 1 tulpină de ţelină (tăiată cubulețe mici)
  • 100 gr. – vin roşu de masă
  • 700 gr. – pasata/roşii din conservă/roşii proaspete decojite şi tăiate cubuleţe
  • 2 frunze de dafin
  • 5 frunze de busuioc proaspăt sau 1 linguriţă busuioc uscat
  • 1 vârf de cuțit – nucşoară rasă
  • 2 linguri – ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • Sare şi piper negru

PENTRU SOS BECHAMEL:

  • 2 linguri – unt
  • 2 linguri – făină albă
  • 500ml. – lapte
  • 1 vârf de cuţit – nucşoară rasă
  • Sare şi piper negru

CELELALTE INGREDIENTE:

  • 250gr. –  foi pentru lasagna
  • 50gr. – parmezan ras
  • 250gr. – mozzarella
  • Frunze de busuioc proaspăt/uscat (pentru decor)

Dificultate: Medie

Timp de pregătire: 2 ore

Timp de gătire: 45 minute

Timp total: 2 ore și 45 minute

Număr de porții: 6 porții

 

MOD DE PREPARARE:

  1. Prepară sosul Bolognese
  1. Încinge la foc mare o cratiţă încăpătoare.
  2. Pune carnea tocată şi căleşte-o până se evaporă apa. Apoi adaugă vinul şi de asemenea aşteaptă până se va evapora alcoolul şi lichidul.
  3. Adaugă ceapa, morcovul şi țelina, pasata sau roşiile împreună cu 1 pahar de apă plată, frunze de dafin, busuioc, scorţişoara, condimentează cu sare şi piper. Amestecă toate ingredientele.
  4. Trebuie să duci sosul până la punctul de fierbere, după care să micşorezi flacără. Pune capacul şi lasă-l să se coacă circa o oră şi jumătate sau două (amestecând din când în când).
  5. După ce a trecut timpul de coacere, sosul trebuie să obţină o consistenţă mai groasă şi apa să se evapore. În caz că sosul mai are nevoie să se îngroaşe sau să se evapore apa, mai lasă-l la foc pentru circa 30 de minute.
  1. Prepară sosul Bechamel
  1. Încinge la foc mic o cratiţă încăpătoare.
  2. Pune untul şi lasă-l să se topească, după care adaugă făina şi amestecă în continuu până la o minută (pentru ca făina să se coacă puţin).
  3. Toarnă treptat laptele şi amestecă bine cu telul evitând formarea cocoloașelor. Lasă-l pe foc 3-4 minute (fără să te opreşti din amestecat).
  4. După ce sosul a obținut o consistenţă mai groasă, ia-l de pe foc și adaugă nucşoara, sare şi piper după gust.

 

  • Încinge cuptorul la 180 de grade C.
  • Pune un vas încăpător, umplut cu apă la foc. Când apa începe să fiarbă adaugă 1 linguriță de sare. Fierbe foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe ambalaj (însă fii atent/ă pentru că sunt şi foi prefierte şi nu vei mai avea nevoie de acest pas).
  • Începe să asamblezi LASAGNA: Întinde un strat de sos Bolognese în aşa fel încât să acopere tava (circa 2 polonice) şi acoperă cu 3-4 foi pentru lasagna (în dependenţă de mărimea tavei). Primul strat: Deasupra foilor de lasagna întinde 1/3 din sosul Bolognese, după care toarnă pe toată suprafața 2 polonice de sos Bechamel. Rade deasupra circa 2 linguri de mozzarella şi 1 lingură de parmezan. Al doilea strat: Pune deasupra foile de lasagna şi repetă aceeaşi procedură cu 1/3 din sosul Bolognese, 2 polonice de sos Bechamel şi rade deasupra 2 linguri de mozzarella şi 1 lingură de parmezan. Acoperă cu 3-4 foi de lasagna. Al treilea strat: Pe toată suprafaţa foilor de lasagna întinde 1/3 din sosul Bolognese, 2 polonice de sos bechamel şi rade 2 linguri de mozzarella şi 1 lingură parmesan. Acoperă cu alte 3-4 foi de lasagna. Al patrulea strat: Acoperă foile de lasagna cu sosul bechamel rămas. Rade deasupra mozzarella şi parmezanul rămas.
  • Coace lasagna la cuptor 40-45 de minute.
  • Scoate lasagna din cuptor, taie-o pe porții şi decoreaz-o cu câteva frunze proaspete sau uscate de busuioc.

 

Poftă bună!

Sursă:  valeriesfood.md

Gastronomie

Dulceaţa de trandafiri

Published

on

O dulceaţa de excepţie! Dulceaţa de trandafiri este incredibil de fină şi de aromată, fiind de departe cea mai bună, cea mai parfumată şi cea mai iubită de gurmanzi.

Ingrediente:

  • 1 l apă
  • 700 gr zahăr
  • 300 gr petale trandafiri
  • zeamă de la două lămâi mari

Mod de preparare:

Se rupe porţiunea albă a petalelor şi apoi le amestecăm cu zeama de lămâie. Fierbem apa împreună cu zahărul până obţinem un sirop. Adăugăm petalele de trandafiri. Se adună spuma care se formează. Când siropul devine legat, dulceaţa este gata. O turnăm fierbinte în borcanele sterilizate, înfiletăm bine capacele, şi le întoarcem invers să se răcească. Această operaţiune are rol de a împiedica pătrunderea aerului.

Continue Reading

Gastronomie

Prăjitura ”2 căni”

Published

on

Când aveți poftă de ceva dulce, întotdeauna căutați o rețetă care se prepară rapid. Tocmai de asta m-am gândit să vă arăt această rețetă de prăjitură cu cana. Este foarte gustoasă și se prepară într-un timp foarte scurt. Pentru măsurarea ingredientelor vom folosi căni de 250 ml.

Ingrediente:

-2 căni făină

-2 căni zahăr pudră

-2 căni nucă măcinată sau mac

-2 ouă

-2 căni (500 ml) lapte

-1 plic praf de copt

-1 plic zahăr vanilat

Mod de preparare

Amestecăm toate ingredientele într-un vas, apoi punem într-o tavă tapetată cu unt și făină sau cu hârtie de copt. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30 de minute. După ce s-a copt prăjitura, o putem presăra cu zahăr pudră.

Poftă bună!

Foto: Click! pentru femei

Continue Reading

Gastronomie

Smoothie cu spanac, mango și apă de cocos pentru slăbit

Published

on

Combinând spanac, mango şi apă de cocos, obții un smoothie care stimulează pierderea în greutate, combătând retenția de apă şi ținând sub control nivelul colesterolului. Vitaminele şi mineralele următoarei băuturi echilibrează procesele inflamatorii şi previn oboseala şi anxietatea.

Ingrediente:

  • 6 frunze de spanac
  • 1 mango copt
  • 1 cană de apă de cocos

Mod de preparare:

  • Spală spanacul și pune-l în robotul de bucătărie împreună cu fructul de mango (spălat în prealabil) și apa de cocos.
  • Procesează până obții o băutură fină, fără cocoloaşe.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2018 RoPressOnline