Connect with us

Diverse

Prima eclipsă parțială de Soare din 2019

Published

on

Prima duminică din anul 2019 vine cu o eclipsă parțială de Soare, iar pasionații știu deja de unde se va vedea cel mai bine evenimentul astronomic, anunță space.com .

Ca să fie vizibilă pentru oamenii obișnuiți de pe Pământ, o eclipsă totală de Soare trebuie să proiecteze umbra Lunii pe suprafața Pământului. De data aceasta, umbra va trece la o distanță de aproximativ 900 de kilometri pe lângă Pământ. Așa se face că amatorii de evenimente astronomice trebuie să se mulțumească, duminică, să urmărească traseul pe care satelitul natural al Pământului poate fi văzut acoperind câte o mică porțiune din discul Soarelui.

Fenomenul va fi vizibil numai pentru o mică parte din emisfera nordică a planetei, din estul Asiei, prin Siberia, nord-estul Chinei, Coreea, Japonia, spre Polul Nord, prin nordul Oceanului Pacific și până în sud-vestul Alaskăi. Cea mai bună perspectivă va fi în estul Asiei, din Tokyo luna fiind vizibilă în ultimele ore ale dimineții cu un procent de 30% de acoperire a Soarelui.

Până la finalul secolului al XXI-lea, de pe teritoriul României vor mai fi vizibile 33 de eclipse, arată Astroinfo. Următoarea eclipsă de Soare parțial vizibilă din România va avea loc în iunie 2020, dar discul solar nu va fi acoperit decât în proporție de 11% pentru cei din București.

EVELIN

Sursa: Mediafax

Foto: Mythologica.ro

Continue Reading

Actualitate

La Arad începe GastroPan, expoziţia anului în panificaţie, cofetărie şi HoReCa

Published

on

Joi, 28 martie, de la ora 10:00, se deschid porţile celui mai mare eveniment dedicat tendinţelor din panificaţie, cofetărie şi HoReCa. Timp de 3 zile, Centrul Expo Arad va fi capitala est-europeană a soluţiilor şi tehnologiilor dedicate afacerilor de profil, dar şi locul în care îşi vor etala talentul cei mai buni bucătari, brutari şi cofetari.

Peste 20.000 de antreprenori, specialişti şi pasionaţi din panificaţie, patiserie, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, cafea, alimentaţie publică şi HoReCa, vor participa la Expoziţia Internaţională GastroPan, în perioada 28-30 martie. 134 de furnizori cu tradiţie, din 22 de ţări vor expune la standurile GastroPan, atraşi de potenţialul de dezvoltare al pieţei româneşti.

,,GastroPan este o sursă de inspiraţie, un adevărat generator de trenduri pentru orice manager sau specialist din brutării, cofetării, patiserii, gelaterii, pizzerii, baruri, cafenele, hoteluri sau restaurante, dar şi pentru persoanele dornice să pornească o afacere de profil”, a explicat Boróka Jakab, managerul proiectului GastroPan 2019.

Programele demonstrative, atelierele practice, show-urile de coacere şi de gătit, degustările şi lansările de produse, susţinute de specialişti români şi străini, vor prezenta tehnologii moderne de procesare, modelare, idei de preparare a îngheţatei artizanale, tehnici culinare inovatoare sau idei de decorare a torturilor.

EVELIN

Cele 9 categorii ale Concursurilor GastroPan, la care vor fi premiaţi cei mai buni cofetari, brutari şi bucătari, vor fi grupate în 3 secţiuni competiţionale: panificaţie-patiserie, cofetărie şi gastronomie.

Expoziţia GastroPan poate fi vizitată de joi până sâmbătă, în perioada 28-30 martie 2019, în intervalul orar 10:00-18:00.

 

 

Continue Reading

Actualitate

Ziua Naţională a Pădurilor

Published

on

Încă de anul trecut, românii celebrează Ziua Naţională a Pădurilor. Această sărbătoare a fost instituită printr-un proiect de lege în februarie 2017. Scopul ei este creşterea gradului de responsabilizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor actuale şi viitoare.

Potrivit ministrului Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, „Instituirea unei zile speciale pentru celebrarea pădurii este o dovadă clară că România a înţeles importanţa pe care pădurea o are în vieţile noastre. Şi nu vorbim aici doar de calitatea sa de resursă naturală regenerabilă, cea mai veche astfel de resursă utilizată de om, ci mai ales de importanţa pădurii în echilibrul ecologic şi rolul său în procesul de combatere şi adaptare la schimbările climatice”.

Acţiunile de plantare au încept să ia amploare în toată ţara, implicate fiind tot mai multe persoane care doresc o „Românie verde”.

Sursa foto: apepaduri.gov.ro

EVELIN

Continue Reading

Actualitate

197 de ani de atestare documentară a Poliției Române

Published

on

Anual, la 25 martie, în România este marcată Ziua Poliției Române. Sărbătoarea a fost instituită prin articolul 49 din Legea nr. 218/23.04.2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române iar alegerea datei, care coincide cu Buna Vestire nu este deloc întâmplătoare. Simbolul creştin al Bunei Vestiri se afla pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Potrivit Agerpres, în cele două Principate Române, instituţia care avea atribuţii poliţieneşti până la revoluţia din 1848 era Agia, care funcţiona în capitalele Bucureşti şi Iaşi, iar la conducerea ei se afla un agă, comandantul pedeştrilor însărcinaţi cu paza oraşului de reşedinţă, iar ulterior şeful agiei. În 1822, Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pământean al Ţării Româneşti, i-a înmânat Marelui Agă, Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele vremuri, primul drapel al Agiei, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti. Steagul era confecţionat din mătase de culoare galben-crem, acesta înfăţişa, pe o faţă, un chenar de aur cu o ghirlandă tot din aur, în interiorul căreia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte de culoare verde. Ghirlanda era timbrată cu o coroană regală, în spatele ei încrucişându-se tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puşti, topoare, tobe. Sub acvilă se afla o inscripţie, care atesta realizarea acestui drapel, iar sub această inscripţie se afla o balanţă. În colţurile din partea superioară, erau ilustrate luna şi soarele. Pe cealaltă faţă a drapelului erau ilustrate aceleaşi obiecte, cu excepţia interiorului ghirlandei, unde era înfăţişată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună.

Prin înmânarea acestui steag al Agiei, în anul 1822, s-a legalizat funcţionarea instituţiei. Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliţie şi astfel a fost creată Poliţia din Capitală, cu atribuţii asemănătoare celor actuale. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.

Competenţele poliţiei au fost extinse începând cu Legea de organizare a poliţiei, emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929).

EVELIN

În prezent, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, care stipulează, la art. 1, că ”Poliţia Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne şi este instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”.

În fiecare an, în preajma zilei de 25 martie, au avut loc manifestări prilejuite de Ziua Poliţiei Române, atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe din ţară.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: politiaromana.ro

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2019 RoPressOnline